luni, 15 iulie 2019

CONSTANȚA. Protest în fața Prefecturii: angajații din sistemul sanitar cer salarii mai mari!

Mii de angajaţi din sistemul sanitar şi de asistenţă socială au ieşit astăzi în stradă. Au protestat în Capitală, dar şi în mai multe judeţe din ţară. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salariile mici, de condiţiile de lucru şi de faptul că nu sunt deblocate posturile din sistemul sanitar. La Constanţa, cadrele medicale au purtat măşti chirugicale şi au organizat un „protest al tăcerii”.

Sute de membri ai Sindicatului Sanitas Constanța au pichetat, astăzi, Prefectura Constanța, purtând măști chirurgicale pe figuri, cerând creșteri salariale pentru toți angajații din sistem.

Aproximativ 200 de salariații din unitățile sanitare și de asistență socială din județul Constanța s-au strâns astăzi, timp de o oră, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, cerând, în principal, eliminarea inechităților salariale pentru toți angajații din sistemul sanitar și de asistență socială și creșterea salariilor angajaților din sistem.

Sunt din toate unitățile sanitare din județul Constanța și de asistență socială, începând cu Mangalia și până la Hârșova. Ar fi vrut să fie mult mai mulți, dar lucrăm mult sub normativ și, din respect pentru pacienți, din respect pentru beneficiari, au rămas la locul de muncă să își facă treabă. Am stabilit limita de 200 de persoane. (...) Vrem să se rezolve inechitățile salariale pentru că din 2010 avem colegi care au aceeași pregătire profesională, același loc de muncă, au aceeași vechime și, practic, au salarii diferite. Lucrăm mult sub normativ, avem peste 30.000 de locuri pierdute, avem foarte multe lucruri care se pot îndrepta dacă într-adevăr se dorește acest lucru”, a spus președintele Sindicatului Sanitas Constanța, Nicolae Manea.

Participanții la protest nu au strigat nimic, pichetarea desfășurându-se în liniște, și au purtat măști chirurgicale, un mesaj adresat Guvernului „de a vorbi mai puțin și de a face mai mult”. Sindicaliștii au precizat că dacă nu vom primi un răspuns mulțumitor, în perioada următoare vor mai fi organizate alte acțiuni de protest, totul culminând cu o grevă generală în sistem.

În perioada 7 - 13 mai vor fi pichetate cele trei ministere, este vorba de Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe. Dacă, la fel, în urma evaluărilor săptămânale care se vor face, nu vom fi mulțumiți de rezultat, atunci se va face un miting de mare amploare, la București, la jumătatea lunii iunie, iar dacă nu, se va continua cu acțiuni greviste, se vor strânge semnături, se vor face grevă de avertismente și grevă generală. Sperăm să nu ajungem acolo. Interesul nostru este să negociem, să avem o lege a salarizării corectă, aplicabilă, care să fie echitabilă pentru toți salariații”, a mai declarat Nicolae Manea.

Toate revendicările sindicaliștilor au ajuns pe masa prefectului județului Constanța.

'Aceste revendicări, care privesc cadrul legislativ, vor ajunge chiar astăzi la minister, la Guvern', a declarat prefectul Adrian Nicolăescu.

Astfel de proteste au avut loc în aproape toată țara. Sindicaliștii au anunțat că între 7 și 18 mai vor picheta ministerele Sănătății, Muncii și Finanțelor. În cazul în care nu primesc răspunsuri mulțumitoare, sunt hotărâți să  declanșeze greva generală.  

Comenteaza aceasta stire