marţi, 16 octombrie 2018

CRIZA din Catalonia! Premierul spaniol a anunțat SUSPENDAREA guvernului catalan - urmează noi alegeri în regiune!

CRIZA din Catalonia! Premierul spaniol a anunțat SUSPENDAREA guvernului catalan - urmează noi alegeri în regiune!

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat azi convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP

Consiliul de miniștri, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului destituirea liderului separatist Carles Puigdemont, dizolvarea parlamentul Cataloniei și convocarea alegeri în termen de șase luni în această regiune, cu aplicarea articolului 155 din Constituția Spaniei.

Guvernul Spaniei decide soarta Catalaniei și calendarul măsurilor

Potrivit unuia dintre liderii Partidului Socialist (PSOE), premierul Mariano Rajoy va anunța înlăturarea conducerii catalane, numirea unor oficiali care să asigure interimatul și organizarea de alegeri regionale în Catalonia în luna ianuarie a anului viitor.

Printre măsurile care urmează să fie luate de către guvernul central de la Madrid se află și preluarea controlului asupra activelor publice din Catalonia, inclusiv asupra forțelor de poliție Mossos d’Esquadra.

Mariano Rajoy va organiza o conferință de presă în cursul după-amiezii pentru a-și anunța planurile, care trebuie să treacă de votul Senatului, unde formațiunea sa conservatoare Partidul Poporului deține majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

Vineri, premierul spaniol a declarat că situația din Catalonia a ajuns la un "punct limită" și consideră drept "inacceptabil" faptul că guvernul regional catalan încalcă legea cu bună știință.

Rajoy a subliniat că "aplicarea Articolului 155 nu presupune folosirea forței, este un instrument inclus în Constituție și care este similar celor din alte state europene; limitarea va fi temporară, pentru recuperarea legalității instituționale".

Guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenței, considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor anunțate de autoritățile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței a fost de doar 43%.

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

 

Comenteaza aceasta stire

Două țări europene vor construi un zid la graniță pentru a împiedica răspândirea pestei porcine
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente care au afectat Uganda, a informat vineri un oficial din cadrul Guvernului, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizie ISTORICĂ. Malaysia a decis ABOLIREA pedepsei cu moartea - printre condamnați se află și doi cetățeni români
De Mediafax 11 octombrie 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Donald Trump amenință cu taxe suplimentare: China nu este pregătită pentru o înțelegere comercială cu Statele Unite
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”.

20 de morți într-un accident rutier; victimele erau prieteni și rude care se îndreptau spre o petrecere
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Oficialitățile nu au anunțat deocamdată numele victimelor, dar unele au fost dezvăluite de pe conturile de socializare ale rudelor și alte surse de pe internet.

Cutremur puternic: Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți
De Neptun TV 7 octombrie 2018

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

TRAGEDIE ÎN TURCIA. Sfârșit cumplit pentru o familie de români - Andreea și părinții ei au murit striviți într-un microbuz!
De Neptun TV 1 octombrie 2018

Trei români, membri ai aceleiași familii, au decedat la locul accidentului, iar un ghid turistic de origine din Rusia a murit ulterior în urma rănilor suferite.

Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia: furtună de puterea unui uragan!
De Neptun TV 28 septembrie 2018

Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâți de vânt peste oameni, case sau mașini.