duminică, 18 august 2019

Constanța - Smart City cu un împrumut de 20 milioane euro de la BERD: cum își propune Primăria să folosească fondurile

Un bulevard al Constanţei va fi reabilitat în totalitate. Cel mai probabil este vorba despre bulevardul Tomis. Totul va fi posibil după ce 20 de milioane de euro vor fi folosiţi de Primăria Constanţa pentru achiziţionarea şi implementarea unui sistem de management al traficului, reabilitarea infrastructurii de transport urban şi a iluminatului public. Banii vor fi împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru următorii 12 ani, în baza unui acord de finanţare semnat astăzi de primarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Parteneriatul Primăriei Constanța cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a fost astăzi extins prin semnarea de către primarul Decebal Făgădău a preacordului de finanțare în valoare de 20.000.000 de euro, pentru o perioadă de 12 ani.

Orașul Constanța a primit deja un împrumut de la BERD pentru achiziționarea noilor autobuze, despre care primarul spune că speră să fie puse în circulație vara viitoare. Noul acord semnat astăzi prevede trei paliere de investiții.

'Prima: un sistem integrat de management al traficului. Practic, ne propunem să schimbăm tot ceea ce ține de managementul traficului: semafoare inteligente, senzoristică, camere de supraveghere.

Al doilea punct pe care dorim să-l atingem prin această colaborare este legat de construirea unui sistem de siguranță. Evident, nu este suficient să creștem numeric forțele poliției locale, dar este important să implementăm un sistem de supraveghere video.

Ne dorim să construim subsecvent planului de mobilitate urbană și circumscris proiectului de smart-city un bulevard care, de la cap la coadă, să fie modernizat, atât din punct de vedere al căii de rurale rutiere, dar și al spațiului verde, a trotuarelor, a iluminatului public, a semaforizării', a declarat Decebal Făgădău.

Cel mai probabil, este vorba despre bulevardul Tomis care străbate orașul de la intrare în Constanța până în centrul vechi. Tot astăzi, primarul Constanței a semnat și acordul de asistență tehnică cu reprezentanții Băncii Mondiale, veniți special la Constanța pentru acest eveniment.

'Constanța este, cel puțin în Europa, primul oraș care lucrează direct cu Banca Mondială. Ne așteptăm ca printre livrabilele pe care acest contract le va avea pentru municipiul Constanța să fie o planificare și o așezare în ordinea firească a priorităților investiționale ale municipiului; identificarea proiectelor ce vor fi finanțare atât din fonduri structurale, investițiile publice ale municipalității, dar și identificarea de soluții de finanțare', a declarat edilul.

Practic, începând cu finele acestui an, pentru suma de 900.000 de euro, municipiul Constanța va beneficia pe o perioadă de trei ani de cel mai prestigios serviciu de asistență tehnică pentru toate fondurile europene structurale și de investiții.

Comenteaza aceasta stire