vineri, 22 iunie 2018

Cum arată primele autobuze electrice din România! GALERIE FOTO/VIDEO

Cum arată primele autobuze electrice din România! GALERIE FOTO/VIDEO

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public (CTP) au pus ieri în circulație primele 10 autobuze electrice din România, cumpărate din fonduri elvețiene. Autoritățile doresc nu doar înlocuirea unor autobuze vechi, ci orientarea spre un sistem de transport care folosește energie nepoluantă.

Primarul Emil Boc a declarat, la prezentarea celor 10 autobuze electrice, că bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezintă contribuția elvețiană.

“Pentru prima dată în România se introduc în circulație autobuze electrice, fiind un eveniment în premieră națională. (...) Bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezintă contribuția elvețiană, restul fiind acoperit din bugetul local, cu acești bani fiind achiziționate 10 autobuzeelectrice, de producție poloneză. Cluj-Napoca dă semnalul privind direcția de evoluție spre transportul public nepoluant, pentru că ne interesează sănătatea fiecăruia dintre noi și reducerea poluării aerului, astfel că ne propunem ca prioritate strategică schimbarea flotei de transport în comun a CTP care să devină, după 2025, complet nepoluantă”, a spus Boc.

Prezent la eveniment, ambasadorul Elveției în România, Urs Herren, a declarat că, ținând cont de urbanizarea tot mai accentuată a lumii, problemele viitorului pot fi rezolvate în orașe printr-o dezvoltare durabilă, care pune accent pe protejarea mediului înconjurător și eficiența energetică.

“Prin aceste autobuze electrice nu dorim doar înlocuirea unor autobuze vechi cu altele noi, ci dorim orientarea spre un sistem de transport electric, care folosește energie curată, nepoluantă, un transport prietenos cu mediul”, a spus diplomatul elvețian.

Planurile Primăriei Cluj-Napoca prevăd achiziționarea pentru CTP a încă 30 de autobuze electrice, a 25 de tramvaie și a 50 de troleibuze.

Autobuzele electrice intrate, joi, în circulație, sunt dotate cu aer condiționat, Wi-Fi, podea joasă pentru persoanele cu dizabilități, camere video de supraveghere, sistem de contorizare a numărului de călători care urcă și coboară, softuri de eficientizare a traseelor. Acestea au o capacitate de 78 de locuri și o autonomie cuprinsă între 120 km și 200 de km după o încărcare completă.

Proiectul include și 11 stații de încărcare lentă, care durează 6 ore, a autobuzelor electrice și 3 stații de încărcare rapidă, care încarcă bateriile cu 15% în 10 minute.

Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat, că prin realizarea acestui proiect se preconizează reducerea de costuri, dar și reducerea emisiilor de agenți poluanți și a zgomotului.

”Dacă un autobuz diesel produce 4,5 tone de gaze pe lună, înmulțit cu numărul autobuzelor din flota noastră, rezultă că 140 de tone de gaze poluante nu vor mai exista în Cluj-Napoca. În urma extinderii mijloacelor electrice de transport în comun se va reduce vizibil poluarea la nivelul orașului”, a precizat Neag.

 

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Cum arată nodul rutier de pe A1 unde un șofer de 70 de ani a intrat pe contrasens și a omorât trei oameni! VIDEO cu momentul impactului
De Neptun TV 20 iunie 2018

Șoferul de 70 de ani care a intrat pe contrasens pe Autostrada A1 și a provocat un accident rutier extrem de grav a fost indicat ca vinovat de producerea tragediei. Cu toate acestea, împrejurările în care s-a produs tragedia stârnesc controverse printre experți.

Cât timp mai este valabilă procedura de restituire a fostelor taxe auto!
De Mediafax 10 iunie 2018

Potrivit procedurii de restituire a fostelor taxe auto, proprietarii de mașini care au plătit aceste sume în perioadele în care s-au aplicat mai au la dispoziție DOAR...

ATENȚIE la mașinile second-hand aduse din Germania! Nu toate pot fi înmatriculate în România
De Neptun TV 8 iunie 2018

Românii care vor o mașină la mâna a doua din Germania trebuie să fie atenți la actele pe care le primesc, ca nu cumva pe talon să fie aplicată o ștampilă pentru....

CONSTANȚA. ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de circulație astăzi pe podul de la Agigea! În ce zile traficul va fi închis complet și care e ruta ocolitoare
De Neptun TV 7 iunie 2018

Pe perioada închiderii circulației, traficul rutier pentru toate categoriile de autovehicule se va desfășura pe ruta...

ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții pe Autostrada Soarelui pe ambele sensuri de mers!
De Neptun TV 6 iunie 2018

Șoferii sunt sfătuiți să semnalizeze din timp orice intenție de schimbare a benzii de circulație, să sporească atenția la volan și să reducă viteza în zona de efectuare a lucrărilor semnalizate.

Cum arată primele autobuze electrice din România! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 1 iunie 2018

Compania poloneză Solaris a livrat primele 10 autobuze electrice în luna mai, iar în zilele următoare vor trimite încă unul.

COD RUTIER 2018. Ce amenzi aduc cruciulițele sau CD-urile puse la parbriz!
De Neptun TV 23 mai 2018

Foliile neomologate aplicate pe geamurile mașinii, precum și cruciulițele, icoanele, jucăriile sau CD-urile „antiradar“ atârnate în dreptul parbrizului sunt sancționate drastic de Codul Rutier.