duminică, 20 ianuarie 2019

Crăciunul în România - tradiții și superstiții!

Crăciunul în România - tradiții și superstiții!

Crăciunul este, pe lângă o sărbătoare creștină, o perioadă a unor tradiții și superstiții transmise din generație în generație. Colindul, scenetele cu motive religioase și mesele bogate sunt nelipsite în toate colțurile României, în special la sat, acolo unde obiceiurile se păstrează mai bine.

Sărbătoarea Crăciunului înseamnă, la nivel mai general, timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie, însă există unele obiceiuri care variază în funcție de țară și de istoria fiecărui popor.

Lingviștii nu s-au pus de acord cu privire la originea cuvântului "Crăciun". Unii spun că ar fi moștenit din latinescul "creationem", "creație" sau "naștere", alte izvoare istorice sugerează că la originea sa se află un cuvânt mult mai vechi, tracic, de dinainte de romanizarea Daciei. Alți specialiști spun că ar proveni din slavă. Cel puțin opt sensuri diferite au fost asociate acestui cuvânt de-a lungul timpului.

Crăciunul este și o perioadă a tradițiilor și superstițiilor transmise din generație în generație. În toate zonele istorice ale României, în centrul sărbătorilor de iarnă se află familia și credința într-un an mai bun și mai prosper.

În seara de Ajun, casele sunt curate și pregătite în așteptarea colindătorilor. Colindul este cel mai larg răspândită tradiție de Crăciun, alături de împodobirea bradului.

Transilvania

În satele din Maramureș, colindătorii pornesc pe ulițe în Ajunul Crăciunului și sunt răsplătiți cu nuci, mere, colaci sau bani. Tinerii umblă din casă în casă cu "Steaua" și cu "Capra", reprezentații răspândite în numeroase zone din România, potrivit cărții "Tradiții de Crăciun" realizate de Centrul de Creație, Artă și Tradiție București.

Ceva mai aparte și consacrat în zona Maramureșului este "Jocul Moșilor", la originea căruia se crede că au stat ceremoniile cu măști din nopțile de priveghi, un ritual străvechi de cinstire a morților. După ce au colindat toată noaptea, copiii și tinerii își iau bicele și ies pe ulițele satului. Cine le iese în cale este "croit" de biciul "moșilor". "Moșii" maramureșeni poartă, în general, o mască făcută din blană de cornute și bat la ușile oamenilor pentru a-i speria și pentru a le ura un an mai bun.

O altă tradiție nelipsită în acest colț al României este "Viflaimul" - o piesă de teatru popular în care este recreat momentul apariției magilor și al păstorilor ce vestesc nașterea lui Iisus. În jur de 20-30 de tineri pot participa la acest spectacol, în care apar personaje biblice precum Maria, Iosif, Irod, vestitorul, hangiul, îngerul, păstorii, cei trei crai de la Răsărit, ostașii, moartea, dracul, moșul, străjerul și mulți alții, în funcție de cât de mare este ceata.

Tot aici, de Crăciun nu se dă cu mătura, nu se spală rufe și nu se dă nimic cu împrumut. Cei care au animale și păsări în gospodărie obișnuiesc să le dea mâncare pe săturate și o bucată de aluat dospit, despre care se spune că le-ar feri de boli.

În unele zone, în Ajunul Crăciunului încă se mai leagă pomii fructiferi cu paie pentru a fi mai roditori în anul care vine. Cei superstițioși ung cu usturoi vitele, la coarne și la șolduri, pentru a alunga spiritele rele. Din străbuni se spune că, dacă vitele se culcă în seara de Ajun pe partea stângă, este semn că iarna va fi lungă și geroasă.

Tot în Transilvania, se mai păstrează încă, în satele de pe Târnave, "butea feciorilor". Băieții se strâng în ceată pentru a aduna, încă din zilele de post, vin pentru petrecerea din ultima săptămână a anului. Ceata de colindători este organizată după reguli complicate și fiecare membru are un rol (ghirău, ajutor de ghirău, jude, pârgău mare, pârgău mic).

Tot în această zonă se cântă un colind cu rădăcini de peste două milenii, intitulat "Împăratul Romei". Colindul redă contextul istoric al nașterii lui Iisus, în timpul împăratului roman Octavian Augustus și descrie momentul venirii celor trei magi de la Răsărit cu daruri - aur, smirnă și tămâie.

În satul Limba, din județul Alba, se păstrează încă un vechi obicei - "Pițăratul". Denumirea vine de la "pițărău" - colacul pe care cei mici îl primesc atunci când merg la colindat. El este făcut din aluat care rămâne de la pâine sau de la cozonaci.

În comuna Ilva Mare din Bistrița-Năsăud, în Ajunul Crăciunului pornesc prin sat "belciugarii" - tineri costumați în capră, soldat, urs, preot, jandarm, doctor, mire și mireasă, care interpretează, în fiecare casă, o mică scenetă. Obiceiul nu este specific creștinismului, dar oamenii de pe Valea Ilvelor cred că gospodăria în care joacă "belciugarii" va fi una bogată în anul care vine. De aceea, toată lumea îi așteaptă și îi răsplătește.

La Săliște, în județul Sibiu, se păstrează o tradiție veche din anul 1895. În seara de Ajun, cetele de feciori colindă în toate casele satului, îmbrăcați în costume populare. Colindatul începe cu casa primarului și a preotului, după care feciorii pornesc din casă în casă, până dimineață, iar la final se duc direct la "ceată", unde colindă "gazda".

În prima zi de Crăciun, la prânz, cetele de feciori colindă în biserică, după încheierea slujbei, fiind ascultați de tot satul.

În a patra zi de Crăciun, toate cetele din Mărginime, dar și din localități de dincolo de munți, din județele Vâlcea și Argeș, sunt invitate la întrunirea cetelor de juni de la Săliște, care se ține anual încă de la 1895, cu o singură întrerupere, de zece ani, după al Doilea Război Mondial. Fiecare ceată își prezintă jocurile tradiționale și mesajul, după care se prind cu toții în Hora Unirii.

Moldova

Pe lângă împodobirea bradului, în unele gospodării se păstrează un obicei străvechi - decorarea caselor cu plante: busuioc, maghiran și bumbișor, purtător de noroc. Bucatele tradiționale din carne de porc, tobă, caltaboși, cârnați, piftie, sarmale, dar și plăcintele poale-n brâu sunt preparate de seară.

Tradiția spune că femeile nemăritate își pot vedea ursitorul dacă pun într-o strachină, pe prispă, sub fereastră, câte un pic din toate mâncărurile.

În Moldova, în special în Bucovina, oamenii fac turte de Crăciun și le păstrează până la primăvară, când sunt puse între coarnele vitelor atunci când pornesc la arat. Se spune că acești colaci trebuie să fie rotunzi precum Soarele și Luna.

Bucovina este, de altfel, recunoscută pentru modul în care sunt păstrate tradițiile. Aici, în ziua de Ajun, femeile obișnuiesc să ascundă fusele de la furca de tors sau să bage o piatră în cuptor pentru a ține șerpii departe de gospodărie.

O tradiție frumoasă, dar care s-a pierdut, este cea de a ieși afară cu mâinile pline de aluat și de a atinge fiecare pom din livadă, repetând: "Cum sunt mâinile mele pline de aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod tot anul".

Tot în Bucovina sunt preparate 12 feluri de mâncare de post, între care prune afumate, sarmale cu cartofi, ciuperci tocate cu usturoi, borș de bureți, care sunt pentru masa din Ajun - ultima înainte de încheierea postului. Uneori, sub masă sunt răsfirate câteva fire de fân. Peste masă se petrece un fir de lână roșie, legat sub formă de cruce, iar la colțurile mesei se așează căpățâni de usturoi. În mijlocul mesei este pus un colac rotund, iar în jurul său cele 12 feluri de mâncare.

Odată terminată masa, satele sunt animate de colindele cetelor de flăcăi. În unele zone, ei se îmbracă în portul tradițional, cu sumane sau cojoace și cu căciuli împodobite cu mirt și mușcate.

În unele zone, pe lângă colindători ies pe ulițele satului cetele de mascați - "babe și moșnegi" care prin joc, gesturi și dialog transmit urări pentru anul care vine.

Oltenia

În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului se practică "scormonitul în foc". Toți membrii familiei se adună în jurul focului și, pe rând, dau cu o nuia, spunând: "Bună dimineața lui Ajun/ Că-i mai bună a lui Crăciun/ Într-un ceas bun/ Oile lânoase/ Vacile lăptoase/ Caii încurători/ Oamenii sănătoși/ Să se facă bucatele, porumbul, grâul".

"Pițărăii" este un obicei de pe vremea dacilor care se practică în localitățile de pe Valea Jiului și care semnifică sacrificiul adus divinității drept mulțumire pentru rodnicia holdelor și a pomilor. Pițărăii sunt numai bărbați, copii sau adolescenți, organizați în cete, îmbrăcați în haine populare care se adună în noaptea dinaintea Ajunului pentru a împodobi steaguri cu clopoței, năframe multicolore, ciucuri și coronițe de flori pe care le agață de prăjini de câțiva metri lungime. Alaiul pornește apoi la colindat.

În Oltenia, văile răsună de Colinde în fiecare Ajun. Cel mai răspândit este "Steaua", care se cântă, în general, în cete de câte patru. Fiecare membru are un rol: unul ține Steaua, altul este responsabil cu strânsul banilor, al nucilor și al covrigilor promiși, în vreme ce alți doi țin sacul și un ciomag, pentru a se apăra de câini.

Tot în Oltenia, în ziua de Crăciun, femeile mai respectă încă un obicei vechi de sute de ani - dimineața, ele pleacă la cimitir, unde dau cu tămâie mormintele, după care se întorc acasă și scot colacii de le copt. Pe fiecare colac sunt puse un ou și o lumânare, iar apoi se dă de pomană prin vecini.

Banat

În localitățile de pe Valea Almăjului, colindătorii iau cu ei un băț din lemn de alun încrustat în coajă sau afumat la lumânare. Bățul este lovit de podeaua casei pentru a alunga duhurile rele. Alunul fiind nașul, în folclorul românesc, cu el se alungă șerpii, norii, spre a feri gospodăria de diavoli și a-i aduce prosperitate. Bătrânii aruncă în fața colindătorilor boabe de grâu și porumb. Oamenii cred că dacă vor amesteca boabele peste care au trecut colindătorii cu sămânța pe care o vor pune în brazdă vor avea parte de o recoltă bună în anul care vine.

În Ajunul Crăciunului, sârbii din Banat fac focul pentru pentru a arde "badnajak-ul". Este vorba despre un trunchi de stejar tânăr care este aprins în noaptea de Crăciun în curtea casei. Scânteile focului ar aduce bunăstare gospodăriei.

În Apuseni, în ultima duminică dinaintea Crăciunului are loc "Crăciunul fiarelor" sau "Noaptea lupilor". În zorii zilei, un flăcău "neînceput" este trimis la marginea satului. Aici, cu o seară înainte, fetele atârnă într-un copac măști care reprezintă duhurile pădurii. Flăcăul alege una dintre ele și devine "vârva" satului - o personificare a lupului, considerat ocrotitorul pădurii și al vânatului. Băiatul pornește prin sat, însoțit de o ceată, iar în calea lor nu are voie să iasă nicio fată sau femeie, pentru că se spune că aceasta va fi bântuită tot anul de lupi. Bărbații îi primesc în curte, unde îi servesc cu băutură și friptură. Seara, flăcăii merg la huda lupului, o peșteră adâncă, unde aruncă un purcel sau un berbec, jertfă oferită animalelor sălbatice.

Dobrogea

Varianta dobrogeană a "Caprei" este "Struțul". Tradiționala costumație de Crăciun este făcută în această zonă dintr-o țesătură groasă de lână, de care sunt prinse legături de stuf, plante găsite din abundență pe malurile lacurilor dobrogene. Flăcăii se strâng în cete încă din 6 decembrie, de la Moș Nicolae, pentru a începe repetițiile. În trecut, cetele erau foarte bine organizate. Fiecare avea un "cap" care se asigura de păstrarea tuturor tradițiilor, un ajutor, un contabil, un țuicar, un pisic și o iapă. Aceste orânduiri se mai păstrează încă în unele localități în care băieții se mai organizează după vechile obiceiuri.

În nordul Dobrogei, în apropierea Munților Măcinului, cetele de feciori au și "Oleleul" - personaj de origine păgână care intră primul în gospodărie, înconjoară ceata de colindători de două-trei ori, după care o veghează. Oleleul are misiunea de a speria duhurile rele. El este îmbrăcat în general în cojoc din piele de oaie și înarmat cu un buzdugan și cu o sabie din lemn. Costumația este completată cu beteală, clopoței și tălăngi pe care "oleleul" le bate din pământ pentru a proteja gospodăriile de spiritele rele.

Tot în zona Dobrogei se găsesc și așa-numiții "moșoi". Acești colindători cu măști colorate au devenit o emblemă pentru Luncavița, singura comună din România în care se mai practică obiceiul. Colindătorii poartă măști pentru a simboliza prezența spiritelor strămoșești care alungă răul din calea nașterii lui Iisus și vestesc un an mai îmbelșugat, cu liniște și bucurii. Moșoii se costumează într-un cojoc lung până în pământ, întors pe dos, din blană de vulpe sau de iepure, măști făcute din tărtăcuțe, coarne de berbec, panglici colorate, flori și mărgele colorate.

Comenteaza aceasta stire

Cinci ani de la tragedia aviatică din Apuseni: Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, comemorați de rude, prieteni și localnici
De Mediafax 20 ianuarie 2019

Romanița Iovan împreună cu fiul său, Albert, au urcat, alături de prieteni și de localnici până în satul Giurgiuț din comuna Horea, zona cea mai apropiată de locul accidentului în care au putut să ajungă din cauza zăpezii foarte mari din Apuseni, pentru a participa la slujba de pomenire a soțului său, pilotul Adrian Iovan, și a studentei Aura Ion, care și-au pierdut viața în urma prăbușirii aeronavei.

CONSTANȚA. El este criminalul care și-a ucis fiica de 14 ani - Elena a fost găsită fără suflare de sora ei!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Când copiii cei mici au venit acasă de la școală, au găsit-o pe Elena plină de sânge, moartă, iar tatăl lor era confuz și agitat.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Focar de pestă porcină africană confirmat la un mistreț împușcat pe un fond de vânătoare
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Porcul mistreț a fost vânat în urmă cu câteva zile pe un fond de vânătoare. Medicii au confirmat că animalul era purtător al pestei porcine africane.

CAZ ȘOCANT la Constanța! Copilă batjocorită de fratele mai mare care a lăsat-o însărcinată - tânărul, reclamat la Poliție chiar de mamă!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Un tânăr din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit că a întreținut relații sexuale cu sora lui, în vârstă de 13 ani, și a lăsat-o însărcinată. Tânărul a fost reclamat la Poliție de mamă, imediat ce femeia a realizat că fetița este însărcinată.

CONSTANȚA. Centrul RAR Constanța este funcțional după 8 zile - ce trebuie să facă persoanele care au avut programări în această perioadă
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Timp de opt zile Centrul RAR Constanța a fost nefuncțional din cauza unor probleme la rețeaua de alimentare electrică.

CONSTANȚA. Bogdan are nevoie de ajutorul nostru pentru a supraviețui - la doar 20 de ani, este măcinat de o boală necruțătoare!
De Neptun TV 18 ianuarie 2019

Cât costă viața unui om? De 30.000 de euro are nevoie Bogdan pentru o șansă la viață.

CONSTANȚA. Bătaie de joc la RAR - constănțenii, trimiși la reprezentanța de la Ialomița sau Călărași!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Clienții RAR Constanța sunt trimiși la alte reprezentanțe fără programări, după ce punctul de la Constanța este nefuncțional din data de 9 ianuarie.

Poliția Română a scos la concurs 290 de posturi pentru civili!
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Un număr de 290 de posturi în Poliția Română au fost scoase la concurs prin încadrare directă.

CONSTANȚA. Accident cumplit după 'curba morții' - mașină încolăcită de un copac, bărbat strivit între fiare! O femeie este în comă - IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

Conform medicilor care au intervenit la accident, persoana decedata este un bărbat de 43 ani, iar cealaltă victima are 40 de ani și este în comă.

CONSTANȚA. Descoperire inedită în urma unei percheziții - cultură de canabis într-un apartament, un bărbat a fost reținut! VIDEO
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Cultura de cannabis descoperită într-un apartament era formată din 27 de plante. Persoana a fost reținută de procurorii DIICOT.

Percheziții în România și Elveția pentru destructurarea unei rețele de proxenetism! Suspecții au racolat tinere folosind metoda loverboy
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Polițiștii fac, miercuri, 11 percheziții în județele Argeș și Maramureș, dar și două percheziții domiciliare în Elveția, pentru destructurarea unei rețele de proxenetism bănuite că a obligat 11 tinere să se prostitueze în Elveția și Italia.Membrii grupării au obținut astfel peste 2 milioane de euro.

CONSTANȚA. Carantină la Spitalul Județean - în ce secții nu este permis accesul vizitatorilor!
De Neptun TV 16 ianuarie 2019

Ca urmare a numărului crescut de viroze și infecții respiratorii înregistrate în ultima perioadă, dar și la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Constanța, conducerea SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat mai multe hotărâri în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești.

CONSTANȚA. Trafic blocat de inconștiența unui șofer de autobuz - a coborât 'să-și cumpere ceva', iar mașina cu călători a luat-o la vale!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Șoferul unui autobuz a primit o amendă de peste 4.000 de lei după ce a coborât fără să asigure mașina, iar autobuzul a alunecat peste un scuar, blocând parțial o intersecție din municipiul Constanța.

CONSTANȚA. Povestea statuii lui Mihai Eminescu de pe faleză, dezvelită de regele Carol al II-lea!
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța, intitulată „Elegia“, a fost dezvelită de regele Carol al II-lea și a fost sculptată de Oscar Han, un mare artist al vremii. Ansamblul statuar a fost comandat de Ion N. Roman, scrie adevarul.ro.

ANP: Peste 14.400 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. Mulți au revenit în pușcărie
De Neptun TV 14 ianuarie 2019

De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Alexandru Rafila, Societatea de Microbiologie: Vaccinarea antigripală este potrivită și în ianuarie
De Mediafax 14 ianuarie 2019

Copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinați de medic și să nu ia antibiotice.

O constănțeancă este prima femeie timonier din flota Deltei. Ce își dorește tânăra pe viitor
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Ea și-a propus să devină prima femeie comandant a unei nave de pasageri din Delta Dunării, însă acest lucru se va putea întâmpla peste patru ani, conform legislației în vigoare.

Papa Francisc vine în România!
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Potrivit sursei citate, programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

VISCOLUL provoacă probleme: Drumuri închise și restricții din cauza zăpezii
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Două trenuri au acumulat întârzieri de aproape 4 ore, vineri dimineață, după ce locomotiva trenului Regio care se deplasa pe ruta Târgu Jiu – Craiova s-a defectat între stațiile Cărbunești și Jupânești.

SĂRBĂTOARE MARE! Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ioan!
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

Iordăneala, pe de altă parte, presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Botezului Domnului, o reînnoire a botezului nostru
De Neptun TV 6 ianuarie 2019

"Botezul nu este o simplă stropire cu apă, ci este primirea iubirii și harului Preasfintei Treimi. Când noi gustăm apă de la botez ne întâlnim cu iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Când sunt stropite casele noastre ele nu sunt stropite cu apă simplă, ci cu apă plină de harul Preasfintei Treimi, ca toată viața noastră să fie sfințită, curățită, luminată și plină de binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus patriarhul BOR.