duminică, 25 august 2019

Încă un eșec pentru DNA! Fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, achitat de judecători!

Încă un eșec pentru DNA! Fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, achitat de judecători!

Continuă seria eșecurilor pentru DNA. Încă un dosar întocmit de procurorii DNA este desființat de judecătorii constănțeni. 

Astfel, fostul director al Muzeului de Istorie Națională Constanța, Constantin Chera, și fostul director al Direcției Județene pentru Cultură, Virgil Lungu, au fost achitați, azi, de Curtea de Apel Constanța, după ce Tribunalul Constanța îi condamnase la închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

În aprilie 2016, magistrații Tribunalului Constanța i-au condamnat pe Constantin Chera la doi ani și opt luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, și pe Virgil Lungu la un an și șase luni de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată, ambele condamnări fiind cu suspendare.

Decizia Tribunalului a fost atacată atât de procurorii Direcția Naționale Anticorupție Constanța, cât și de cei doi inculpați, iar Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, azi, în acest dosar.

Instanța a respins ca nefondat apelul formulat de procurori și le-a admis pe cele formulate de Virgil Lungu și Constantin Chera și, rejudecând, a dispus achitarea celor doi.

De asemenea, magistrații au lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța împotriva lui Constantin Chera și au înlăturat obligarea celor doi de la plata a câte 3.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanța de fond. Aceste cheltuieli au fost înaintate, prin dispoziția instanței, către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Sentința este definitivă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Constantin Chera ar fi refuzat încheierea unui contract care viza supravegherea și cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 și la centura ocolitoare a municipiului Constanța, direct cu beneficiarul acestor servicii.

În schimb, el ar fi permis ca o altă persoană juridică, SC Deprom SRL, să se interpună și să încheie contractul, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a devenit prestator de servicii în beneficiul societății respective, primind, în cadrul acestor relații contractuale, sume inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate. În acest mod, procurorii anticorupție au apreciat că muzeului i-ar fi fost adus un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei.

La rândul său, Virgil Lungu, care la data respectivă era șef al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, a fost acuzat că a înlesnit derularea unor activități comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuții de control, atât pentru activitatea prestată în domeniul arheologiei, cât și privind încasarea și virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

Comenteaza aceasta stire