joi, 18 iulie 2019

CONSTANȚA. Spitalele și farmaciile, în criză de vaccin antitetanos!

Criză de vaccin antitetanos în unităţile medicale din Constanţa! Spitalul de Urgenţă nu mai are nici măcar o doză, iar cu aceeaşi situaţie se confruntă şi Spitalul de Boli Infecţioase. Mai grav este că vaccinul se găseşte extrem de greu şi în farmacii. Medicii avertizează că, în lipsa lui, pacienţii cu tetanos pot muri.

Spitalul Județean Constanța a rămas fără vaccin antitetanos de la începutul lunii aprilie. Serul trebuie administrat în regim de urgență persoanelor care s-au tăiat cu obiecte ruginite sau care au fost mușcate de animale. Astfel de riscuri sunt mari în această perioadă călduroasă, când oamenii ies mai des la iarbă verde.

'Vaccinul era importat de o firmă particulară care nu se mai ocupă cu așa ceva, Importul a fost preluat de o singură regie care, dintr-o o comandă de 2.000 de doze de vaccin, ne-a onorat doar 300', a explicat dr. Mihnea Avram, director medical SCJU Constanța.

Vaccinul antitetanos nu se găsește nici la Spitalul de Boli Infecțioase. Constănțenii care au nevoie de el trebuie să îl caute prin farmacii. Acesta costă aproximativ 50 de lei, însă și în farmacii este greu de găsit.

Probleme din cauza aprovizionării au și medicii de familie. Specialiștii spun că, în lipsa vaccinului, viața pacienților este pusă în pericol.

'Tetanosul este o afecțiune de tip infecțios care poate avea evoluție letaă dacă nu se efectuează vaccinarea. Primul gest pe care trebuie să îl facă orice persoană este să se spele cu apă și săpun și să se adreseze medicului', precizează Carmen Fleșeriu, medic de familie.

Medicii spun că pacienții pot folosi un alt vaccin cu tulpină de tetanos care există pe piață, dar al cărui preț poate ajunge la 200 de lei. Până la redactarea acestei știri, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au oferit un punct de vedere referitor la criza vaccinului antitetanos.  

Comenteaza aceasta stire