luni, 15 octombrie 2018

Cum arată primele autobuze electrice din România! GALERIE FOTO/VIDEO

Cum arată primele autobuze electrice din România! GALERIE FOTO/VIDEO

Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public (CTP) au pus ieri în circulație primele 10 autobuze electrice din România, cumpărate din fonduri elvețiene. Autoritățile doresc nu doar înlocuirea unor autobuze vechi, ci orientarea spre un sistem de transport care folosește energie nepoluantă.

Primarul Emil Boc a declarat, la prezentarea celor 10 autobuze electrice, că bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezintă contribuția elvețiană.

“Pentru prima dată în România se introduc în circulație autobuze electrice, fiind un eveniment în premieră națională. (...) Bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezintă contribuția elvețiană, restul fiind acoperit din bugetul local, cu acești bani fiind achiziționate 10 autobuzeelectrice, de producție poloneză. Cluj-Napoca dă semnalul privind direcția de evoluție spre transportul public nepoluant, pentru că ne interesează sănătatea fiecăruia dintre noi și reducerea poluării aerului, astfel că ne propunem ca prioritate strategică schimbarea flotei de transport în comun a CTP care să devină, după 2025, complet nepoluantă”, a spus Boc.

Prezent la eveniment, ambasadorul Elveției în România, Urs Herren, a declarat că, ținând cont de urbanizarea tot mai accentuată a lumii, problemele viitorului pot fi rezolvate în orașe printr-o dezvoltare durabilă, care pune accent pe protejarea mediului înconjurător și eficiența energetică.

“Prin aceste autobuze electrice nu dorim doar înlocuirea unor autobuze vechi cu altele noi, ci dorim orientarea spre un sistem de transport electric, care folosește energie curată, nepoluantă, un transport prietenos cu mediul”, a spus diplomatul elvețian.

Planurile Primăriei Cluj-Napoca prevăd achiziționarea pentru CTP a încă 30 de autobuze electrice, a 25 de tramvaie și a 50 de troleibuze.

Autobuzele electrice intrate, joi, în circulație, sunt dotate cu aer condiționat, Wi-Fi, podea joasă pentru persoanele cu dizabilități, camere video de supraveghere, sistem de contorizare a numărului de călători care urcă și coboară, softuri de eficientizare a traseelor. Acestea au o capacitate de 78 de locuri și o autonomie cuprinsă între 120 km și 200 de km după o încărcare completă.

Proiectul include și 11 stații de încărcare lentă, care durează 6 ore, a autobuzelor electrice și 3 stații de încărcare rapidă, care încarcă bateriile cu 15% în 10 minute.

Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat, că prin realizarea acestui proiect se preconizează reducerea de costuri, dar și reducerea emisiilor de agenți poluanți și a zgomotului.

”Dacă un autobuz diesel produce 4,5 tone de gaze pe lună, înmulțit cu numărul autobuzelor din flota noastră, rezultă că 140 de tone de gaze poluante nu vor mai exista în Cluj-Napoca. În urma extinderii mijloacelor electrice de transport în comun se va reduce vizibil poluarea la nivelul orașului”, a precizat Neag.

 

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Ministrul Mediului: Vrem o nouă TAXĂ AUTO care să nu fie atacată în justiție!
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români.

UTIL ȘOFERILOR. Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto - cinci documente cu care trebuie să te prezinți la ghișeu!
De Neptun TV 2 octombrie 2018

Cei care vor să-și schimbe permisul auto, fie că a expirat sau va expira foarte curând, au nevoie de o serie de documente.

OPERAȚIUNEA 'XENON'. Toate mașinile second hand verificate de ANAF: a doua mașină cumpărată într-un an va fi reținută!
De Neptun TV 26 septembrie 2018

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei.

Cum ar putea SCĂPA șoferii de punctele de penalizare
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Măsura apare într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.