luni, 24 septembrie 2018

Cum consumăm corect carnea? Iată recomandările specialiștilor!

Specialiștii în nutriție spun că în farfuria noastră, în proporție de 80 la sută, trebuie să avem legume și restul carne.

Dilema noastră este însă ce tip de carne să consumăm. Obișnuim să mâncăm cu precădere porc, dar, în ultimii ani ne-am autoeducat și am pus pe farfuria noastră puiul, curcanul, dar și vita.

„Statistic, se spune că omul are nevoie între 0,25 și 0,75 grame de proteină per kilogram în corp. Asta înseamnă 40 - 70 de grame de proteină. Carnea trebuie să fie cât mai light, cu cât mai puține grăsimi și în niciun caz prăjită“, a spus Ciprian Lepădatu, specialist în nutriție.

Românii spun că obișnuiesc să conusume carnea fiartă, la grătar, la cuptor și prăjită. Reprezentanții celui mai mare procesator de carne din Dobrogea, Gepeto, ne recomandă însă carnea friptă.

„Știm foarte bine că în piramida alimentară carnea este unul dintre alimentele de bază și este recomandat să consumăm tot ce înseamnă aliment de bază pentru a ne dezvolta corect, sănătos. Cel mai indicat, din punctul nostru de vedere, al tehnologilor și al cărților de specialitate este să consumăm carnea friptă, însă nu friptă în spațiu direct, deschis, la cărbuni, acolo unde se pot forma hidrocarburi și prin ingerare permanentă să producă boli metabolice în organism, ci friptă în mediu cât mai închis, fără deschidere, gen grătare cu gril, pe aragaz sau electrice. Aici, fibra de carne rămâne aproximativ ca cea a stării în carne naturală“, a declarat ing. Lavinia Stan, director de calitate al Gepeto.

Constănțenii spun că încearcă să mânânce carnea într-un mod cât mai sănătos.

„Mâncăm și de pui și de porc. Pentru cei mici de pasăre, pentru noi de porc. O facem și fiartă – căci țin unii dintre noi regim - și la cu cuptor, și pe grătar, mai puțin prăjită“, spun cumpărătorii.

„Statistic vorbind, vânzarea cărnii de porc într-o periodă de un an este egală cu cea a cărnii de pasăre“, a declarat Rodica Radu, directorul general al lanțului de magazine Gepeto.

Ultimele statistici din țara noastră arată că în topul preferințelor alimentare ale românilor se află carnea, urmată de  legume, lactate și, abia la final, vin fructele.

Comenteaza aceasta stire