marţi, 23 iulie 2019

CONSTANȚA. Raed Arafat, prezent pe litoral la inaugurarea punctelor de prim-ajutor: șenilate și bărci rapide pentru salvarea turiștilor! GALERIE FOTO / VIDEO

Astăzi, 12 iunie, stațiunea Mamaia a găzduit lansarea oficială  a punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD, amplasate, în premieră,  în principalele stațiuni ale litoralului românesc unde s-au înregistrat cele mai multe situații de urgență din ultimii 5 ani.

La evenimentul au participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general de brigada Ovidiu Vasilică, fiind prezentată și concepția de acțiune pentru buna desfășurare a sezonului estival 2016.

 Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv și de intervenție, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanța, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Astfel, pentru prevenirea situațiilor de urgență, în perioada următoare inspectori de prevenire vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a  mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor,  precum și la activități de îndrumare, instruire și control  pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor.

 Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste de 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral,  pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral.

O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervențiile (inclusiv cele medicale de urgență) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov.

De asemenea,  în zonele intens circulate din municipiul Constanța, inspectoratul județean va înființa 9 puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă și spumă, suplimentar față de cele 10 subunități de intervenție existente în prezent. Totodată, în județul Constanța vor fi disponibile 10 echipaje SMURD de prim-ajutor și un echipaj SMURD de terapie intensivă (cu medic).

***

Proiectul, o premieră, în acest an, pentru Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, urmărește îmbunătățirea modului în care este acordată asistența medicală de urgență și creșterea gradului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc.

  • în zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie, Costinești și Jupiter și vor fi deservire, în fiecare zi, de doi paramedici. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente și materiale sanitare și tărgi. De asemenea, acestea sunt dotate și cu aer condiționat. Programul de funcționare al corturilor va fi între orele 8-20, urmând ca, ulterior, să fie extins până la ora 21. Lângă corturi vor staționa și senilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta evetualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.
  • intervențiile la incendii și alte situații de urgență se va face mult mai rapid. În total, pe întreg sezonul estival vor fi 29 de autospeciale e stingere pregătite să intervină în orice punct din județ.
  • ambarcațiunile IGSU vor fi și ele în misiune pe perioada sezonului estival. În porturile Tomis, Mangalia, Costinești și Eforie și pe lacurile din stațiuni vor staționa cinci bărci (3 RIB și 2 Targa),  încadrate de specialiști scafandri de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară și conduse de personal al Găzii de Coastă.
  • pentru asigurarea intervenției pe Autostrada A2 în fiecare weekend din sezonul estival, se pun în aplicare măsurile pentru asigurarea intervenției. ISU București asigură intervenția între Centura Capitalei și km 39 cu o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare; ISU Călărași asigură intervenția pe segmentul km 39 - km 139, cu două ambulanțe SMURD, o autospecială de descarcerare și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare; ISU Ialomița asigura intervenția pe segmentul km 139 - km 159, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare, iar ISU Constanța asigură intervenția pe segmentul km 159 - intersecție cu Autostrada A4, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare. Pentru Autostrada A4, ISU Constanța va asigura intervenția pe segmentul Ovidiu - Agigea, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare.

"Rolul Departamentului pentru Situații de Urgență și, în general, al Ministerului Afacerilor Interne este să se asigure că populația este întotdeauna în siguranță. (…) Aici (pe litoral - n.r.) avem o problemă care se generează printr-o migrație temporară a populației, deci pe an, aproape un milion de oameni ajung într-o perioadă scurtă pe plajele Constanței și bineînțeles acești oameni sunt expuși unor riscuri specifice zonei și sezonului. Până acum, au făcut tot ce au putut să facă, colegii de la ambulanță, colegii de la SMURD, intervenind terestru și bineînțeles în colaborare cu colegii de la Salvamar. (…) Ce sperăm să realizăm prin acest proiect ? Să reducem timpii de reacție, să salvăm mai mulți oameni. Din păcate, înecuri avem în fiecare an, numărul lor este unul semnificativ, motiv pentru care acum o să analizăm comparativ ce a fost cu ce va fi și să vedem dacă reușim să salvăm oameni în plus. În același timp oamenii pot să obțină un sfat sau să ajungă ei la punctul de prim-ajutor și de aici se poate lua legătura cu unitatea de primiri urgențe și se decide, dacă este necesar, transferul la spital sau nu sau ce trebuie să fie făcut", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

"Șenilatele vor ajuta intervenția rapidă chiar pe plajă pentru că, de exemplu, acest punct deservește o plajă de aproape 700 de metri, iar să te duci cu trusele cu tot, să fugi 300 de metri, când ajungi la pacient ești deja obosit. Au făcut simulări colegii și veți vedea că cei care vor lucra pe plajă sunt altfel echipați, nu cu echipamente de protecție grele, sunt echipați cu echipamente de protecția ușoare specifice locului în care vor activa și specifice zonei în care vor activa", a precizat Arafat.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire