marţi, 16 iulie 2019

Controale în toate spitalele din țară din cauza dezinfectanților achiziționați de la Hexi Pharma

Spitalele din România vor fi controlate în detaliu de Ministerul Sănătăţii. Decizia a fost luată după ce s-a descoperit că dezinfectantul folosit în unităţile din ţară este diluat de nenumărate ori, iar pacienţii sunt expuşi infecţiilor. Neregulile au fost scoase la iveală de jurnalistii Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan, care le-au dovedit, prin teste de laborator. Între timp, firma care furniza diluanţii şi-a suspendat activitatea.

Ministerul Sănătății "recoltează probe și vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentrațiile înscrise pe etichetă sunt în concordanță cu conținutul" în cazul dezinfectanților produși de Hexi Pharma și folosiți în spitalele din România.

Potrivit unui comunicat, „Ministrul Sănătății va dispune astăzi, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, ca toate unitățile sanitare din țară care utilizează dezinfectanții achiziționați de la compania Hexifarma să verifice prin autocontrolul propriu eficiența acestora. Direcțiile Județene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces și, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii".

Controalele se vor derula, în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ deja pe rolul Parchetului General.

"În cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanți pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienței acestora. De asemenea, în cadrul acelorași controale, se vor recolta probe separat și vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentrațiile înscrise pe etichetă sunt în concordanță cu conținutul”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, ministrul Sǎnǎtǎții a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Într-o anchetă realizată de jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obținute de la angajați Hexi Pharma că există inadvertențe între concentrația de soluții dezinfectante din produsele folosite în spital și ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă.

De asemenea, 5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanța activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Jurnaliștii GSP au mai aflat că firma care asigura în spitalele din toată țara substanța dezinfectantă a câștigat, în ultimii nouă ani, 30 de milioane de euro din contractele cu statul.  Mai mult, în 2014, produsul a fost găsit etichetat necorespunzător, în raportul autorităilor,  iar statul a rămas indiferent. În acest caz a reacționat și președintele Klaus Iohannis.

“Principiul ‘lasă că merge și așa’ este extreme de păgubos. Este clar că aici, unii nu și-au făcut datoria cum trebuie și în consecință vom avea o analiză și vom trage concluziile care se impun“, a declarat Iohannis.

Reprezentanții firmei care furniza substanțele respective susțin că produsele au fost în regulă.

“Vom colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților produși de către noi și vom oferi acces la toate informațiile de care acestea au nevoie”,  a spus Dan Condrea, patronul firmei respective.

Comenteaza aceasta stire