sîmbătă, 17 august 2019

Ministrul Sănătății: 'Am descoperit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș'

UPDATE. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că s-a identificat cauza îmbolnăvilor copiilor din Argeș. Potrivit ministrului, este vorba despre o tulpină a bacteriei escherichia coli.

Ministrul Sănătății: 'Am descoperit cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș'

Copilul adus astăzi de la Spitalul de Pediatrie din Pitești la Spitalul Marie Curie are sindrom hemolitic-uremic, a anunțat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, cerând demisia conducerii unității argeșene sau demiterea acesteia de către Consiliul Județean din cauza neraportării la DSP Argeș.

"Este vorba despre un copil de un an și patru luni, foarte bine dezvoltat fizic, care a prezentat primele simptome în 13 februarie și a fost văzut în mai multe servicii private și de stat. Nu a prezenta simptome tipice problemelor pe care le urmărim cu atenție și nici analizele care i s-au efectuat nu au relevat prezența infecției cu E coli. Situația s-a alterat în cursul serii de ieri, 23 februarie, iar astăzi a fost transferat la Marie Curie. Din analizele făcute, testele rapide au relevat prezența E coli producătoare de toxine, deci cea care știm că produce aceste sindrom. În acest moment copilul este pregătit pentru a face dializă peritoneală. Nu s-a pus problema de sindrom hemolitic-uremic până în cursul zilei de astăzi. Nici analizele nu au relevat așa ceva, astăzi da. Starea era cu totul alta ieri și astăzi a fost transferat de la Pitești. În acest moment copilului i se montează cateterul pentru dializă peritoneală. Va fi dializat la Terapie intensivă. Starea lui este stabilă în acest moment", a spus ministrul, miercuri, la Spitalul Marie Curie, într-o declarație pentru Digi 24.

El a arătat că este ''foarte nemulțumit'' de faptul că ''din nou'' conducerea spitalului din Pitești nu a raportat cazul la DSP Argeș și a cerut demisia conducerii unității medicale sau demiterea acesteia de către CJ Argeș, conform Agerpres.

"Sunt foarte, foarte nemulțumit. Am instituit o anchetă internă și am rechemat șeful Corpului de control de la Timișoara pentru a relua întreg cazul. Nu spun că am identificat în acest lanț, personal, probleme. Sigur, acest lucru va fi stabilit de ancheta internă și INSP-ul este în alertă. Am constatat în schimb, și sunt extrem de nemulțumit pentru acest lucru, faptul că, din nou, deși am precizat în mod expres ca astfel de cazuri să fie raportate DSP, acest lucru nu s-a petrecut, din nou, la Pitești. Cer în mod expres și public demisia conducerii Spitalului de Copii din Pitești sau să fie demiși de CJ", a mai spus ministrul.

UPDATE 25 februarie. Medicii din Pitești amenință că-și dau demisia în bloc dacă actuala conducere a Spitalului de Pediatrie va fi demisă, în semn de solidaritate.

UPDATE. Managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, Vasile Stan, a declarat astăzi că nu are de gând să-și dea demisia din funcție și că ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, poate să îl demită, dacă așa consideră că se va rezolva situația.

"Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă așa consideră că se rezolvă situația. Mai au să mă facă și criminal. M-am săturat de linșajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că și eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt niște copii care au murit. Toți copiii au fost tratați cum trebuie", a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, pentru agenția Mediafax.

UPDATE. Prefectul de Argeș cere demisia conducerilor DSP Argeș și a Spitalului de Pediatrie din Pitești

Prefectul de Argeș, Cristian Soare, a solicitat astăzi demisii de onoare din partea conducerilor Spitalului de Pediatrie Pitești și a Direcției de Sănătate Publică Argeș, pentru lipsa de comunicare între instituții în cazul copilului din Mioveni plimbat între spitale.

Pentru modul cum a comunicat și a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei Sorina Honțaru din funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Argeș. De asemenea, solicit și demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul cum a gestionat întreaga situație”, a declarat, într-o conferință de presă, prefectul de Argeș, Cristian Soare

Cristian Soare a precizat că, având în vedere că nu există o comunicare eficientă între spitalele din județ și Direcția de Sănătate Publică, Prefectura va emite zilnic comunicate de presă despre situația copiilor internați în spitalele din Argeș.

Prefectul a mai declarat că, în acest moment, 32 de copii cu probleme digestive sunt internați în unitățile spitalicești din Argeș.

UPDATE. Un copil de 11 luni, cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic va fi adus la Spitalul Marie Curie

Un copil de 11 luni, din Câmpulung (Argeș) cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic va fi adus astăzi la Spitalul Marie Curie din București, au spus reprezentanții Ministerului Sănătății.

"Este vorba despre un copil din Câmpulung care urmează să ajungă la Spitalul Marie Curie din Capitală. A plecat de acolo cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic", a spus Oana Grigore, reprezentant al Ministerului Sănătății, citat de Mediafax.

UPDATE. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Spitalul 'Marie Curie', că s-a identificat cauza îmbolnăvilor copiilor din Argeș. Potrivit ministrului, este vorba despre o tulpină a bacteriei escherichia coli.

"Consecutiv întâlnirii de azi cu specialiștii europeni s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpină de E.coli. Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, cum ar fi produse pasteurizate, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor când se impune", a precizat ministrul.

UPDATEDoi copii internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt infectați cu bacteria E-coli

Doi copii internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina sunt infectați cu bacteria E-coli, unul are rotavirus, iar în cazul altor șapte copii medicii așteaptă rezultatele unor analize.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Pătru, a declarat, azi, că medicii slătineni au avut suspiciuni la zece copii internați, care prezentau probleme digestive. În urma analizelor, a reieșit că doi dintre copii sunt sunt infectați cu bacteria E-coli, iar unul are rotavirus.

Toți cei trei copii sunt din mediul rural.

În cazul celorlalți șapte copii, analizele nu au fost deocamdată finalizate.

Copiii sunt internați în secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina și primesc tratament de specialitate.

"Avem doi copii cu diaree, pentru care s-a confirmat infecția cu E-coli. Unul are șapte luni, iar celălalt patru, iar noi am comunicat către DSP Olt. Mai avem unul cu o infecție cu rotavirus. Un alt copil de patru ani a prezentat mai multe scaune diareice, iar familia insistă să-l trimitem la alt spital. La noi se recoltează proba de scaun, iar testele se fac la Llboratorul DSP. Nu se confirmă sindromul hemolitic. Mai sunt șapte probe în lucru, ce au fost recoltate pe parcursul acestei săptămâni, iar pentru două așteptăm vineri rezultatul. Starea copiilor este bună și nu se pune problema să fie transferați spre alte unități medicale din țară. Tulpina agresivă nu este confirmată, iar cele două cazuri cu E-coli nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în Argeș”, a afirmat medicul Cătălin Pătru.

Unitățile medicale din județ au primit o notă din partea DSP Olt, în baza căreia trebuie să raporteze, zilnic, toate cazurile de boală diareică acută, având în vedere situația copiilor din județul Argeș. Monitorizarea vizează toți copiii cu vârsta de până la cinci ani.

Comenteaza aceasta stire