luni, 19 august 2019

CONSTANȚA. Premieră nedorită în Justiție! Copiii traumatizați la Grădinița 'Micul Regat' vor fi audiați mâine - VIDEO

Cei 5 copii, niciunul mai mare de 8 ani, maltrataţi de îngrijitoarele şi eduatoarele de la „Micul Regat” urmează să fie aduşi cu mandate, mâine, la Judecătorie. Jandarmii vor bate la uşile părinţiilor începând cu ora şase şi jumătate. Totul după ce judecătorul Bogdan Arhip a insistat să-i audieze, în ciuda opoziţiei părinţilor care spun că micuţii încă sunt traumatizaţi şi că procesul îi va marca şi mai mult.

Justiția din Constanța va înregistra mâine o nedorită premieră. Judecătorul Bogdan Alexandru Arhip a emis mandatele de aducere pentru cei 5 copii din dosarul 'Micul Regat', mandate ce urmează să fie puse în aplicare de jandarmi.

Ora stabilită de magistrat, conform unor surse neoficiale, este cel puțin ciudată. Echipajele vor bate la ușile părinților începând cu ora 06.30.

"Echipa mobilă formată dintr-un asistent social și un psiholog vor însoți mâine echipajul Jandarmeriei care are misiunea de a duce minorii la Judecătorie, la ora stabilită pentru audiere. Echipa mobilă doar va însoți echipajul Jandarmeriei. Nu va participa la audierile din sala de judecată", a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Micuții ar trebui să ajungă la instanță în mașini neinscripționate, iar jandarmii care îi vor escorta vor fi femei. Deja astăzi au fost în recunoaștere la familii, pentru misiunea de mâine dimineață. Procesul „Micul Regat” a creat indignare, în întreaga țară, după ce a fost mediatizat faptul că judecătorul vrea să audieze copii, niciunul mai mare de 8 ani, în sala de judecată, să-i pună la bară, ca pe niște infractori, ca să se convingă că aceștia au fost maltratați.

Asta deși probele din dosar, mai exact imaginile abuzului filmate de camerele de supraveghere, sunt suficiente, spun avocații.

Apărătorii au încercat de mai multe ori să prevină audierea micuților. L-au recuzat pe judecător și chiar l-au reclamat la CSM, însă până în acest moment Inspecția Judiciară nu a făcut niciun demers împotriva lui.

Părinții au declarat că judecătorul nu face altceva decât să-i pună pe micuți să pună să retrăiască momentele de groază, deși copiii încă mai fac terapie pentru a depăși traumele.

"În pofida recomandărilor date de psihologi, judecătorul a apreciat că nu i-am oferit suficient de multe motive pertinente și a dispus citarea cu mandat de aducere, mandatând Jandarmeria să intre în orice încăpere", a precizat avocatul Marius Mocanu.

La o ședință anterioară, judecătorul le-a pus în vedere părinților că riscă amenzi de până la 5000 de lei, dacă mâine nu aduc copiii în sală. La rândul lor, părinții au declarat de nenumărate ori că nu vor deschide ușa jandarmilor sau că vor părăsi localitatea în zilele premergătoare procesului, pentru a-I proteja pe cei mici.

Judecătorul din acest dosar este același care, săptămâna trecută, a fost acuzat de mai mulți avocați că a stat cu privirea fixată pe tavan o întreaga ședință.

"Avocații care au avut dosare la domnul judecător Arhip pot să ceară ca Baroul să se implice, să înainteze demersul lor mai departe, la CSM, la conducerea Tribunalului, a Curții de Apel Constanța", a susținut Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța.

Comportamentul magistratului a fost reclamat la conducerea Judecătoriei Constanța.

UPDATE, 23 septembrie. Cu toate că jandarmii s-au deplasat în această dimineață la locuințele respective, nici unul dintre copii nu a ajuns în fața instanței de judecată. În cazul unuia dintre ei, părinții au prezentant certificat medical, astfel că micuțul nu poate fi transportat la Palatul de Justiție. În celelalte cazuri părinții nu au fost găsiți acasă.

Comenteaza aceasta stire