duminică, 18 august 2019

Crăciunul acesta “se poartă”, în farfurie, carnea de porc vietnamez

Crăciunul acesta “se poartă”, în farfurie, carnea de porc vietnamez. Mai scump decât Ghiță al nostru, porcul asiatic câștigă teren datorită cărnii care nu conține colesterol. Nu-l veți găsi însă în piețe și mai rar în hipermarketuri. Crescătorii privați care au simțit afacerea, nu mai fac față cererilor.

 

În urmă cu doi ani, domnul Stelică își cumpăra două scroafe gestante din Belgia. A dat o mică avere pe ele: 3 mii de euro. Acum are în gospodăria sa din Cumpăna 80 de porci vietnamezi. Cei ajunși la maturitate sunt arvuniți de la începutul lunii. Mai are la vânzare doar vreo 10 exemplare. Un kilogram costă 15 lei. Așa se face că porcii sunt vânduți cu prețuri de la 1.000 la 1.500 de lei bucata. Iar Ghiță al nostru, crescut cu hrană bio, va ajunge în farfuriile românilor la finalul postului. La crescători, porcul românesc viu se vinde cu 10 lei kilogramul. În piețe, prețul crește cu 4-5 lei. La hipermarket, oferta este și mai diversificată. La fel și prețurile. Ciolanul costă 9 lei kilogramul, pieptul 16 lei iar mușchiul 23 de lei. Clienți sunt însă pentru toți. Și pentru că românul este din cale afară de pretențios, la fermă, crescătorul nostru este pregătit pentru orice provocare. Iar cum o vorbă din popor spune că cel mai scump porc este curcanul, kilogramul de pasăre se vinde cu 20 de lei. Chiar și așa, comenzi sunt pentru toate înaripatele care vor ajunge în cuptor în ziua de Crăciun. 

Comenteaza aceasta stire