duminică, 18 august 2019

Criza bebelușilor bolnavi din Argeș! Unul dintre copii suferă de o formă GRAVĂ a sindromului hemolitic uremic!

Criza bebelușilor bolnavi din Argeș! Unul dintre copii suferă de o formă GRAVĂ a sindromului hemolitic uremic!

Unul dintre ultimii doi copii internați la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic ar putea suferi de o afectare neurologică în cadrul bolii, a declarat, astăzi, șeful Secției de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean.

"A venit într-o stare gravă spre foarte gravă. În sensul în care avea niște semne clinice care ne-au determinat încă de la examenul inițial să ne gândim că e vorba de această formă de boală. Diagnosticul s-a confirmat foarte repede, în cursul serii. La momentul respectiv am spus că este vorba de un sindrom hemolitic uremic, care nu avea semne foarte severe de insuficiență renală acută, dar și am atenționat asupra acestui lucru — era și este o formă extrem de hemoragică de boală. În sensul că emitea scaune cu sânge digerat, amestecate cu scaune cu sânge proaspăt. Lucrurile acestea au continuat în cursul după amiezii, motiv care ne-a determinat ca spre seară să montăm un cateter peritoneal și să pornim dializa peritoneală. Evoluția scaunelor diareice s-a oprit, însă copilul a început să prezinte progresiv o agitație motorie extremă, ceea ce pe noi ne face să ne gândim la o afectare neurologică în cadrul bolii", a spus dr. Bălgrădean.

RECOMANDARE - Două lanțuri de magazine, în vizorul autorităților, în cazul bebelușilor bolnavi din Argeș!

Ea a menționat că această agitație motorie a fost însoțită și de manifestări motorii care pot fi echivalate convulsiilor.

"Deci suntem în fața unui sindrom hemolitic uremic, cu complicații neurologice la debut, situație care este în 90% din cazuri nefavorabilă. Este un lucru cunoscut, pentru că acest lanț fiziopatologic care explică afectarea neurologică este determinat de sângerările vasculare care se produc la nivelul sistemului nervos central. Copilului i s-a efectuat un examen computer tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestări clinice", a mai precizat ea.

VEZI ȘI: Cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș a fost DESCOPERITĂ! ANSVSA caută alimentele de la care a pornit tragedia!

Dr. Mihaela Bălgrădean a adăugat că în momentul de față copilul este internat la secția de terapie intensivă, dar că este posibil ca la un moment dat să necesite ventilație și respirație asistată. Ea a mai precizat că în acest caz tipul de enterotoxină hemoragică Escherichia coli a fost depistat și la testul rapid și la culturile efectuate la Institutul Cantacuzino.

Pe de altă parte, Mihaela Bălgrădean a spus că și în cazul unui alt copil, venit pe 24 februarie în lotul celor trei de la Pitești, respectiv Fetești, s-a decis începerea tratamentului de tip dializă, având în vedere prezența diareei hemoragice. Ea a menționat însă că starea acestui copil este "mulțumitoare spre bună".

Mihaela Bălgrădean a declarat că în acest moment la Spitalul Marie Curie sunt internați șase copii, iar doi dintre ei ar putea fi externați la începutul săptămânii viitoare.

Ea a atras atenția asupra faptului că ne confruntăm cu o "situație generală de alertă maximă" în ceea ce privește condițiile de igienă personală și alimentară.

UPDATE 28 februarie. Medicul Loredana Popa, de la Spitalul Marie Curie, a declarat în această dimineață că pe secția Nefrologie a spitalului sunt internați șase copii, iar un altul se află la Terapie Intensivă.

"Pe secția de Nefrologie sunt șase copii, trei sunt pe dializă peritoneală și urmează cursul tratamentului, ceilalți trei sunt fără dializă peritoneală. Doi dintre ei sunt pregătiți pentru a merge acasă, celălalt (va merge acasă-n.r.) curând, nu pot să precizez un moment, probabil că la sfârșitul săptămânii viitoare sau săptămâna cealaltă, în funcție de cum vor merge lucrurile. Cel de-al șaptelea copil e în terapie intensivă", a spus medicul, care s-a aflat, astăzi, alături de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, venit din nou la Spitalul Marie Curie.

Întrebată dacă pot apărea complicații în cazul copilului aflat la Terapie Intensivă, medicul a spus că acest lucru "este de văzut de la o zi la alta" și că, în momentul de față, "prognosticul este rezervat".

Comenteaza aceasta stire