luni, 18 iunie 2018

Cum arată cel mai vechi lift din Constanța - a fost construit acum 80 de ani!

Dacă ar avea glas să vorbească, ar spune poveşti cel puţin la fel de interesante ca ale bunicilor noştri. Sunt vechi de peste 60 de ani, dar cu dragostea şi întreţinerea necesare promit să reziste încă pe atât. Vorbim despre cele mai vechi lifturi din Constanţa, cu cabine din lemn, uşi cu grilaje şi, deşi depăşite cum am tinde să credem, sunt încă funcţionale.

De Roxana Glăvan 20:02, 14 iulie 2017 1025 vizite NEPTUN TV LIVE

Locuitorii blocului SNC din centrul Constanței se mândresc că au cel mai vechi lift de transport persoane încă funcțional. A fost inaugurat odată cu construirea blocului, în anii '50 și de atunci este mândria locatarilor. 

Odată ce intri în cabina liftului, simți că te întorci în timp. Mai exact, acum 65 de ani. Nu de alta, dar o plimbare chiar și până la primul etaj este o aventură. Vecinii sunt mândri de ascensorul lor bătrân de peste jumătate de secol și spun că îl folosesc cu încredere. Puțini se pot lăuda cu o astfel de piesă de muzeu încă funcțională. Are cabina din lemn austriac lustruit de timp, gurile de aerisire în lateral și nu în tavan ca la cele de astăzi, butoane tocite, și uși pe care le acționezi manual. 

Cei care se asigură de faptul ca liftul să îi transporte în siguranță pe oameni spun că au schimbat multe la el, de-a lungul timpului, pentru a-l menține în funcțiune. Doar cu aviz de la autorități poate funcționa. Iar limită de vârstă nu există.

Un lift mult mai vechi, de aproape 80 de ani, există la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 

Iar în incinta magaziei de materiale a Șantierului Naval funcționează un lift de marfă din anii 40. În județul Constanța sunt aproximativ 1.300 de lifturi operaționale, potrivit ISCIR.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Cetățean ceh, reținut de oamenii legii - vindea droguri în Portul Tomis!
De Neptun TV 13 iunie 2018

Tomáš Kaizner va fi prezentat azi Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.