luni, 26 august 2019

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

Ies la iveală detalii cutremurătoare despre tragedia care a lovit Londra la 22 martie 2017, când doi români s-au numărat printre victimele teroristului Khalid Masood. Aflată într-o scurtă vacanță cu iubitul ei Andrei Burnaz, Andreea Cristea a fost aruncată de pe Westminster Bridge în Tamisa. A murit două săptămâni mai târziu, fără să-și revină din comă.

În umă cu un an, la 22 martie 2017, Londra era cutremurată de un atac terorist care făcea victime pe Westminster Bridge, lângă Big Ben. Cinci oameni au murit atunci, inclusiv un polițist care a încercat să-l oprească pe terorist. Printre cei care și-au pierdut viața s-a numărat și o româncă, Andreea Cristea, o tânără de 31 ani, designer de interioare, din Constanța. Tragedia a lovit într-una dintre cele mai frumoase clipe ale vieții sale, care se anunța fericită.

 În mulțimea de pietoni care traversa Tamisa pe pod în acea după-amiază se afla și un cuplu de tineri din Constanța, Andrei Burnaz (32 ani) și Andreea Cristea (31 ani). Cei doi erau într-o scurtă vacanță, în care Andrei voia să-și serbeze ziua de naștere, la 24 martie, și în care avea de gând să o ceară pe Andreea în căsătorie. Când teroristul Khalid Masood a pătruns cu mașina sa 4x4 în oamenii de pe pod, Andreea a fost aruncată peste balustradă, în fluviul Tamisa. Recuperată de o ambarcațiune, ea nu și-a revenit niciodată din comă, iar două săptămâni mai târziu a fost deconectată de la aparate.

1 an de la tragedie

 

La un an de la tragedie, sora Andreei, Magda Țoi, rememorează cu inima frântă pierderea surorii mai mici, într-un interviu pentru BBC.

O ultimă fotografie făcută de Andrei o arată pe Andreea chiar pe pod, cu câteva momente înainte să lovească tragedia, făcându-și un selfie. Balustrada podului de pe Tamisa îi ajunge Andreei până la talie.

Ei au fost însă surprinși de mașina 4x4 a teroristului Khalid Masood care a intrat în grupul de pietoni de pe pod. Andrei a suferit o fractură la laba piciorului, iar Andreea a căzut de la o înălțime de 7 metri în fluviul Tamisa, de unde a fost recuperată. Ea plutea cu fața în jos, în stare de inconștiență, având plămânii inundați de apă și un cheag la creier. Inițial, salvatorii au încercat să o scoată cu o cange, de care ea să se prindă, dar pentru că ea n-a avut nicio reacție, căpitanul ambarcațiunii i-a ținut corpul la suprafață pentru a nu fi luată de curenți până la sosirea bărcii de salvare care a preluat-o. Căpitanul o zărise în apă, alertat fiind de oamenii de pe pod și a chemat ajutoare care au venit în câteva minute. Presa britanică notează că românii urmau să-și întâlnească la London Eye un prieten, Patrick Tracey (un controlor retras la pensie, în vârstă de 64 ani) din Derby.

„Mi-am dat seama că prietenii mei sunt în drum spre mine, pe Westminster Abbey când am primit un telefon de la el. El mi-a spus că a pierdut-o pe Andreea. Nu știam cât de grav e rănită. El este rănit la picior“, a relatat Tracey.

Un martor, șoferul de autobuz Michael Adamou, a descris presei britanice panica de nedescris care a urmat săriturii fetei.

„Am auzit cum un tânăr alerga în spatele meu țipând că soția lui a sărit în râu ca să scape de a fi lovită de mașina atacatorului. Chiar am avut impresia că au sărit două femei în Tamisa“, a spus șoferul.

Sora cea mare a rememorat pentru Daily Mirror ce s-a întâmplat în acea fatidică zi.

„Noi vorbeam de două ori pe zi și în acea zi, Andreea mă sunase deja să-mi spună ce frumos e la Londra. Vizitaseră muzeul, ei îi plăcea la nebunie să călătorească, să vadă locuri noi. Eu îi purtam grija și mereu îi spuneam: 'Dar nu ți-e frică de atacuri teroriste, vezi ce se întâmplă în lume!?', iar ea răspundea: 'Nu îmi pasă, dacă e să mor, o să mor făcând ceea ce-mi place'“, povestește Magda.

Când a sunat telefonul, la ora 16 a României, pe ecranul Magdei a apărut numele Andreei. Ultima dată când vorbiseră, în acea dimineață, Andreea își luase rămas-bun spunându-i: 'Ok, ai grijă'. Magda îi transmisese 'La mulți ani!' pentru Andrei. Acum, Magda s-a gândit că Andreea sună ca să i-l dea pe Andrei la telefon, să vorbească direct. Dar în locul vocii Andreei, Magda l-a auzit pe Andrei vorbind haotic, înșirând vorbe fără sens, cum că a avut loc un atac pe pod, iar el n-o mai găsește pe Andreea.

„În momentul ăsta, Andreea era aici, apoi pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei. I-am spus lui Andrei să o caute până o găsește. Am sunat la Ambasadă și le-am spus că pe imaginile care se dădeau la televizor se vede că a căzut cineva de pe pod, în Tamisa. Ei mi-au spus că nu sunt siguri că acea persoană este Andreea. Am sunat apoi imediat, disperată, să rezerv un bilet pentru prima cursă aeriană spre Londra. Trebuia să fiu lângă ea, nu mai avem pe nimeni. Tata a murit, mama este foarte bolnavă. Și ea ar fi alergat într-un suflet la mine“, este convinsă Magda.

Următoarele două săptămâni, Magda le-a petrecut stând la căpătâiul surorii sale mai mici. Medicii dăduseră verdictul necruțător: Andreea era moartă din punct de vedere cerebral. „Mă uitam la ea, era acolo, dar nu mai era nimic, în același timp. Când am acceptat că nu mai e nimic de făcut, am deconectat-o de la aparate“, mărturisește Magda Țoi.

La 1 an de la tragedie Magda este marcată puternic de pierderea Andreei. „Să ieși să ucizi pe cineva doar pentru că ți-ai pierdut tu mințile nu mi se pare normal. Sunt atât de furioasă pentru că ne-a luat-o atât de brutal, atât de nedrept“, spune femeia, care are doi băieți care întreabă mereu de Andreea.

Andreea Cristea va fi comemorată, la 1 an de la dispariție, așa cum i-ar fi plăcut: oferind ceva copiilor, cărora îi plăcea să le creeze locuri de joacă. Familia ei va merge la un centru de copii din Constanța, oraș unde ea este înmormântată, și va face donații în alimente.

 Material preluat de pe adevarul.ro.

Comenteaza aceasta stire