luni, 15 iulie 2019

CRIZĂ ÎN SĂNĂTATE. Unul dintre cele mai importante vaccinuri pentru bebeluși lipsește din spitale - VIDEO

Unul dintre cele mai importante vaccinuri pentru bebeluşi lipseşte din spitale! Nou născuţii părăsesc maternităţile neimunizaţi împotriva unei boli grave: tuberculoza. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanţa spun că stocurile sunt epuizate şi aşteaptă dozele necesare de la Ministerul Sănătăţii. Părinţii sunt îngrijoraţi, mai ales că acest vaccin nu se găseşte în farmacii.

La maternitatea de la Spitalul Județean Constanța se nasc, în medie, câte 10-12 copii pe zi, care ar trebui vaccinați în primele 48 de ore de viață.

Micuții care vin pe lume în această perioadă pleacă acasă fără vaccinul menit să îi protejeze de tuberculoză. Medicii spun că au terminat tot ce aveau pe stoc.

“La noi în maternitate lipsește de luni. Este bun pentru că previne apariția tuberculozei care este o boală destul de dificil de tratat și care poate lăsa sechele pe viață“, a declarat dr. Livia Frățiman, șefa Secției de Neonatologie din cadrul SCJU Constanța.

Situația este aceeași și la spitalul din Medgidia, dar și în mai multe județe din țară. Nu doar maternitățile de stat sunt afectate, ci și multe dintre cele private.

Fondurile proprii nu o să îi ajute însă pe părinți pentru că acest vaccin nu se găsește în farmacii. Amânarea imunizării ar putea să nu creeze probleme de sănătate copiilor, dacă sunt respectate câteva condiții.

“Dacă părinții vor avea grijă să nu își scoată copiii în locuri aglomerate, în locuri în care sunt foarte mulți oameni, pentru că boala se transmite de la om la om“, a mai susținut dr. Frățiman.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au putut fi contactați pentru a explica lipsa vaccinului din spitale. Astfel de sincope în aprovizionare s-au mai produs și anul trecut, din cauza procedurilor de achiziție.  

Comenteaza aceasta stire