joi, 21 septembrie 2017

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Editorial de Silviu Molnar

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Înțeleg goana unora, precum Klaus Iohannis, după capital politic și electoral, mai ales acum, când candidatura sa pentru al doilea mandat la Cotroceni e ca și sigură, iar în numele acestui deziderat pare că își permite să emită de la tribuna Președinției orice aberație care sună bine în urechile unei anumite categorii electorale. Înțeleg și disperarea PNL-ului de a critica tot ce mișcă, în ideea unui plan disperat de relansare politică, acum când sondajele arată că se afundă tot mai tare.

În schimb, ceea ce nu pricep este aparenta lipsă de logică politică sau democratică a așa-zisei societăți civile care, precum galeria unei echipe de fotbal, se prezintă  ca să scandeze în Piață la ordin, acuzând PSD și ALDE de subjugarea Justiției.

Păi, hai să analizăm: în acest moment, după regulile instituite de Macovei în 2005,  numirile de judecători, procurori sau capi (cadre?) de conducere a Parchetelor și instituțiilor judecătorești se fac prin Decret Prezidențial, la propunerea ministrului Justiției. În noua formulă cu care vine Tudorel Toader, instituția prezidențială este scoasă din acest joc. Concret, propunerea de ocupare a funcțiilor enumerate mai sus se face de către ministrul Justiției, logica fiind că, din punct de vedere administrativ, Ministerul Justiției este responsabil cu organizarea și administrarea sistemului. Numai că, în loc ca președintele să dea un Decret Prezidențial de numire a judecătorilor, procurorilor sau a persoanelor cu funcții de conducere, acum CSM-ul, adică forul profesional al celor din Justiție, stabilește acest lucru.

La această schimbare, așa-zisa societate civilă, grupată sub sigla „Rezist“, vine și protestează în numele democrației? Păi, oameni buni? De când un singur individ, indiferent că azi e vorba de Iohannis, că ieri a fost Băsescu sau că, în viitor, va veni altcineva, poate să decidă mai democratic decât un for profesional, precum CSM-ul, format din mai mulți membri? Adică un singur om, care emite un decret, denumire de tristă amintire a respectivului act, poate  să decidă mai democratic decât un grup de oameni care supun o decizie dezbaterii și unui vot?

Comenteaza aceasta stire

România stat de 'drepți' și Watergate-ul de carton

După 43 de ani, în statul de drepți România, odată cu dezvăluirile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, o poveste similară, confiscării statului ș a instituțiilor lui, ajunge la apogeu, dar cu accente locale grotești, caricaturale și bineînțeles că nici măcar nu se pune problema unei demisii a președintelui în funcție.

Procuror curat ca lacrima. Pentru liniștea DNA

S-a petrecut un eveniment istoric. Autoritatea autorităților, Consiliul Superior al Magistraturii, a bătut în cuie noua definiție a procurorului model. Așa cum a fost ea formulată de către Inspecția Judicară.

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Democrația impune bucuria vieții
De Eugen Tănăsescu 4 septembrie 2017

Cam asta a fost concluzia din capul meu după ce am vizionat premiera, pe scena constănțeană, a piesei de teatru „I love democracy”, o punere în scenă a jurnalistului Sorin Lucia-Ionescu după romanul „Fetița și Țigara” al francezului Benoit Duteurtre, în cadrul FITIC. Un titlu inspirat parcă din celebra replică din „Războiul Stelelor” a senatorului Palpatine: „I love democracy. I love the Republic”. Și chiar despre totalitarismul democrației pare a fi vorba.

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Finalul unui sezon 'mai altfel'
De Sorin-Lucian Ionescu 28 august 2017

Constanța e de departe de a fi terra nuda pentru muzica și artele clasice. Aș menționa în primul rînd unicul Teatru de Balet al maestrului Danovski, apoi Orchestra Simfonică fondată de Paul Staicu și nu în ultimul rînd venerabila Operă (fostul Teatru Liric) care le-a înglobat și pe primele două.