joi, 13 decembrie 2018

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!

Românii care vor lua amenzi de circulație sau diverse alte contravenții în baza unor procese-verbale completate necorespunzător de polițiști ar putea scăpa de sancțiuni de acum încolo, scrie adevarul.ro.

La sesizarea Avocatului Poporului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a tranșat această problemă, iar decizia instanței, din 14 mai 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute. Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanță anularea procesului-verbal de amendă dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu a descris suficient fapta comisă.

Acest fapt atrage nulitatea relativă a documentului, au stabilit judecătorii Curții Supreme. ”Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenției”, au notat judecătorii ÎCCJ în decizia nr. 13/2018.

Ce trebuie să cuprindă procesul-verbal de contravenție

  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului;
  • descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

Recurs în interesul legii

Descrierea insuficientă a faptei în procesul-verbal de contravenție i-a împărțit pe judecători în două tabere. În timp ce unii au trecut cu vederea lipsa mențiunilor în actele încheiate de polițiști și au menținut amenzile contestate, alții dimpotrivă, au anulat procesele-verbale de contravenție. Pentru a tranșa această dispută și pentru a unifica practica judiciară, Avocatul Poporului a sesizat, la începutul acestui an, Curtea Supremă, cu recurs în interesul legii, legat de dispoziții din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

„Examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește interpretarea art. 16 și art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, modificată și completată, în sensul de a stabili dacă descrierea insuficientă a faptei echivalează cu lipsa mențiunilor privind fapta săvârșită, atrăgând astfel nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenție sau echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă“, preciza Avocatul Poporului.

Comenteaza aceasta stire

Cum arată NOUA TAXĂ DE POLUARE. Cine va plăti și ce autoturisme sunt scutite
De Neptun TV 27 noiembrie 2018

Nivelul acesteia va fi calculat în funcție de...

Sfaturi de la polițiști pentru șoferi pe vreme rea!
De Neptun TV 17 noiembrie 2018

Evenimentul cultural se desfășoară sub egida Centenarului „România 100” și reunește un număr mare de organizații și instituții implicate în realizarea lui.

Bulgaria pune taxe pe poduri, tuneluri și trecători montane
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Românii care vor să tranziteze Bulgaria sau să petreacă vacanța în țara vecină trebuie să știe că vor fi nevoiți să plătească taxe pentru traversarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor montane.

ATENȚIE, ȘOFERI! România va avea radare fixe din 2019: lista celor 74 de camere amplasate în țară!
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Poliția Rutieră a semnat un protocol cu CNAIR și va folosi camerele de supraveghere cu rol de radare fixe din 2019.