sîmbătă, 22 septembrie 2018

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!

Cei 12 baieți blocați în peștera din Thailanda, de două săptâmâni, au scris mai multe scrisori în care le transmit rudelor să nu se îngrijoreze, căci sunt puternici și vor face față operațiunii de salvare. 

"Nu vă faceți griji ... suntem cu toții puternici", au scris copiii. Printre altele, adolescenții le-au cerut celor apropiați diverse mâncăruri de care le este poftă, inclusiv pui prăjit, relatează BBC.

Unul dintre adolescenți n-a uitat de școală și a strecurat și un mesaj pentru profesori în scrisoarea sa: "Domnule profesor să nu ne dai prea multe teme pentru acasă!"

În mesajul său, antrenorul de 25 de ani, Ekkapol Chantawong, le-a dat asigurări părinților că cei mici sunt în stare bună.

"Dragi părinți, toți copiii sunt sănătoși, echipa de salvare are grijă de noi. Vă promit că voi avea mare grijă de ei. Le mulțumesc tuturor salvatorilor care ne-au sărit în ajutor", a scris antrenorul echipei de fotbal de juniori.

"De asemenea, îmi cer iertare din tot sufletul față de părinții copiilor", a adăugat el.

Operațiunea de evacuare a minorilor din peșteră a fost amânată vineri noapte deoarece copii nu sunt suficient de pregătiți pentru a parcurge cele două porțiuni inundate ale tunelului care i-ar aduce la suprafață.

 "Nici o șansă ca să-i putem scoate astăzi", a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai.

"Încă nu sunt în stare să se scufunde. Încercăm să-i învățăm, dar deocamdată e prea riscant. Totul depinde de ei, însă dacă musonul va aduce ploi în aceste zile, va trebui să reevaluăm situația și să-i scoatem cumva afară", a adăugat oficialul.

Cei 12 băieți și antrenorul lor explorau peștera când au fost surprinși de inundații, în 23 iunie, și nu au mai putut ieși la suprafață.

 Ben Reymenants, scafandrul belgian care se află la fața locului și ajută la operațiunea de salvare a declarat pentru Het Laatste Nieuws faptul că este o cursă contra cronometru deoarece duminică se așteaptă ca în zonă să cadă ploi abundente, dar trebuie să rămână optimiști.

”Este o cursă dificilă prin labirinturi și coridoare care sunt și foarte înguste. Procesul este îngreunat de curenți, dar vizibilitatea de sub apă este mult mai bună. Mai mult decât atât, ei nu trebuie să înoate prea mult deoarece vor purta o mască de oxigen și vor fi ținuți de mână de scafandri”, a mai spus acesta.

Scrisorile sunt primul mesaj primit de familii de la cei mici, după ce anterior încercările de a instala o linie telefonică în interiorul peșterii au eșuat.

Grupul de copii a fost găsit în interiorul peșterii de scafandrii britanici de salvare luni, după 10 zile de la dispariție. Băieții și antrenorul lor se refugiaseră pe un petic de sâncă aflat într-o cavernă situată la aproximativ 4 km distanță de gura de ieșire din peșteră.

Echipele de scafandri le-au furnizat de atunci alimente, oxigen și îngrijiri medicale, dar există temerin legate de nivelul oxigenului din camera unde se află copiii. Oficialii au spus că aceasta a scăzut la 15%. Nivelul normal este de 21%. Autoritățile din Thailanda au dat însă asigurări că a fost instalată cu succes o gură de aerisire către locul din peșteră unde sunt sportivii.

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.