joi, 22 februarie 2018

Cum arată cel mai vechi lift din Constanța - a fost construit acum 80 de ani!

Dacă ar avea glas să vorbească, ar spune poveşti cel puţin la fel de interesante ca ale bunicilor noştri. Sunt vechi de peste 60 de ani, dar cu dragostea şi întreţinerea necesare promit să reziste încă pe atât. Vorbim despre cele mai vechi lifturi din Constanţa, cu cabine din lemn, uşi cu grilaje şi, deşi depăşite cum am tinde să credem, sunt încă funcţionale.

De Roxana Glăvan 20:02, 14 iulie 2017 966 vizite NEPTUN TV LIVE

Locuitorii blocului SNC din centrul Constanței se mândresc că au cel mai vechi lift de transport persoane încă funcțional. A fost inaugurat odată cu construirea blocului, în anii '50 și de atunci este mândria locatarilor. 

Odată ce intri în cabina liftului, simți că te întorci în timp. Mai exact, acum 65 de ani. Nu de alta, dar o plimbare chiar și până la primul etaj este o aventură. Vecinii sunt mândri de ascensorul lor bătrân de peste jumătate de secol și spun că îl folosesc cu încredere. Puțini se pot lăuda cu o astfel de piesă de muzeu încă funcțională. Are cabina din lemn austriac lustruit de timp, gurile de aerisire în lateral și nu în tavan ca la cele de astăzi, butoane tocite, și uși pe care le acționezi manual. 

Cei care se asigură de faptul ca liftul să îi transporte în siguranță pe oameni spun că au schimbat multe la el, de-a lungul timpului, pentru a-l menține în funcțiune. Doar cu aviz de la autorități poate funcționa. Iar limită de vârstă nu există.

Un lift mult mai vechi, de aproape 80 de ani, există la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 

Iar în incinta magaziei de materiale a Șantierului Naval funcționează un lift de marfă din anii 40. În județul Constanța sunt aproximativ 1.300 de lifturi operaționale, potrivit ISCIR.

Comenteaza aceasta stire

Revin ninsorile la Constanța! Avertizare meteo de ultimă oră!
De Neptun TV 10 februarie 2018

Vor fi intervale de timp în care ninsoarea va fi asociată cu intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, astfel încât aceasta va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută.

Fenomen astronomic rar - Superluna Albastră Sângerie! IMAGINI LIVE NASA
De Neptun TV 31 ianuarie 2018

Fenomenul de Luna Albastră se produce atunci când au loc două luni pline în aceeași lună calendaristică.

PROGNOZĂ METEO. Vremea se schimbă radical - temperaturi de primăvară în următoarele zile!
De Neptun TV 26 ianuarie 2018

Meteorologii anunță că valorile termice vor continua să crească în majoritatea zonelor, totuși dimineața și noaptea vor fi reci, local geroase. În Capitală, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit la sfârșitul lunii ianuarie. Săptămâna viitoare, mercurul din termometre va ajunge până la 15 grade Celsius.

DRAMĂ! Ea este tânăra înjunghiată în coafor, de iubitul militar! Alexandra avea doar 25 de ani!
De Neptun TV 23 ianuarie 2018

Alexandra Elena Marin este tânăra care a murit astăzi după ce a fost înjunghiată de iubitul său, într-un coafor din Titu, județul Dâmbovița. Alexandra avea doar 25 de ani. Cei doi aveau împreună o fetiță.