luni, 23 iulie 2018

CRIZA din Catalonia! Premierul spaniol a anunțat SUSPENDAREA guvernului catalan - urmează noi alegeri în regiune!

CRIZA din Catalonia! Premierul spaniol a anunțat SUSPENDAREA guvernului catalan - urmează noi alegeri în regiune!

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat azi convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP

Consiliul de miniștri, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului destituirea liderului separatist Carles Puigdemont, dizolvarea parlamentul Cataloniei și convocarea alegeri în termen de șase luni în această regiune, cu aplicarea articolului 155 din Constituția Spaniei.

Guvernul Spaniei decide soarta Catalaniei și calendarul măsurilor

Potrivit unuia dintre liderii Partidului Socialist (PSOE), premierul Mariano Rajoy va anunța înlăturarea conducerii catalane, numirea unor oficiali care să asigure interimatul și organizarea de alegeri regionale în Catalonia în luna ianuarie a anului viitor.

Printre măsurile care urmează să fie luate de către guvernul central de la Madrid se află și preluarea controlului asupra activelor publice din Catalonia, inclusiv asupra forțelor de poliție Mossos d’Esquadra.

Mariano Rajoy va organiza o conferință de presă în cursul după-amiezii pentru a-și anunța planurile, care trebuie să treacă de votul Senatului, unde formațiunea sa conservatoare Partidul Poporului deține majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

Vineri, premierul spaniol a declarat că situația din Catalonia a ajuns la un "punct limită" și consideră drept "inacceptabil" faptul că guvernul regional catalan încalcă legea cu bună știință.

Rajoy a subliniat că "aplicarea Articolului 155 nu presupune folosirea forței, este un instrument inclus în Constituție și care este similar celor din alte state europene; limitarea va fi temporară, pentru recuperarea legalității instituționale".

Guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenței, considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor anunțate de autoritățile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței a fost de doar 43%.

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

 

Comenteaza aceasta stire

ATAC ARMAT în Canada! Doi morți și 13 răniți, printre care și un copil
De Neptun TV 23 iulie 2018

Atacatorul a fost omorât după ce a deschis focul în zona străzii Danforth.

Vladimir Putin, la întâlnirea cu Donald Trump: Sistemul antibalistic global al SUA, care include elemente instalate în România, creează o 'situație periculoasă'!
De Mediafax 17 iulie 2018

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat îngrijorare, la întrevederea cu omologul său american Donald Trump, în legătură cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate în România.

Salvarea copiilor din Peștera din Thailanda: Primele imagini cu cei 12 băieți, internați în spital! FILMUL operațiunii
De Mediafax 12 iulie 2018

Primele imagini cu cei 12 copii și antrenorul lor, după operațiunea de salvare dramatică din peștera din Thailanda, unde au rămas captivi mai bine de două săptămâni, au fost făcute publice.

Temperaturile record au OMORÂT cel puțin 70 de persoane în regiunea canadiană Quebec. Ultimul bilanț al deceselor din cauza valului de căldură
De Neptun TV 10 iulie 2018

Valul de căldură a fost cel mai grav înregistrat în ultimele decenii în această regiune, însă temperaturile au început să scadă începând de vineri.

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!
De Neptun TV 7 iulie 2018

Într-un mesaj separat, antrenorul copiilor și-a cerut iertare de la părinți.

Tragedie în peștera inundată din Thailanda: Un salvator a MURIT în timp ce ducea oxigen și provizii copiilor din echipa de fotbal
De Mediafax 6 iulie 2018

Un fost scafandru care a lucrat în marina thailandeză, voluntar în operațiunile de salvare, a murit în timp ce lua parte la eforturile de salvare a celor 12 băieți și a antrenorului lor, prinși în peștera inundată din Thailanda.

4 iulie - Ziua Independenței SUA, în care americanii își celebrează valorile naționale
De Mediafax 4 iulie 2018

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istorie ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii își celebrează valorile naționale.

Sute de membri ai serviciilor de securitate, arestați în Turcia după alegerile generale
De Mediafax 27 iunie 2018

Autoritățile turce au anunțat miercuri arestarea a 192 de angajați militari într-o serie de operațiuni. Marți, autoritățile turce anunțaseră arestarea altor 132 de membri ai serviciilor de securitate.

SUA: Migranții ilegali care trec granița cu copiii lor nu vor mai fi deferiți justiției deocamdată
De Mediafax 26 iunie 2018

Comisarul pentru vămi și protecția frontierelor, Kevin McAleenan, a explicat luni, în fața jurnaliștilor, că s-a încetat trimiterea în justiție a migranților veniți împreună cu copii lor, agenția sa nedispunând de locuri de plasare pentru toate aceste familii.

Sute de copii ai imigranților intrați ilegal în Statele Unite au fost transferați alături de părinți
De Mediafax 24 iunie 2018

Potrivit instituției, 538 de copii au fost transferați alături de părinți, în contextul în care erau despărțiți deoarece autoritățile au intensificat procedurile de inculpare a imigranților intrați ilegal în SUA.