miercuri, 22 mai 2019

Corespondent New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un moment crucial

Corespondent New York Times: Pe fondul disputelor cu Bruxellesul, România va conduce UE într-un moment crucial

Guvernul României va prelua un rol de conducere în Uniunea Europeană, în contextul disensiunilor pe care le are cu Bruxellesul din cauza situației sistemului judiciar, comentează corespondentul Kit Gillet într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.

"Guvernul României se îndreaptă spre o confruntare cu Uniunea Europeană exact în momentul în care urmează să asume un rol de conducere în organizație. Președinția Consiliului Uniunii Europene - organismul prin care organizația formată din 28 de state membre contribuie la direcționarea proiectelor legislative și la coordonarea politicilor - este preluată semestrial de către o țară. Începând de marți, va fi rândul României să asume acest rol pentru prima dată de când a devenit membră UE acum 12 ani. În același timp, Guvernul de la București continuă demersurile pentru a face în sistemul judiciar modificări care au fost criticate dur la Bruxelles, iar oficialii aflați la conducerea țării apără poziția Guvernului printr-un limbaj din ce în ce mai eurosceptic", explică Kit Gillet, corespondent independent la București, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "România se pregătește să conducă UE într-un «moment crucial» pe fondul disputelor" cu Bruxellesul. 

"Guvernul de stânga a trecut în mod incisiv la eforturi de limitare a independenței justiției - generând proteste de stradă și crize politice -, iar acum analizează posibilitatea adoptării unui decret prin care să le ofere amnistie persoanelor condamnate pentru corupție", subliniază Kit Gillet.

Uniunea Europeană este un alt critic. România "nu doar că a suspendat procesul de reformă, dar a și redeschis probleme și a înregistrat regrese în domenii în care fuseseră făcute progrese în ultimii zece ani", declara în noiembrie Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. Criticile Bruxellesului nu au fost primite bine la București. Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat, a acuzat în decembrie Blocul comunitar de tratatemnt "discriminatoriu", transmițând că "România nu va mai accepta să fie tratată ca o țară de categoria a doua". La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că România a fost criticată în trecut deoarece este "națiune est-europeană", precizează jurnalistul NYT.

 

Comenteaza aceasta stire

REFERENDUM 2019. Prezența la vot la cele șapte referendumuri naționale de după 1989
De Agerpres 21 mai 2019

Cea mai mică prezență la un referendum național post-decembrist s-a înregistrat la cel pentru redefinirea familiei, organizat în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Astfel, din totalul de 18.279.011 persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 3.857.308 persoane (21,10%), din care 3.531.732 persoane (91,56%) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?", un număr de 249.412 persoane (8,44%) au răspuns "NU", iar 76.111 (1,97%) au fost voturi nule.

Summitul de la Sibiu. Decizii cruciale: Se propune schimbarea Tratatului de la Lisabona
De Mediafax 9 mai 2019

Președintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început - ORDINEA partidelor pe buletinele de vot
De Neptun TV 27 aprilie 2019

În campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

26 mai, referendum pe Justiție. Ce implică și cum poate fi validat
De Neptun TV 26 aprilie 2019

Românii sunt așteptați, pe 26 mai, să răspundă, la referendumul declanșat de președintele Klaus Iohannis, la două întrebări din domeniul justiției. Pentru a putea fi validat, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.