joi, 18 octombrie 2018

BACALAUREAT 2016. Subiecte limba română: romanul interbelic și cel psihologic! Text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator și al lecturii în viața tinerilor

Absolvenţii claselor a 12-a au trecut, astăzi, prin focul primei probe a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română. Subiectele au fost uşoare, recunosc adolescenţii, însă doar pentru cei care au învăţat. Candidaţii de la profilul Real au avut de realizat un eseu despre un roman interbelic, iar cei de la Uman au caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic. Ca o premieră, la această probă nu a fost eliminat niciun elev.

Absolvenții de la profilul Uman au avut de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic, același subiect care le-a picat în iarnă, la simulare, iar cei de la Real, de prezentat tema și viziunea despre lume într-un roman interbelic. La al doilea subiect, candidații de la Real au avut de explicat rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viața tinerilor.

Cei de la Uman au avut de realizat un text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. Au fost însă mulți elevi cărora subiectele le-au dat mari bătăi de cap.

Printre candidații din Constanța l-am găsit și portarul de la Farul, Iulian Dinu. Recunoaște că a stat mai mult pe la antrenamente decât acasă, să învețe.

'Sincer să fiu, nu prea am învățat nimic și nu mi-am bătut capul, nu am vut timp și am scris și eu ce am știut. Ultimul subiect... chiar am vrut să-l citesc aseară, dar a apărut o complicație și n-am mai putut', a spus Iulian Dinu.

Mulți elevi s-au prezentat la examen în ținută de plajă, cu tatuajele la vedere, în timp ce alții au vrut să impresioneze prin decență.

Pentru prima dată de la introducerea camerelor de supraveghere, la această probă niciun elev din județul Constanța nu a fost eliminat din examen.

'Tinerii noștri au ales să trateze cu maximă seriozitate acest examen și, așa cum le-am transmis de foarte multe ori, și-au dat seama că orice acțiune datorată teribilismului vârstei le poate afecta viitorul', a declarat Gabriela Bucovală, inspector general ISJ Constanța.

Testările continuă mâine cu proba la Limba Maternă. Miercuri, candidații susțin proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, iar vineri se va desfășura proba la alegere în funcție de profilul liceal absolvit. Pe 12 iulie, elevii vor afla primele rezultate. Cele finale, în urma eventualelor contestații, se vor afișa pe 16 iulie.

Anul trecut, la nivel național rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de 67,9%, ce mai mare din ultimii cinci ani. Județul Constanța a fost cu mult sub media națională, cu o promovabilitate de 56%.

Subiecte real:

- viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic;

- text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viața tinerilor;

- un text dintr-o piesă de teatru.

Subiecte uman:

- caracterizare roman psihologic și text dramatic;

- text argumentativ despre rolul lecturii.  

ISJ Constanța: 4.299 de absolvenți au susținut prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2016

Astăzi, 4 iulie 2016, a debutat prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2016, Proba E)a) - Limba și literatura română. La această probă s-au înscris 4517 absolvenți. Dintre aceștia, 218 au fost absenți, informează Inspectoratul Școlar al județului Constanța.

Proba s-a derulat în 15 centre de examen din județul Constanța, 6 dintre ele fiind în afara municipiului: Cobadin, Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari.

Conform metodologiilor în vigoare, accesul candidaților în sălile de examen s-a permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. După anunțarea variantei de subiect extrasă de Comisia Națională de Bcalaureat, subiectele au fost multiplicate în număr egal cu numărul candidaților. Timpul destinat elaborării lucrării scrise a fost de trei ore, din momentul distribuirii subiectelor.

Fiecare candidat a luat la cunoștință despre precizările legale în vigoare privind accesul în sala de examen. Până în acest moment nu a fost raportat niciun caz de fraudă sau tentativă de fraudă.

Mâine, 5 iulie 2016 se va susține Proba scrisă E)b)- Limba și literatura maternă (2 candidați înscriși), precum și bacalaureatul român- filiera francofonă (discipline non lingvistice studiate în limba franceză- geografie și economie), la care sunt înscriși 39 de elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța și Liceul Teoretic G. Călinescu Constanța.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Preșcolarii și părinții de la Grădinița 'Steluțele Mării' din Constanța, educatori de Ziua Internațională a Educației
De Roxana Glăvan 5 octombrie 2018

“Copacul Educației” a fost poarta de încercare a zilei. Mai dibaci decât ar crede oricine, copiii de trei-patru ani au lipit litere, caiete, cifre, creioane și cărți decupate de părinți, formând copacul educației.

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI. Școlile din Capitală și din câteva județe, închise astăzi!
De Neptun TV 5 octombrie 2018

Ziua Mondială a Educației este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994, fiind desemnată astfel de către UNESCO.

CONSTANȚA. Colegiul Pedagogic 'Constantin Brătescu' participă la EUROSCOLA 2018! Flash mob în curtea Colegiului, de Ziua Educației
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 12.30 cu ocazia Zilei Educației, membrii echipei Euroscola CNPCB, vă invită să respectăm împreună două dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă - reducerea inegalităților și dreptul la educație de calitate - prin realizarea unui flash mob în curtea Colegiului la ora 12.30.

Ce facultăți au fost în topul preferințelor pentru absolvenții de liceu
De Mediafax 2 octombrie 2018

În țară există specializări suspendate din cauză că nu au fost suficienți doritori. Singura facultate care pregătește specialiști în tehnologia mobilei are zeci de locuri libere.

Din 1 octombrie începe noul an universitar. Aproximativ 500.000 de studenți, în învățământul superior. Cum s-au pregătit pentru deschidere marile universități
De Mediafax 30 septembrie 2018

Potrivit Biroului de presă al ministerului Educației Naționale, la toate cele trei cicluri de învățământ, respectiv licență, masterat și doctorat, sunt circa 500.000 de studenți înscriși.