joi, 18 iulie 2019

Corespondent New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un moment crucial

Corespondent New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un moment crucial

Guvernul României va prelua un rol de conducere în Uniunea Europeană, în contextul disensiunilor pe care le are cu Bruxellesul din cauza situației sistemului judiciar, comentează corespondentul Kit Gillet într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.

"Guvernul României se îndreaptă spre o confruntare cu Uniunea Europeană exact în momentul în care urmează să asume un rol de conducere în organizație. Președinția Consiliului Uniunii Europene - organismul prin care organizația formată din 28 de state membre contribuie la direcționarea proiectelor legislative și la coordonarea politicilor - este preluată semestrial de către o țară. Începând de marți, va fi rândul României să asume acest rol pentru prima dată de când a devenit membră UE acum 12 ani. În același timp, Guvernul de la București continuă demersurile pentru a face în sistemul judiciar modificări care au fost criticate dur la Bruxelles, iar oficialii aflați la conducerea țării apără poziția Guvernului printr-un limbaj din ce în ce mai eurosceptic", explică Kit Gillet, corespondent independent la București, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "România se pregătește să conducă UE într-un «moment crucial» pe fondul disputelor" cu Bruxellesul. 

"Guvernul de stânga a trecut în mod incisiv la eforturi de limitare a independenței justiției - generând proteste de stradă și crize politice -, iar acum analizează posibilitatea adoptării unui decret prin care să le ofere amnistie persoanelor condamnate pentru corupție", subliniază Kit Gillet.

Uniunea Europeană este un alt critic. România "nu doar că a suspendat procesul de reformă, dar a și redeschis probleme și a înregistrat regrese în domenii în care fuseseră făcute progrese în ultimii zece ani", declara în noiembrie Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. Criticile Bruxellesului nu au fost primite bine la București. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, a acuzat în decembrie Blocul comunitar de tratatemnt "discriminatoriu", transmițând că "România nu va mai accepta să fie tratată ca o țară de categoria a doua". La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că România a fost criticată în trecut deoarece este "națiune est-europeană", precizează jurnalistul NYT.

 

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European: Vreau să rămân președintele României
De Mediafax 29 iunie 2019

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România pentru modul în care a condus FDGR ca președinte și pentru modul în care a condus Sibiul ca primar 13 ani.

Congresul extraordinar al PSD: Social-democrații își aleg noua conducere a partidului
De Neptun TV 29 iunie 2019

Chestionată dacă are un favorit, o persoană cu care ar lucra mai bine, în cazul în care va fi aleasă șa șefia PSD, Viorica Dăncilă a replicat că are încredere că vor fi aleși colegii și colegele care se bucură de credibilitate și care vor putea contribui la succesul alegerilor următoare.