sîmbătă, 20 iulie 2019

CONSTANȚA. Soluții pentru salvarea laboratorului de radioterapie a Spitalului Județean de Urgență

Bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care au nevoie de radioterapie îşi vor continua tratamentul la Bucureşti. Conducerea Spitalului Judeţean a anunţat că pacienţilor le vor fi asigurate gratuit transportul şi investigaţiile la Institutul Oncologic din Capitală, după ce singurul aparat din Constanţa a fost scos din uz. Managerul Dănuţ Căpăţână spune că în ultimii ani a făcut numeroase adrese la autorităţile centrale pentru a obţine fonduri pentru un nou aparat, însă fără rezultat.

Primele adrese înaintate Ministerului Sănătății, prin care se aducea la cunoștință faptul că aparatul de radioterapie folosit la Constanța este depășit, datează din anul 2010.

Managerul Spitalului Județean, Dănuț Căpățână, spune că a informat oficialii din minister că echipamentul medical folosit prezintă un risc radiologic deosebit de mare pentru pacienți și că urma să fie scos din folosință.

"Spitalul a înștiințat Ministerul Sănătății și Consiliul Județean care la rândul lui a înștiințat Ministerul Sănătății începând cu anul 2013. Avem adrese către domnul Nicolaescu Gheorghe Eugen, în anul 2014 către domnul Nicolae Bănicioiu, în 2015 către domnul Nicolae Bănicioiu. În anul 2015, în luna septembrie, am fost personal, împreună cu domnul vicepreședinte Dragomir, la Ministerul Sănătății cărora le-am adus la cunoștiință faptul că această sursă va expira", a declarat dr. Dănuț Căpățînă.

Același lucru l-au făcut și reprezentanții Consiliului Județean Constanța. Președintele Nicușor Constantinescu a făcut mai multe cereri prin care solicita sprijinul Ministerului pentru dotarea Laboratorului de Radioterapie cu echipamente noi.

Astfel, pacienții din Dobrogea ar fi putut să beneficieze de un tratament adecvat în lupta cu cancerul. Cereri au venit și din partea vicepreședintelui CJ, Cristinel Dragomir. La toate, reprezentanții Ministerului au răspuns sec: nu sunt bani în buget.

"Se știa de faptul că sursa va expira anul acesta încă din anul 2010. S-au făcut demersuri la absolut toți miniștrii Sănătății care au fost și la toți premierii, de către conducerea Consiliului Județean. Demersuri prin care am arătat faptul că începând cu aprilie 2016 nu se va mai putea face radioterapie în Constanța", a precizat Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJ Constanța.

Cei care au de suferit sunt bolnavii de cancer pentru care, ședințele de radioterapie însemnau o șansă la prelungirea vieții.

"Despre asta vorbim: despre periclitarea vieții pacienților care au nevoie de radioterapie. Așa cum am mai afirmat, în Constanța sunt 2.400 de noi diagnosticați în fiecare an. Să nu uităm: Constanța deservea și județul Tulcea. Deci, am condamnat o întreagă regiune", a susținut Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În aceste condiții, cei 15 pacienți din județul Constanța care au nevoie urgentă de radioterapie vor fi transportați la Institutul Oncologic din Capitală pentru continuarea tratamentului. Costul transportului va fi suportat de Spitalul Județean.

Pe termen lung, o soluție pentru rezolvarea problemei presupune concesionarea serviciului de radioterapie către o societate privată care va pune la dispoziție aparatura. Serviciile vor fi, apoi, decontate prin Casa de Asigurări.

"Să zicem că am banii să aduc un accelerator liniar, dar eu o să am probleme în ceea ce privește instruirea personalului, cunoștințele necesare pentru folosirea unor astfel de echipamente, mentenanța, service-ul care este extrem de scump. În cadrul unei concesiuni, voi avea numai serviciul pe care îl voi oferi pacienților noștri, voi avea control asupra acestui serviciu. Și în plus, voi încasa redevențe", a mai precizat managerul SCJU Constanța.

Ministerul Sănătății spune că abia în 2017 sunt planuri pentru construirea unui nou centru de Radioterapie la Constanța.

Comenteaza aceasta stire