marţi, 25 septembrie 2018

CONSTANȚA. Zeci de liceeni au donat sânge pentru a salva o viață!

De prea multe ori auzim în jurul nostru oameni care au nevoie de ajutor pentru a trăi. De prea puţine ori însă suntem dispuşi să facem ceva pentru a-i ajuta. Zeci de liceeni din Constanţa au venit, astăzi, la Centru de Transfuzii să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice. Doar unul din 10 mii de donatori este compatibil, de aceea este important ca un număr cât mai mare de doritori să se înscrie şi, cine ştie, să fie salvatorii cuiva.

De Roxana Glăvan 20:43, 21 martie 2018 392 vizite Invatamant

Bianca este elevă la Liceul. I.N Roman din Constanța. Se bucură că este perfect sănătoasă, precum și cei apropiați ei. Știe însă că în țară și în lume, copii, tineri sau adulți se agață de orice speranță pentru a trăi. Ea a ales să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și, de va fi nevoie, celulele ei sănătoase vor putea ajuta o persoană să se vindece.

 Astăzi, un grup de elevi de la Liceul I.N. Roman din Constanța s-a prezentat la Centrul de Transfuzii. Elevii s-au înscris în registrul național al donatorilor de celule stem hematopoietice și chiar au donat sânge pentru a salva o viață.

Iar elevii și-au anunțat și rudele, care au înțeles cât de important este să întinzi o mână de ajutor.

 În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă. Așa că o campanie care să te învețe ce înseamnă să fii potențial donator este extrem de importantă, mai ales că înscrierea în registru nu presupune și donare.

Din păcate, pentru 37 la sută dintre pacienții români nu se găsesc donatori compatibili, nu doar în țara noastră, ci nicăieri în lume.

Pentru pacienții care au nevoie de celule stem, uneori nu este timp pentru a găsi un donator compatibil. Astfel se apelează la datele din registrul donatorilor de celule stem hematopoietice și pașii până la vindecare sunt mai puțini. Pot deveni donatori persoanele până în 45 de ani, doar după o serie de probe de sânge. Elevii de la liceul I.N. Roman din Constanța au dat astăzi, un imbold, au oferit prin gestul lor o șansă la viață. Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice înregistrează 50 de mii de persoane.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. 14 cabinete medicale școlare de stomatologie vor fi renovate! GALERIE FOTO
De Neptun TV 17 septembrie 2018

Peste două luni, elevii vor avea la dispoziție servicii de îngrijire a danturii, cu ajutorul unor aparaturi medicale noi.

Greșeli în manualele de matematică și română. Asociația Părinților: Să-și asume Editura erorile!
De Neptun TV 12 septembrie 2018

Mai multe greșeli au fost depistate în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a, dar și în manualul de Matematică și Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a. MEN susține că inițial cel din urmă manuscris avea mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

Schimbările din programa școlară! Daniel Funeriu: Sunt prea puține conținuturi, nu prea multe
De Mediafax 12 septembrie 2018

Conținutul multora dintre materiile predate în sistemul de învățământ românesc a rămas constant, potrivit fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care declară că esența livrării mesajului de calitate e profesorul și că, în opinia sa, sunt prea puține conținuturi, nu prea multe.

Peste 7.000 de polițiști vor acționa în zona unităților de învățământ, cu ocazia deschiderii noului an școlar
De Neptun TV 9 septembrie 2018

Majoritatea faptelor sesizate în anul școlar trecut (91%) au avut loc în incinta unităților de învățământ, restul petrecându-se în zona adiacentă acestora, se mai arată în comunicat. Faptele sesizate prezintă cu precădere un pericol social redus, trei sferturi dintre acestea reprezentând furturi și loviri sau alte violențe, siguranța copiilor nefiind afectată în mod grav, menționează Poliția Română.

CONSTANȚA, Olimpici promovați pe panouri publicitare: 'Ne mândrim cu ei și vrem să-i facem cunoscuți'
De Neptun TV 27 august 2018

Trei elevi medaliați la olimpiade internaționale sunt promovați pe panouri publicitare amplasate pe două bulevarde din municipiul Constanța. Instituția de învățământ încearcă să scoată în evidență valorile care cresc și se formează pe băncile școlii.