sîmbătă, 20 iulie 2019

Constanța, INVADATĂ DE CĂPUȘE! Zeci de persoane ajung săptămânal la spital, mușcate de micile insecte!

Semnal de alarmă tras de medicii constănţeni. Zeci de persoane ajung săptămânal la spital muşcate de căpuşe. Din fericire, nu a existat niciun caz de boală Lyme, o afecţiune gravă provocată de aceste insecte. Angajaţii Primăriei care se ocupă de dezinsecţie spun că ploile din ultima perioadă au dus la înmulţirea căpuşelor.

'Zilnic ne confruntăm cu un număr mare de oameni care vin la noi cu aceste afecțiuni. Este o isterie generală', spune conf. univ. dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în fiecare zi se prezintă câte 10-15 persoane mușcate de căpușe. Acest lucru se întâmplă de la începutul primăverii, o dată cu încălzirea vremii. Medicii îi examinează pe pacienți cu atenție pentru a stabili dacă insectele le-au transmis sau nu boli infecțioase grave cu ar fi Lyme sau febra butonoasă. 

'De obicei căpușa se înșurubează foarte adânc, are și multe piciorușe, iar pacientul când o extrage se poate rupe dacă nu o face cum trebuie. Ea se înșurubează și atunci ideal ar fi ca, dacă cineva ar vrea să  extragă, să nu folosească mâna, ci o pensă, să o deșurubeze în sensul invers acelor de ceasornic ca să nu se rupă', explică dr. Stela Halichidis.

Medicii ne recomandă ca, atunci când ieșim la iarbă verde, idiferent că suntem în parc sau în pădure, să purtăm șosete și pantaloni lungi pentru a ne proteja de căpușe.

Căpușele fac victime și în rândul animalelor. Medicii veterinari spun că numărul solicitărilor de deparazitare a crescut cu până la 80% în această perioadă.

'Vin oamenii, cu căței și pisici. Se poate ca, de exemplu, căpușa să muște acum cățelul, dar pe viitor - chiar și câteva luni - să apară o boală. Scade sistemul imunitar, pentru că respectivul agent paogen intră în sistemul limfatic. Simptomele nu apar neapărat la câteva zile de la mușcătură, ci pot apărea și la câteva luni, și atunci trebuie făcute niște analize suplimentare', explică Anastasia Rădulescu, medic veterinar.

Stârpirea căpușelor din parcuri se face prin dezinsecția spațiilor verzi de autoritățile locale. Responsabila din cadrul Primăriei Constanța pe această problemă, Luiza Pară, spune că o primă campanie de dezinsecție a avut loc în luna aprilie iar la începutul acestei săptămâni a debutat o a doua etapă pentru eliminarea insectelor din parcuri și cartiere. Doar că ploile căzute în ultima perioadă au diminuat efectul substanțelor.

Reprezentanții Primăriei mai spun că vor relua stropirea spațiilor verzi când vremea se va îndrepta. Probleme cu căpușele sunt și în țară. În Argeș, trei persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme după ce au fost mușcate de insecte, iar alte trei persoane așteaptă rezultatul analizelor pentru a vedea dacă au contractat această boală. Netratată, boala poate duce la infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos, sau chiar la deces.

Comenteaza aceasta stire