marţi, 26 martie 2019

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE

În ultimele luni, teama că am putea trăi din nou ceea ce s-a întâmplat în 1929 sau 1987 sau 2000 sau 2008 a devenit palpabilă, scrie The New York Times.

Acțiunile au scăzut cu 1,5% în acest an, după ce au atins maxime amețitoare la începutul lunii octombrie. Fondurile de hedging au parte de cel mai prost an de la criză, iar datoriile gospodăriilor au atins recent un nou maxim record de 13.500 mld. $, în creștere cu 837 miliarde de dolari de la vârful anterior, care a precedat Marea Recesiune.

După un deceniu de dobânzi scăzute care au alimentat o creștere uriașă a acțiunilor, imobiliarelor și altor active, punctele de vulnerabilitate financiară nu sunt greu de identificat.

Unul dintre ele are legătură cu creditele acordate studenților din SUA.

Într-un climat în care „credite masive sunt acordate unor persoane care nu le pot rambursa“, după cum descrie Sheila Bair, fost șef al Federal Deposit Insurance Corporation, problema creditelor acordate studenților, aproape 20% dintre creditele respective au deja întârzieri de plată sau sunt în default. Procentul poate urca la 40% până în 2030, potrivit unui raport al Brookings Institution.

Această povară a datoriilor a început deja să șteargă următoarea generație de cumpărători de case și mașini, urmând să tragă economia în jos.

Datoria masivă a Chinei reprezintă un alt risc.

În ultimul deceniu, China a cheltuit munți de cash pentru a construi aeroporturi, fabrici și orașe, totul în numele creșterii economice. Rezultatul, o țară cu o datorie supradimensionată.

Optimiștii susțin că milile de miliarde cheltuite au creat un echivalent Asiatic al visului american. Pesimiștii descriu datoriile masive drept un „munte“, un „film horror“, o „bombă“. Un lucru pare sigur: dacă această bombă va exploda, va acoperi întreaga economie mondială cu cenușă.

Sfârșitul erei banilor ieftini pune de asemenea probleme.

De când banca centrală americană a început să tipărească bani pentru a depăși criza financiară, banii sunt ieftini, iar consumatorii și companiile au acumulat volume uriașe de datorii. Unii analiști consideră că datoriile companiilor ar reprezenta cel mai mare risc. Problema este că ratele dobânzii au început acum să crească.

Problemele din UE reprezintă de asemenea o vulnerabilitate.

De când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016, europenii speculează ce țară va urma aceeași cale. În ultimul timp, temerile s-au concentrat asupra Italiei, scrie Ziarul Financiar.

 

Comenteaza aceasta stire

ROBOR la 3 luni a urcat. Ce se întâmplă cu creditele românilor
De Neptun TV 19 martie 2019

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 3,31% pe an, de la 3,30% pe an, iar ROBOR la 9 luni a urcat la 3,45% pe an, de la 3,44% pe an.

VEȘTI BUNE! ROBOR la 3 luni a încheiat săptămâna în scădere
De Neptun TV 8 martie 2019

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2,99%. În aceeași zi din 2018, respectiv 8 martie, indicele era de 2,08%/an.

Programul Prima Casă 2019, aproape de lansare
De Neptun TV 1 martie 2019

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lansează programul „Prima Casă 2019”, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an

Curs valutar DEZASTRUOS! Euro depășește 4,76 lei
De Neptun TV 26 februarie 2019

Moneda europeană s-a apreciat marți cu 0,05%, o creștere a valorii față de leu fiind înregistrată și de dolarul SUA.