miercuri, 24 iulie 2019

Criză de vaccinuri în România! Vaccinul antihepatic B, o raritate în spitale și farmacii

Criză de vaccinuri în România! Vaccinul antihepatic B, o raritate în spitale și farmacii

Vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuți în primele 24 de ore de viață, lipsește din multe județe în momentul de față. Județul Argeș se confruntă cu o situație și mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent și trivaccinul ROR, scrie Gandul.info.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Sănătății, Florian Bodog declara că încă de la instalarea în funcție a găsit o situație critică în ceea ce privește stocurile de vaccinuri pentru bebeluși la nivelul întregii țări. „Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis)”, a spus atunci Bodog, adăugând că a cerut atât Institutului de Sănătate Publică, cât și direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să pună la punct un plan de remediere a situației, se arată într-un material publicat de Gandul.info.

Totuși, realitatea din teritoriu, la mai mult de o lună de la declarația respectivă, se prezintă la fel de gravă. Din 10 județe din care au fost obținute informații, în opt lipsește vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuți în primele 24 de ore de viață. Județul Argeș se confruntă cu o situație și mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent și trivaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

„La preluarea mandatului, acum 2 săptămâni, am solicitat de urgență experților de sănătate publică din minister și celor de la Institutul Național de Sănătate Publică o situație privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, declara la sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

În schema obligatorie de vaccinare a copiilor sunt incluse: vaccinul antihepatic B, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, vaccinul hexavalent, vaccinul ROR (rujeolic-oreion-rubeolic) și cel diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat. Dintre acestea, cel antihepatic B se administrează în primele 24 de ore de viață, în timp ce cel antituberculoză se face în primele 2-7 zile de viață. Rezultă că ambele trebuie făcute înainte ca bebelușul să iasă din maternitate.

Informațiile oficiale obținute din 10 județe din țară (Alba, Argeș, Bistrița, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiș), referitoare la stocurile acestor două vaccinuri care se administrează în primele zile de viață ale bebelușului în maternitate, arată că situația la nivel național este una critică. Dacă stocurile de vaccin BCG sunt suficiente în toate județele menționate, vaccinul antihepatic B se mai găsește doar în două dintre acestea, respectiv în Alba și în Gorj.

„Noi facem anti-hepatiticul și BCG-ul și există și unul, și celălalt. Nu am avut probleme de ani. Cu ani în urmă au fost probleme. Deocamdată le avem și le-am avut. Am vaccinat și copiii născuți în alte maternități din țară, cei cu BCG-ul. Nu au fost vaccinați în spitalul în care s-au născut și au venit la noi. Cât timp vom avea nu știm, dar s-au descurcat foarte bine și e bine pentru copii”, a confirmat Luminița Olănescu, șefa secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Târgu-Jiu.

De partea cealaltă, în stocul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba mai sunt, miercuri, 200 de doze de vaccin împotriva hepatitei B și 5.240 de doze împotriva tuberculozei, iar nicio maternitate din județ nu are probleme privind vaccinurile care se administrează nou-născuților.

Situație critică în țară: stocurile de vaccin antihepatic B sunt epuizate

Și totuși, este mult prea puțin. În județul Cluj vaccinul antihepatită B lipsește din maternități din luna ianuarie, astfel că s-a găsit o soluție provizorie pentru vaccinarea nou-născuților. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, până la rezolvarea situației, nou-născuții vor primi vaccin hexavalent la șase săptămâni sau la două luni, în funcție de starea de sănătate a mamei.

„Deoarece există această lipsă a vaccinului antihepatită B pentru nou-născuți în maternități din luna ianuarie la nivelul județului Cluj s-a pus la punct o schemă alternativă. Copilul este vaccinat cu vaccin hexavalent la șase săptămâni sau la două luni, în funcție de starea de sănătate a mamei, de către medicul de familie. Aceasta este o schemă provizorie pe durata lipsei vaccinului antihepatită B pentru nou-născuți în maternități. În momentul în care se va relua vaccinarea în maternități, se va relua vaccinarea normală, după naștere, cu vaccin antihepatită B. Așteptăm să primim vești de la Ministerul Sănătății, părinții să mai aibă puțină răbdare”, a spus Moisescu.

Aceeași situație și în județul Sibiu, unde vaccinul antihepatic lipsește tot din luna ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Krisztina Gaal, a declarat că există stocuri suficiente de vaccin BCG care se administrează bebelușilor în maternitățile din Sibiu. Gaal a precizat că la începutul lunii martie existau 8.200 de doze de BCG, în schimb, stocurile de vaccin hepatitic B pediatric s-au epuizat din luna ianuarie.

Nici în Dolj situația nu este mai bună. Vaccinul administrat bebelușilor împotriva hepatitei lipsește de două luni din maternitățile doljene, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj. Aproximativ 500 de bebeluși ar avea nevoie, lunar, de acest vaccin, mai arată jurnaliștii de la Gândul.

„Vaccinul BCG se face, însă, de două luni, lipsește vaccinul administrat împotriva hepatitei. Antihepaticul ar trebui făcut tot în maternitate. Dar copii nu sunt expuși virsului în primele trei luni și s-au făcut scheme de revaccinare. Nu este o problemă deosebită decât în cazul mamelor care au hepatită. Hepatita se transmite prin sânge și se poate transmite la copil când se taie cordonul ombilical. Știm că s-a făcut comandă de vaccinuri imediat după aprobarea bugetului și trebuie să apară”, au precizat reprezentanții DSP Dolj.

La Bistrița, vaccinul Engerix, împotriva hepatitei B, nu mai este disponibil de o săptămână. „Am primit o adreasă de la Ministerul Sănătații în care se specifică faptul că acces vaccin se recuperează la medicii de familie și toți părinții primesc informații legate de această situație" a spus dr. Mihaiela Mastan, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud. Cei de la spital spun că li s-a transmis de la Bucuresti ca situația se va rezolva în curând, fiind făcute procedurile de achiziție pentru acest vaccin.

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș, Dana Șpac, a declarat, că în toate maternitățile din județ lipsește vaccinul împotriva hepatitei B.

„Acest vaccin lipsește la nivel de țară, nu doar în județul Timiș. În momentul în care primim vaccinul, automat dozele sunt repartizate și date spre vaccinare”, a precizat Dana Șpac.

Medicul Gabriela Olariu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” din Timișoara, spune că vaccinul împotriva hepatitei B lipsește de la începutul anului. „Lipsind din țară, s-a schimbat schema de vaccinare. Ca atare, se recuperează, adică copilul îl primește prin vaccinurile la două, patru și unsprezece luni”, a afirmat medicul Gabriela Olariu.

Și în județul Hunedoara, unde se nasc anual 3000-3200 de copii, există o situație de avarie la nivelul vaccinurilor împotriva Hepatitei B, cele care intră în categoria vaccinurilor obligatorii pentru nou-născuți.

„E o situație de avarie, avem vaccinuri împotriva Hepatitei B în toate maternitățile din județul Hunedoara, dar într-un număr foarte scăzut. Nu avem cum să știm câți copii se nasc în fiecare zi și la fiecare maternitate, dar încă avem câteva vaccinuri. Există și o situație alternativă, în cel mai rău caz, dacă, până vin vaccinurile, rămâne vreo maternitate fără doze nou-născuții vor fi vaccinați de medicii de familie cu vaccine hexavalent. S-a mai întâmplat și în alți ani”, a precizat Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcției pentru Sănătate Publică Hunedoara.

Situația este și mai gravă în județele Argeș și Constanța, unde din maternități lipsesc mai multe vaccinuri incluse în schema obligatorie de imunizare a copiilor. Astfel, potrivit medicului epidemiolog Adrian Stoica din cadrul DSP Argeș, la nivel de județ lipsesc trei tipuri de vaccin pentru copii.

„În Argeș, lipsește Hexavalentul, vaccinul împotriva hepatitei B, pentru nou născuți și cel rubeolic, rubeolic, oreion. Ultimul lipsește de anul acesta din luna februarie, iar celelalte două încă de anul trecut. Așteptam să achiziționeze Ministerul Sănătății aceste vaccinuri pentru a putea fi administrate copiilor. În urmă cu două zile am primit Tetravalent, un vaccin care ne lipsea și care este destinat copiilor în vârstă de 6 ani. Se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei", a declarat medicul Adrian Stoica pentru Gandul.info

La Constanța lipsește din maternități vaccinul antihepatic B, iar acesta nu se prea găsește nici în farmacii, părinții nou-născuților trebuind să aștepte cu vaccinarea bebelușilor până când acesta va fi achiziționat de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța spun însă că nu ar mai trebui să fie probleme în ceea ce privește Tetraxim-ul (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic inactivat - n.r.), pentru că acesta a fost achiziționat la nivel național și urmează să ajungă în curând în maternitățile din întreaga țară.

„Antihepaticul B lipsește, pentru că Tetraxim-ul a fost achiziționat și urmează să mergem să-l luăm. Vom pleca cât de curând la București”, a precizat directorul DSP Constanța, Constantin Dina.

El spune că și vaccinul hexavalent (combină cele trei vaccinuri care se fac la două luni, patru luni, șase luni și un an, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B și poliomielitei într-unul singur - n.r.) lipsește pentru moment, dar, atât în cazul acestuia, cât și al antihepaticului B, vaccinarea poate fi recuperată.

Comenteaza aceasta stire