vineri, 19 iulie 2019

CONSTANȚA. Situație ALARMANTĂ! Zeci de constănțeni au fost mușcați de CĂPUȘE!

Mare atenţie, când ieşiţi la plimbare prin parcuri sau la pădure! Din iarbă vă pândeşte un duşman de temut: căpuşele. Este sezonul lor şi sunt extrem de periculoase, avertizează medicii. Pot provoca boli grave, cum ar fi Lyme. Numai săptămâna trecută, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase au ajuns 20 de constănţeni muşcaţi de căpuşe. De suferit nu au doar oamenii, ci şi animalele de companie.

Plimbările la iarbă verde prin parc sau grătarele în aer liber se pot transforma în experiențe neplăcute.

Specialiștii atrag atenția că au apărut căpușele, care stau ascunse în iarbă și pot ajunge foarte ușor pe piele, fără a fi simțite.

Medicii atrag atenția că mușcătura de căpușă nu doare și, în multe cazuri, nu se simte, dar afecțiunile date sunt extrem de grave și pot apărea chiar și după câteva săptămâni de la înțepătură.

Cea mai gravă este Lyme sau boala cu o mie de fețe pentru că se ascunde sub simptomele a nu mai puțin de 200 de alte afecțiuni. Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase a precizat, că doar săptămâna trecută, 20 de constănțeni au fost mușcați de căpușe.

Deși situația este alarmantă, directorul unității sanitare, Stela Halichidis a refuzat să ofere alte informații despre pericolul reprezentat de căpușe. Am aflat mai multe despre pericolul din iarbă de la un medic de familie.

"Bine ar fi când ajungem acasă și ne facem un duș să verificăm toată zona corpului pentru a vedea dacă nu cumva suntem deja ‘posesorii’ unei căpușe în piele. Îmbolnăviri ulterioare, care debutează la câteva săptămâni după mușcătură, sunt orelioza, o boală destul de severă dată de o bacterie, care se manifestă cu simptomele unei gripe – oboseală, dureri musculare, durere de cap", a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Sezonul căpușelor a debutat anul acesta, mai devreme, în luna februarie, din cauza temperaturilor ridicate. După oameni, animalele de companie sunt o altă țintă preferată de căpușe.

Medicii veterinari îi sfătuiesc pe proprietarii patrupedelor să aibă grijă să le deparaziteze.

"E bine să prevenim. Măsurile de prevenire sunt gărzile antiparazitare, diferitele tipuri de pipete sau pastile, nou apărute, care se pot administra și în acest fel incidența acestor boli scade considerabil", a susținut dr. Laurențiu Leica, medic veterinar VetZone.

Unii țin cont de sfaturi, alții au ajuns la cabinet cu necuvântătoarele în stare gravă.

În cazul în care sunteți mușcați de o căpușă, folosiți o pensetă și în niciun caz petrol, ojă, chibrituri aprinse sau alte substanțe chimice pentru îndepărtarea ei. Dar, cel mai important, prezentați-vă la medic pentru tratament.

Anul trecut, numai în luna mai, aproape 130 de constănțeni s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, după ce au fost mușcați de căpușe. 

Comenteaza aceasta stire