marţi, 21 noiembrie 2017

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Editorial de Silviu Molnar

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Înțeleg goana unora, precum Klaus Iohannis, după capital politic și electoral, mai ales acum, când candidatura sa pentru al doilea mandat la Cotroceni e ca și sigură, iar în numele acestui deziderat pare că își permite să emită de la tribuna Președinției orice aberație care sună bine în urechile unei anumite categorii electorale. Înțeleg și disperarea PNL-ului de a critica tot ce mișcă, în ideea unui plan disperat de relansare politică, acum când sondajele arată că se afundă tot mai tare.

În schimb, ceea ce nu pricep este aparenta lipsă de logică politică sau democratică a așa-zisei societăți civile care, precum galeria unei echipe de fotbal, se prezintă  ca să scandeze în Piață la ordin, acuzând PSD și ALDE de subjugarea Justiției.

Păi, hai să analizăm: în acest moment, după regulile instituite de Macovei în 2005,  numirile de judecători, procurori sau capi (cadre?) de conducere a Parchetelor și instituțiilor judecătorești se fac prin Decret Prezidențial, la propunerea ministrului Justiției. În noua formulă cu care vine Tudorel Toader, instituția prezidențială este scoasă din acest joc. Concret, propunerea de ocupare a funcțiilor enumerate mai sus se face de către ministrul Justiției, logica fiind că, din punct de vedere administrativ, Ministerul Justiției este responsabil cu organizarea și administrarea sistemului. Numai că, în loc ca președintele să dea un Decret Prezidențial de numire a judecătorilor, procurorilor sau a persoanelor cu funcții de conducere, acum CSM-ul, adică forul profesional al celor din Justiție, stabilește acest lucru.

La această schimbare, așa-zisa societate civilă, grupată sub sigla „Rezist“, vine și protestează în numele democrației? Păi, oameni buni? De când un singur individ, indiferent că azi e vorba de Iohannis, că ieri a fost Băsescu sau că, în viitor, va veni altcineva, poate să decidă mai democratic decât un for profesional, precum CSM-ul, format din mai mulți membri? Adică un singur om, care emite un decret, denumire de tristă amintire a respectivului act, poate  să decidă mai democratic decât un grup de oameni care supun o decizie dezbaterii și unui vot?

Comenteaza aceasta stire

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt.

Loteria Etnică a Vizelor
De Sorin-Lucian Ionescu 2 noiembrie 2017

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute.

Politically Correct sau 'echidistanți' până la lacrimi!

Când vorbește despre taxa de mediu pusă pentru circulația autoturismelor în centrul Londrei, Digi 24 vorbește despre necesitatea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, de cum trebuie să salvăm planeta, despre cum trebuie protejați cetățenii și despre pericolul inhalării dioxidului de carbon, fenomen care o amenință nasol pe regină. În schimb, atunci când vorbește despre o taxă asemănătoare, aplicabilă pentru centrul Bucureștiului, aceasta devine 'un nou bir', 'împovărare fiscală suplimentară a șoferilor' etc. Care va să zică, abordarea chestiunii ține de modul în care te afectează, de clișeele pe care se pliază știrile mestecate sau de cine conduce respectiva urbe și de cum poziționăm demersul de informare publică, recte pro sau împotriva PSD?

Fake news.ro și Milițienii Opiniei

De două zile, mai mulți cetățeni cu drepturi mă critică, îmi dau lecții, îmi adresează scrisori deschise, mă înjură, mă blestemă, mă amenință și multe alte asemenea. Se fac articole de presă (?!), emisiuni tv, o întreagă isterie. Și toate acestea, nu pentru ce am spus sau ce gândesc. Ci, pentru ce a spus un site de presupuse știri că aș fi spus.

Cenzura facebook

Felul absolut partinic în care Facebook înțelege să-și facă meseria de jandarm pe tarlaua proprie este revoltător și produce consecințe.

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'
De Eugen Tănăsescu 27 octombrie 2017

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă, a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”.