luni, 25 martie 2019

CONSTANȚA. Zeci de liceeni au donat sânge pentru a salva o viață!

De prea multe ori auzim în jurul nostru oameni care au nevoie de ajutor pentru a trăi. De prea puţine ori însă suntem dispuşi să facem ceva pentru a-i ajuta. Zeci de liceeni din Constanţa au venit, astăzi, la Centru de Transfuzii să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice. Doar unul din 10 mii de donatori este compatibil, de aceea este important ca un număr cât mai mare de doritori să se înscrie şi, cine ştie, să fie salvatorii cuiva.

De Roxana Glăvan 20:43, 21 martie 2018 394 vizite Invatamant

Bianca este elevă la Liceul. I.N Roman din Constanța. Se bucură că este perfect sănătoasă, precum și cei apropiați ei. Știe însă că în țară și în lume, copii, tineri sau adulți se agață de orice speranță pentru a trăi. Ea a ales să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și, de va fi nevoie, celulele ei sănătoase vor putea ajuta o persoană să se vindece.

 Astăzi, un grup de elevi de la Liceul I.N. Roman din Constanța s-a prezentat la Centrul de Transfuzii. Elevii s-au înscris în registrul național al donatorilor de celule stem hematopoietice și chiar au donat sânge pentru a salva o viață.

Iar elevii și-au anunțat și rudele, care au înțeles cât de important este să întinzi o mână de ajutor.

 În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă. Așa că o campanie care să te învețe ce înseamnă să fii potențial donator este extrem de importantă, mai ales că înscrierea în registru nu presupune și donare.

Din păcate, pentru 37 la sută dintre pacienții români nu se găsesc donatori compatibili, nu doar în țara noastră, ci nicăieri în lume.

Pentru pacienții care au nevoie de celule stem, uneori nu este timp pentru a găsi un donator compatibil. Astfel se apelează la datele din registrul donatorilor de celule stem hematopoietice și pașii până la vindecare sunt mai puțini. Pot deveni donatori persoanele până în 45 de ani, doar după o serie de probe de sânge. Elevii de la liceul I.N. Roman din Constanța au dat astăzi, un imbold, au oferit prin gestul lor o șansă la viață. Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice înregistrează 50 de mii de persoane.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Licean premiat de NASA - Theodor a ajuns și în finala Olimpiadei Geniilor!
De Neptun TV 21 martie 2019

Un elev din Medgidia a fost premiat de NASA pentru eseul său despre organizarea unei stații orbitale în Cosmos. Theodor Florentin Furtună este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia și a participat și la Olimpiada Geniilor, unde s-a calificat în finală cu un proiect despre salvarea parcurilor naționale din România.

Simulare Evaluare Națională: Elevii claselor VII-VIII susțin astăzi proba la matematică!
De Neptun TV 12 martie 2019

Elevii de clasa a VIII-a și, în premieră, cei de a VII-a, susțin, marți simularea Evaluării Naționale la proba Matematică. Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019.

SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2019 EDU.RO! Ce a picat la Limba Română
De Neptun TV 11 martie 2019

Simularea la Evaluarea Națională 2019 a început azi cu proba la Limba și Literatura Română, pentru elevii de clasa a VII-a și a VIII-a.