sîmbătă, 20 aprilie 2019

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

CONSTANȚA. Un an de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: 'Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei'!

Ies la iveală detalii cutremurătoare despre tragedia care a lovit Londra la 22 martie 2017, când doi români s-au numărat printre victimele teroristului Khalid Masood. Aflată într-o scurtă vacanță cu iubitul ei Andrei Burnaz, Andreea Cristea a fost aruncată de pe Westminster Bridge în Tamisa. A murit două săptămâni mai târziu, fără să-și revină din comă.

În umă cu un an, la 22 martie 2017, Londra era cutremurată de un atac terorist care făcea victime pe Westminster Bridge, lângă Big Ben. Cinci oameni au murit atunci, inclusiv un polițist care a încercat să-l oprească pe terorist. Printre cei care și-au pierdut viața s-a numărat și o româncă, Andreea Cristea, o tânără de 31 ani, designer de interioare, din Constanța. Tragedia a lovit într-una dintre cele mai frumoase clipe ale vieții sale, care se anunța fericită.

 În mulțimea de pietoni care traversa Tamisa pe pod în acea după-amiază se afla și un cuplu de tineri din Constanța, Andrei Burnaz (32 ani) și Andreea Cristea (31 ani). Cei doi erau într-o scurtă vacanță, în care Andrei voia să-și serbeze ziua de naștere, la 24 martie, și în care avea de gând să o ceară pe Andreea în căsătorie. Când teroristul Khalid Masood a pătruns cu mașina sa 4x4 în oamenii de pe pod, Andreea a fost aruncată peste balustradă, în fluviul Tamisa. Recuperată de o ambarcațiune, ea nu și-a revenit niciodată din comă, iar două săptămâni mai târziu a fost deconectată de la aparate.

1 an de la tragedie

 

La un an de la tragedie, sora Andreei, Magda Țoi, rememorează cu inima frântă pierderea surorii mai mici, într-un interviu pentru BBC.

O ultimă fotografie făcută de Andrei o arată pe Andreea chiar pe pod, cu câteva momente înainte să lovească tragedia, făcându-și un selfie. Balustrada podului de pe Tamisa îi ajunge Andreei până la talie.

Ei au fost însă surprinși de mașina 4x4 a teroristului Khalid Masood care a intrat în grupul de pietoni de pe pod. Andrei a suferit o fractură la laba piciorului, iar Andreea a căzut de la o înălțime de 7 metri în fluviul Tamisa, de unde a fost recuperată. Ea plutea cu fața în jos, în stare de inconștiență, având plămânii inundați de apă și un cheag la creier. Inițial, salvatorii au încercat să o scoată cu o cange, de care ea să se prindă, dar pentru că ea n-a avut nicio reacție, căpitanul ambarcațiunii i-a ținut corpul la suprafață pentru a nu fi luată de curenți până la sosirea bărcii de salvare care a preluat-o. Căpitanul o zărise în apă, alertat fiind de oamenii de pe pod și a chemat ajutoare care au venit în câteva minute. Presa britanică notează că românii urmau să-și întâlnească la London Eye un prieten, Patrick Tracey (un controlor retras la pensie, în vârstă de 64 ani) din Derby.

„Mi-am dat seama că prietenii mei sunt în drum spre mine, pe Westminster Abbey când am primit un telefon de la el. El mi-a spus că a pierdut-o pe Andreea. Nu știam cât de grav e rănită. El este rănit la picior“, a relatat Tracey.

Un martor, șoferul de autobuz Michael Adamou, a descris presei britanice panica de nedescris care a urmat săriturii fetei.

„Am auzit cum un tânăr alerga în spatele meu țipând că soția lui a sărit în râu ca să scape de a fi lovită de mașina atacatorului. Chiar am avut impresia că au sărit două femei în Tamisa“, a spus șoferul.

Sora cea mare a rememorat pentru Daily Mirror ce s-a întâmplat în acea fatidică zi.

„Noi vorbeam de două ori pe zi și în acea zi, Andreea mă sunase deja să-mi spună ce frumos e la Londra. Vizitaseră muzeul, ei îi plăcea la nebunie să călătorească, să vadă locuri noi. Eu îi purtam grija și mereu îi spuneam: 'Dar nu ți-e frică de atacuri teroriste, vezi ce se întâmplă în lume!?', iar ea răspundea: 'Nu îmi pasă, dacă e să mor, o să mor făcând ceea ce-mi place'“, povestește Magda.

Când a sunat telefonul, la ora 16 a României, pe ecranul Magdei a apărut numele Andreei. Ultima dată când vorbiseră, în acea dimineață, Andreea își luase rămas-bun spunându-i: 'Ok, ai grijă'. Magda îi transmisese 'La mulți ani!' pentru Andrei. Acum, Magda s-a gândit că Andreea sună ca să i-l dea pe Andrei la telefon, să vorbească direct. Dar în locul vocii Andreei, Magda l-a auzit pe Andrei vorbind haotic, înșirând vorbe fără sens, cum că a avut loc un atac pe pod, iar el n-o mai găsește pe Andreea.

„În momentul ăsta, Andreea era aici, apoi pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei. I-am spus lui Andrei să o caute până o găsește. Am sunat la Ambasadă și le-am spus că pe imaginile care se dădeau la televizor se vede că a căzut cineva de pe pod, în Tamisa. Ei mi-au spus că nu sunt siguri că acea persoană este Andreea. Am sunat apoi imediat, disperată, să rezerv un bilet pentru prima cursă aeriană spre Londra. Trebuia să fiu lângă ea, nu mai avem pe nimeni. Tata a murit, mama este foarte bolnavă. Și ea ar fi alergat într-un suflet la mine“, este convinsă Magda.

Următoarele două săptămâni, Magda le-a petrecut stând la căpătâiul surorii sale mai mici. Medicii dăduseră verdictul necruțător: Andreea era moartă din punct de vedere cerebral. „Mă uitam la ea, era acolo, dar nu mai era nimic, în același timp. Când am acceptat că nu mai e nimic de făcut, am deconectat-o de la aparate“, mărturisește Magda Țoi.

La 1 an de la tragedie Magda este marcată puternic de pierderea Andreei. „Să ieși să ucizi pe cineva doar pentru că ți-ai pierdut tu mințile nu mi se pare normal. Sunt atât de furioasă pentru că ne-a luat-o atât de brutal, atât de nedrept“, spune femeia, care are doi băieți care întreabă mereu de Andreea.

Andreea Cristea va fi comemorată, la 1 an de la dispariție, așa cum i-ar fi plăcut: oferind ceva copiilor, cărora îi plăcea să le creeze locuri de joacă. Familia ei va merge la un centru de copii din Constanța, oraș unde ea este înmormântată, și va face donații în alimente.

 Material preluat de pe adevarul.ro.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Amenzi uriașe și mașini ridicate pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap
De Neptun TV 18 aprilie 2019

Polițiștii locali constănțeni au dat pe 16 aprilie,15 sancțiuni contravenționale pentru staționarea pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoanele cu handicap. Cuantumul total al amenzilor s-a ridicat la suma de 7.500 lei.

INFORMARE PUBLICĂ. Primăria Constanța: 'Facem apel către toți locuitoriii orașului să nu folosească locurile de joacă în curs de amenajare!'
De Neptun TV 17 aprilie 2019

Tot în perioada următoare se va monta gardul de protecție și mobilierul urban. După finalizarea tuturor lucrărilor și când temperaturile vor permite va fi turnat și covorul de cauciuc pentru protecția celor mici.

CONSTANȚA. Scaner cu raze X de ultimă generatie pentru fluidizarea fluxului de containere în portul Constanța-Sud
De Neptun TV 17 aprilie 2019

DP World Constanța dă în folosință gratuită Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud un scaner cu raze X de ultimă generatie cu scopul de a fluidiza fluxul containerelor în portul Constanța-Sud, în conformitate cu toate reglementările legale privind controalele vamale de securitate.

Topul celor mai ROMANTICE orașe din Europa Centrală
De Mediafax 16 aprilie 2019

Americanii se declară uimiți de „vederile pastorale, vârfurile montane care taie respirația și coastele spectaculoase” din regiune.

Intră în Campania 'Donează sânge, fii erou!' și salvează vieți printr-un gest simplu!
De Neptun TV 16 aprilie 2019

Persoanele care îndeplinesc condițiile de admisibilitate sunt așteptate la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 85, pentru a dona sânge. Gestul acestora poate salva viețile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenții medicale complexe.

Începe capturarea câinilor fără stăpân din Constanța
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Fiecare mașină de capturare este inscripționată corespunzător și deservită de personal specializat, medic veterinar și tehnician veterinar.

Floriile 2019. Tradiții și superstiții. Ce să NU faci niciodată
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Floriile 2019. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.

CONSTANȚA: Continuă acțiunea de ridicare a autovehiculelor abandonate
De Neptun TV 12 aprilie 2019

Autoturismele vor fi depozitate într-un loc special amenajat de către administratorul drumului.

Nicolae Voiculeț și orchestra sa, concerte de nai la Vilnius și Riga
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Cu acest prilej, domnul Dan Bălănescu, ambasadorul României în Lituania și Letonia, va face un scurt bilanț al primei jumătăți a președinției României la Consiliului Uniunii Europene și va vorbi despre evenimentele care urmează a avea loc la București și Bruxelles, dar și în cele două țări baltice, până la 30 iunie 2019.

CONSTANȚA. RESTRICȚII de circulație, în acest weekend. Mai multe competiții sportive
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Se vor lua măsuri de siguranță, în sensul că accesul autovehiculelor în zona de desfășurare a evenimentului va fi interzis în intervalul orar 10:00-12:00.

Peste 14.000 de companii vor oferi angajaților tichete cadou de Paște
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Conform analizelor efectuate de companie, tichetele cadou sunt pe locul 4 în topul beneficiilor extrasalariale acordate de companii în România, iar tichetele de vacanță pe locul 5, alături de tichete de masă, decontarea transportului, asigurări sau abonamente medicale private.

Ministrul Sănătății, indignat după un control la Spitalul de Urgență Constanța: 'Dezastru, mizerie, debandadă!'
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Imediat după sosirea Sorinei Pintea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la fața locului a ajuns și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, dar managerul unității, Cătălin Grasa, a întârziat până la finalizarea controlului, sosind după aproximativ o oră, fapt care l-a nemulțumit pe Horia Țuțuianu.

CONSTANȚA. Încep acțiunile de deratizare - care este programul pe cartiere
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Momelile, care conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile, vor fi protejate în stațiile de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Sol contaminat la Vadu. Terenul aparține companiei Rompetrol și se află la 2,5 kilometri metri de plajă
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Marii Negre.

Constanța Parking, noul sistem de plată a parcării în Constanța și în Mamaia!
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Constanța Parking este noul sistem de plată a parcării prin SMS ce va fi implementat începând cu data de 15 aprilie.

ALERTĂ LA CONSTANȚA! Cetățenii, sfătuiți să sune de urgență la Poliție: 'Aceste colete pot pune în pericol viața'
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Polițiștii au transmis un mesaj pentru constănțeni ca în cazul în care găsesc pachete pe plajă să nu le deschidă întrucât acestea conțin...

Începe cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române
De Neptun TV 5 aprilie 2019

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), la exercițiu, ce va avea loc în perioada 5 - 13 aprilie, vor participa 14 nave militare românești și șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

CURĂȚĂM CONSTANȚA NOASTRĂ! Constanța intră în curățenia generală de primăvară!
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Constanța intră în curățenia generală de primăvară! Cea de a opta ediție a campaniei Curățăm Constanța Noastră a început săptămâna aceasta, iar primele vizate au fost arterele principale ale orașului.

CONSTANȚA. Peste 200 de locuri de parcare, create după demolarea unor garaje VIDEO
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Echipele de muncitori lucrează în continuare la înființarea unor noi parcări în mai multe zone din oraș. Se acționează acum pe străzile Mălinului, Tulcei, Păun Pincio și Dreptății, unde garajele demolate vor face loc altor câteva zeci de locuri de parcare pentru autoturismele riveranilor.

Campanie de amploare. Polițiștii rutieri din toate statele UE acționează pentru prinderea vitezomanilor
De Neptun TV 3 aprilie 2019

Controalele Polițiilor Rutiere din Europa vizează respectarea regimului legal de viteză și reducerea numărului și gravității consecințelor accidentelor rutiere înregistrate pe fondul vitezei neadaptate condițiilor de drum și a celei excesive.

CONSTANȚA. Doi roboți care cântă și dansează, folosiți de psihologi în terapia copiilor cu autism
De Neptun TV 2 aprilie 2019

Proiectul Nao urmărește să implementeze un program terapeutic adaptat în limba română, care să permită psihologilor o mai bună comunicare și interacțiune alături de copil.