duminică, 16 iunie 2019

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

Ies la iveală detalii cutremurătoare despre tragedia care a lovit Londra la 22 martie 2017, când doi români s-au numărat printre victimele teroristului Khalid Masood. Aflată într-o scurtă vacanță cu iubitul ei Andrei Burnaz, Andreea Cristea a fost aruncată de pe Westminster Bridge în Tamisa. A murit două săptămâni mai târziu, fără să-și revină din comă.

În umă cu un an, la 22 martie 2017, Londra era cutremurată de un atac terorist care făcea victime pe Westminster Bridge, lângă Big Ben. Cinci oameni au murit atunci, inclusiv un polițist care a încercat să-l oprească pe terorist. Printre cei care și-au pierdut viața s-a numărat și o româncă, Andreea Cristea, o tânără de 31 ani, designer de interioare, din Constanța. Tragedia a lovit într-una dintre cele mai frumoase clipe ale vieții sale, care se anunța fericită.

 În mulțimea de pietoni care traversa Tamisa pe pod în acea după-amiază se afla și un cuplu de tineri din Constanța, Andrei Burnaz (32 ani) și Andreea Cristea (31 ani). Cei doi erau într-o scurtă vacanță, în care Andrei voia să-și serbeze ziua de naștere, la 24 martie, și în care avea de gând să o ceară pe Andreea în căsătorie. Când teroristul Khalid Masood a pătruns cu mașina sa 4x4 în oamenii de pe pod, Andreea a fost aruncată peste balustradă, în fluviul Tamisa. Recuperată de o ambarcațiune, ea nu și-a revenit niciodată din comă, iar două săptămâni mai târziu a fost deconectată de la aparate.

1 an de la tragedie

 

La un an de la tragedie, sora Andreei, Magda Țoi, rememorează cu inima frântă pierderea surorii mai mici, într-un interviu pentru BBC.

O ultimă fotografie făcută de Andrei o arată pe Andreea chiar pe pod, cu câteva momente înainte să lovească tragedia, făcându-și un selfie. Balustrada podului de pe Tamisa îi ajunge Andreei până la talie.

Ei au fost însă surprinși de mașina 4x4 a teroristului Khalid Masood care a intrat în grupul de pietoni de pe pod. Andrei a suferit o fractură la laba piciorului, iar Andreea a căzut de la o înălțime de 7 metri în fluviul Tamisa, de unde a fost recuperată. Ea plutea cu fața în jos, în stare de inconștiență, având plămânii inundați de apă și un cheag la creier. Inițial, salvatorii au încercat să o scoată cu o cange, de care ea să se prindă, dar pentru că ea n-a avut nicio reacție, căpitanul ambarcațiunii i-a ținut corpul la suprafață pentru a nu fi luată de curenți până la sosirea bărcii de salvare care a preluat-o. Căpitanul o zărise în apă, alertat fiind de oamenii de pe pod și a chemat ajutoare care au venit în câteva minute. Presa britanică notează că românii urmau să-și întâlnească la London Eye un prieten, Patrick Tracey (un controlor retras la pensie, în vârstă de 64 ani) din Derby.

„Mi-am dat seama că prietenii mei sunt în drum spre mine, pe Westminster Abbey când am primit un telefon de la el. El mi-a spus că a pierdut-o pe Andreea. Nu știam cât de grav e rănită. El este rănit la picior“, a relatat Tracey.

Un martor, șoferul de autobuz Michael Adamou, a descris presei britanice panica de nedescris care a urmat săriturii fetei.

„Am auzit cum un tânăr alerga în spatele meu țipând că soția lui a sărit în râu ca să scape de a fi lovită de mașina atacatorului. Chiar am avut impresia că au sărit două femei în Tamisa“, a spus șoferul.

Sora cea mare a rememorat pentru Daily Mirror ce s-a întâmplat în acea fatidică zi.

„Noi vorbeam de două ori pe zi și în acea zi, Andreea mă sunase deja să-mi spună ce frumos e la Londra. Vizitaseră muzeul, ei îi plăcea la nebunie să călătorească, să vadă locuri noi. Eu îi purtam grija și mereu îi spuneam: 'Dar nu ți-e frică de atacuri teroriste, vezi ce se întâmplă în lume!?', iar ea răspundea: 'Nu îmi pasă, dacă e să mor, o să mor făcând ceea ce-mi place'“, povestește Magda.

Când a sunat telefonul, la ora 16 a României, pe ecranul Magdei a apărut numele Andreei. Ultima dată când vorbiseră, în acea dimineață, Andreea își luase rămas-bun spunându-i: 'Ok, ai grijă'. Magda îi transmisese 'La mulți ani!' pentru Andrei. Acum, Magda s-a gândit că Andreea sună ca să i-l dea pe Andrei la telefon, să vorbească direct. Dar în locul vocii Andreei, Magda l-a auzit pe Andrei vorbind haotic, înșirând vorbe fără sens, cum că a avut loc un atac pe pod, iar el n-o mai găsește pe Andreea.

„În momentul ăsta, Andreea era aici, apoi pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei. I-am spus lui Andrei să o caute până o găsește. Am sunat la Ambasadă și le-am spus că pe imaginile care se dădeau la televizor se vede că a căzut cineva de pe pod, în Tamisa. Ei mi-au spus că nu sunt siguri că acea persoană este Andreea. Am sunat apoi imediat, disperată, să rezerv un bilet pentru prima cursă aeriană spre Londra. Trebuia să fiu lângă ea, nu mai avem pe nimeni. Tata a murit, mama este foarte bolnavă. Și ea ar fi alergat într-un suflet la mine“, este convinsă Magda.

Următoarele două săptămâni, Magda le-a petrecut stând la căpătâiul surorii sale mai mici. Medicii dăduseră verdictul necruțător: Andreea era moartă din punct de vedere cerebral. „Mă uitam la ea, era acolo, dar nu mai era nimic, în același timp. Când am acceptat că nu mai e nimic de făcut, am deconectat-o de la aparate“, mărturisește Magda Țoi.

La 1 an de la tragedie Magda este marcată puternic de pierderea Andreei. „Să ieși să ucizi pe cineva doar pentru că ți-ai pierdut tu mințile nu mi se pare normal. Sunt atât de furioasă pentru că ne-a luat-o atât de brutal, atât de nedrept“, spune femeia, care are doi băieți care întreabă mereu de Andreea.

Andreea Cristea va fi comemorată, la 1 an de la dispariție, așa cum i-ar fi plăcut: oferind ceva copiilor, cărora îi plăcea să le creeze locuri de joacă. Familia ei va merge la un centru de copii din Constanța, oraș unde ea este înmormântată, și va face donații în alimente.

 Material preluat de pe adevarul.ro.

Comenteaza aceasta stire

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.

Radu Mazăre se însoară
De Neptun TV 7 iunie 2019

Radu Mazăre se însoară!

Bilanț ÎNFIORĂTOR după prăpădul făcut de ploi și inundații
De Neptun TV 7 iunie 2019

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a opt județe, precizează MAI.

CONSTANȚA. Infanteriștii marini români participă la exercițiul multinațional BALTOPS 19
De Neptun TV 6 iunie 2019

30 de infanteriști ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exercițiul multinațional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfășoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) și în apele internaționale ale Mării Baltice.

Ploile au blocat mai multe drumuri în țară - situația actualizată!
De Neptun TV 6 iunie 2019

Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza acumulării de apă sau a alunecărilor de teren în urma ploilor, în ultimele 24 de ore fiind emise 22 de avertizări de fenomene meteorologice, între care 11 au fost cod portocaliu pentru 10 județe, informează MAI.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri
De Mediafax 6 iunie 2019

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă
De Mediafax 5 iunie 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Preot din Constanța, acuzat că a abandonat o bătrână într-o mănăstire după ce i-a dat casa. 'De ce și-a bătut joc de mine?'
De Neptun TV 5 iunie 2019

Femeia trăiește de mai bine de doi ani într-o mănăstire, fiind îngrijită de măicuțele de aici. A fost adusă char de cel căruia îi lăsase casa.

Inundațiile continuă să facă ravagii în țară: Circulație îngreunată sau închisă pe trei drumuri naționale!
De Neptun TV 5 iunie 2019

Circulația rutieră este îngreunată sau întreruptă, miercuri, pe trei drumuri naționale, din cauza apei acumulate pe carosabil, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Tronsoane afectate sunt în județele Argeș, Ilfov și Teleorman.

CONSTANȚA. A început ridicarea mașinilor fără permis de acces în Zona Peninsulară!
De Neptun TV 4 iunie 2019

„Recomandăm deținătorilor de permise pentru acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța să afișeze documentele la vedere în autovehicul astfel încât să poată fi observate cu ușurință de polițiștii locali iar conducătorilor auto le aducem la cunoștință că intrarea și ieșirea autoturismelor în/din Zona Peninsulară se va realiza doar prin punctele prevăzute în Regulamentul de acces, prin locațiile în care au fost amplasate indicatoare de semnalizare rutieră. Menționăm că viteza de deplasare a vehiculelor în zonă este de maxim 30 km/h”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Două feriboturi revoluționare, date în lucru la Șantierul Naval Damen Mangalia.
De Neptun TV 3 iunie 2019

Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021, construcția acestora începând la Santierul Naval Damen Mangalia încă de anul acesta.

Papa Francisc în România, ultima zi a vizitei/ Moment ISTORIC la Blaj. Cei șapte episcopi greco-catolici au fost beatificați
De Neptun TV 2 iunie 2019

Suveranul Pontif a amintit de Edictul de la Turda, din 1586, care sancționa orice fel de radicalism, promovând un act de toleranță religioasă, fiind unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip.