sîmbătă, 24 august 2019

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie

De Mediafax 14:12, 9 iunie 2019 112 vizite Externe
CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte al țării, în urma refuzului acestuia de a dizolva parlamentul, conform unui comunicat emis duminică de CCM.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Igor Dodon a organizat duminică o conferință de presă, în urma discuțiilor purtate cu Blocul ACUM și PSRM, care au format sâmbătă majoritate parlamentară, ceea ce a dus la „deblocarea crizei politice din Republica Moldova”.

Președintele suspendat din funcție a transmis că a primit foarte multe mesaje de încurajare din partea partenerilor externi, care recunosc legalitatea proceselor parlamentare ce au avut loc sâmbătă.

Dodon a criticat Partidul Democrat și l-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc, liderul partidului, că nu dorește să renunțe la putere.

„Cei care pe parcursul ultimilor ani au controlat instituțiile de stat nu vor să cedeze puterea în Republica Moldova. Era de așteptat. Nu cred că se așepta cineva ca Plahotniuc să plece singur”, a declarat Dodon.

Pentru criza politică din țară, Igor Dodon a transmis că există două soluții: organizarea de proteste masive și presiunea pe care o pot exercita partenerii externi, care recunosc legitimitatea deciziilor de sâmbătă.

„Sunt mai multe soluții. Să chemăm oamenii masiv în stradă, dar nu azi, pentru că nu trebuie să punem oamenii față în față. Ei asta își doresc, de aia au pus oameni în corturi. A doua soluție, presiunea din partea partenerilor noștri externi, și din est și din vest. Sunt în permanentă legătură cu ambasadorii”, a transmis Dodon.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a acuzat membrii Curții Constituționale că se lasă șantajați și controlați și că data limită comunicată inițial pentru formarea majorității parlamentare era de 9 iunie.

„Poziția noastră fermă, susținută de societate și partenerii străini: termenul limită de dizolvare a Parlamentului e data de 9 iunie. Astăzi. Ieri a fost termenul legal de formare a majorității parlamentare și formarea Guvernului. Premise pentru dizolvarea Parlamentului, azi, nu sunt. Decizia reprezintă o uzurpare a puterii în stat”, a declarat Dodon cu referire la decizia de dizolvare a Parlamentului.

„Dacă se știa din timp că data limită e 7 (iunie, n.red.), cred că majoritatea parlamentară se forma pe 6. Ei au creat impresia că e data de 9”, a adăugat Dodon, criticând decizia Curții Constituționale

Comenteaza aceasta stire