vineri, 19 iulie 2019

CONSTANȚA. Medici din țară și străinătate au încercat să găsească soluții pentru cei cu leziuni severe ale coloanei!

În secolul vitezei şi al tehnologiei, o mulţime de afecţiuni nu îşi găsesc încă leac. Cercetările par să nu ţină pasul cu evoluţia anumitor afecţiuni. Aşa se face că mulţi oameni a căror coloană vertebrală fracturată îi forţează să depindă de scaunul cu rotile, nu pot spera încă la un tratament inovator care să îi facă din nou să meargă. Problemele lor au fost discutate, zilele acestea, de medicii români la Constanţa şi, simultan, în întreaga lume. Simbolic, au înălţat în această după-amiază baloane şi au marcat Ziua Internaţională a Leziunilor Medulare.

De Roxana Glăvan 19:21, 5 septembrie 2017 859 vizite Sanatate

Nu de puține ori, tineri dornici de distracție s-au aruncat în valurile mării, nu au aproximat distanța și pericolul din apă, și-au fracturat coloana și au rămas paralizați. Alții, într-un exces de adrenalină, au condus bolizi sau motoare greu de controlat și au devenit victimele propriilor accidente,  oameni care învață acum să trăiască într-un scaun cu rotile.

Adesea întâlnim și cazuri în care persoane nevinovate ajung în aceeași dramatică situație. Medici din țară și străinătate s-au întâlnit la Constanța pentru a discuta cum îi pot ajuta pe cei cu leziuni severe ale coloanei.

Medicul Olga Surdu profesează în Franța. Îi ajută pe bolnavi să se recupereze, însă ne mărturisește că de boala aceasta nu te vindeci niciodată. 

Profesorul Gelu Onose trăiește un paradox. Din căruciorul cu rotile, este captivul propriei meserii. Și este teribil de frustrant ca medic să nu-i poți salva pe alții, cum nu te poți salva nici pe tine însuți. 

Speranțele sunt în cercetare, dar țara noastră are o mare hibă la acest capitol. S-a crezut mult în celulele stem, în medicina regenerativă, fără nimic concret, însă. Cea mai bună vindecare rămâne, așadar, prevenția. 

Zilele acestea, Constanța a găzduit o conferință pe această temă, unde au fost discutate lacunele din sistem, dar și ce poate fi îmbunătățit. Simbolic, invitații au înălțat baloane, la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, marcând astfel Ziua Internațională a Leziunilor Medulare. Evenimentul a avut vizibilitate internațională și a fost organizat, simultan, în întreaga lume.

 

Comenteaza aceasta stire