marţi, 21 noiembrie 2017

Cum arată cel mai vechi lift din Constanța - a fost construit acum 80 de ani!

Dacă ar avea glas să vorbească, ar spune poveşti cel puţin la fel de interesante ca ale bunicilor noştri. Sunt vechi de peste 60 de ani, dar cu dragostea şi întreţinerea necesare promit să reziste încă pe atât. Vorbim despre cele mai vechi lifturi din Constanţa, cu cabine din lemn, uşi cu grilaje şi, deşi depăşite cum am tinde să credem, sunt încă funcţionale.

De Roxana Glăvan 20:02, 14 iulie 2017 938 vizite NEPTUN TV LIVE

Locuitorii blocului SNC din centrul Constanței se mândresc că au cel mai vechi lift de transport persoane încă funcțional. A fost inaugurat odată cu construirea blocului, în anii '50 și de atunci este mândria locatarilor. 

Odată ce intri în cabina liftului, simți că te întorci în timp. Mai exact, acum 65 de ani. Nu de alta, dar o plimbare chiar și până la primul etaj este o aventură. Vecinii sunt mândri de ascensorul lor bătrân de peste jumătate de secol și spun că îl folosesc cu încredere. Puțini se pot lăuda cu o astfel de piesă de muzeu încă funcțională. Are cabina din lemn austriac lustruit de timp, gurile de aerisire în lateral și nu în tavan ca la cele de astăzi, butoane tocite, și uși pe care le acționezi manual. 

Cei care se asigură de faptul ca liftul să îi transporte în siguranță pe oameni spun că au schimbat multe la el, de-a lungul timpului, pentru a-l menține în funcțiune. Doar cu aviz de la autorități poate funcționa. Iar limită de vârstă nu există.

Un lift mult mai vechi, de aproape 80 de ani, există la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 

Iar în incinta magaziei de materiale a Șantierului Naval funcționează un lift de marfă din anii 40. În județul Constanța sunt aproximativ 1.300 de lifturi operaționale, potrivit ISCIR.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Ansamblul 'Alexandrov', recital de excepție pe scena Casei de Cultură!
De Antonia Maer 20 noiembrie 2017

„Kalinka”, „Katiusha” și alte referene rusești celebre au răsunat seara trecută pe scena Casei de Cultură, în interpretarea, ansamblulului Alexandrov, Corul Armatei Roșii. Renăscut după tragedia aviatică de anul trecut în care 64 de artiști au murit, ansamblul a revenit la Constanța pentru doua oară. Artiștii au pregătit și o surpriză constănțenilor care au venit în număr mare să-i urmărească: un recital cu dansuri și melodii populare românești.

CONSTANȚA. Distrusă de durere după moartea fiului de 16 ani: 'De ce din 4 aflați în mașina condusă de un șofer criminal, Te-a ales pe tine, puiul meu frumos'
De Neptun TV 19 noiembrie 2017

La un an și șase luni de la accidentul cumplit de pe Aurel Vlaicu, mama adolescentului care și-a pierdut viața, nu-și găsește liniștea și cere ca șoferul vinovat să fie pedepsit.

BLACK FRIDAY. Vânzări record înregistrate astăzi!
De Antonia Maer 17 noiembrie 2017

Dacă în America încă se fac pregătiri pentru Black Friday, la noi deja se numără bilanțul vânzărilor explozive de peste zi. O mașină de peste 100 de mii de euro a fost vândută dis de dimineață, iar goana după reduceri nu i-a oprit pe consumatori să depășească cele 200 de milioane de lei, totalul de vânzări estimat de specialiști pentru anul 2017.

MOMENT TERIFIANT pentru un șofer român de TIR! Migranții au blocat șoseaua pentru a-l face pe șofer să oprească - VIDEO!
De Neptun TV 16 noiembrie 2017

În imaginile surprinse de camera de bord a TIR-ului, se poate observa cum un bărbat sare în fața camionului. Sorin Soroiu nu oprește însă și-și continuă drumul prin baricada creată de imigranți.

PROGNOZA METEO. Vreme frumoasă pe litoral - unii curajoși s-au aventurat în mare!
De Neptun TV 11 noiembrie 2017

Am avut parte din nou de vreme frumoasă pe Litoral în acest weekend. Astăzi, constănțenii s-au lăsat mângâiați de razele soarelui pe plajă sau au făcut o plimbare mai lungă pe faleza Cazinoului. Au fost și curajoși care nu au ținut cont de data din calendar și s-au aventurat în mare.

CONSTANȚA. Cea mai aglomerată intersecție din oraș, SEMAFORIZATĂ INTELIGENT! Ce înseamnă acest lucru
De Andreea Filip 10 noiembrie 2017

În fiecare zi, cu precădere la orele de vârf, intersecția dintre bulevardele Aurel Vlaicu și Tomis devine un coșmar pentru șoferi

ÎN ATENȚIA ȘOFERILOR! Vor fi montate separatoare de sens pe DN3, porțiunea Constanța - Valu lui Traian!
De Neptun TV 10 noiembrie 2017

Reprezentanții CNAIR au decis să monteze parapete din beton pentru a delimita sensurile de mers pe DN3, porțiunea cuprinsă între Constanța și Valu lui Traian. Asta după ce constănțenii s-au plâns în nenumărate rânduri de numărul mare de accidente care se produc în zonă.

Guvernul a aprobat construirea a cinci spitale regionale, printre care și la CONSTANȚA
De Neptun TV 1 noiembrie 2017

Cinci noi spitale regionale vor fi construite, în perioada următoare, la Constanța, Galați-Brăila, Brașov, Timișoara și Târgu Mureș.

Cu penisul rupt, după ce partenera încerca să se uite la X Factor în timpul partidei!
De Neptun TV 26 octombrie 2017

Tânăra a încercat să privească spectacolul de talente, dar...

ORA DE IARNĂ 2017. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
De Neptun TV 26 octombrie 2017

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit.

CONSTANȚA. O construcție-simbol va fi demolată - la inaugurarea ei a participat regele Carol al II-lea!
De Neptun TV 22 octombrie 2017

Piatra de temelie a fost pusă în anul 1933, iar finalizarea lucrărilor s-a făcut după 3 ani, în 1936. La momentul festiv a participat și Regele Carol al II-lea.