joi, 23 mai 2019

Criza din Venezuela. Juan Guaido dorește să paralizeze sectorul public pentru a crește presiunea asupra lui Maduro

De Mediafax 10:51, 6 martie 2019 69 vizite Externe
Criza din Venezuela. Juan Guaido dorește să paralizeze sectorul public pentru a crește presiunea asupra lui Maduro

Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela și președinte interimar autoproclamat, a discutat marți cu sindicatele din Venezuela, care urmează să inițieze o serie de greve menite să pună presiune pe președintele Nicolas Maduro, relatează Reuters.

Grevele ar urma să crească presiunea asupra Guvernului și a lui Maduro, considerați vinovați pentru criza economică cu care se confruntă Venezuela.

De asemenea, opoziția dorește să profite de momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela, în pofida amenințărilor, pentru a-i demonstra lui Nicolas Maduro că este momentul să predea puterea.

„Credeau că presiunea își atinsese punctul maxim. Ar trebui să știe că presiunea abia a început”, a declarat Juan Guaido.

Juan Guaido a părăsit Venezuela în urmă cu câteva săptămâni prin ignorarea unei interdicții de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiție. Administrația Nicolas Maduro a avertizat că liderul opoziției riscă să fie arestat.

La întoarcerea lui Guaido în Venezuela, Maduro a transmis că „nu va permite nimănui să întrerupă pacea din Venzeuela”. Actualul președinte a convocat demonstrații „anti-imperialiste” pe teritoriul țării sâmbătă, când sunt programate și protestele convocate de Guaido.

„Minoritatea nebună continuă cu actele nesăbuite. Îi vom învinge, în mod sigur”, a declarat Maduro în cadrul unei ceremonii de comemorare a aniversării de șase ani de la moartea predecesorului său, Hugo Chavez.

Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Numeroase țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține "toate opțiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba și Siria îl susțin pe Nicolas Maduro.

 

Comenteaza aceasta stire

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.