luni, 23 iulie 2018

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!

Românii care vor lua amenzi de circulație sau diverse alte contravenții în baza unor procese-verbale completate necorespunzător de polițiști ar putea scăpa de sancțiuni de acum încolo, scrie adevarul.ro.

La sesizarea Avocatului Poporului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a tranșat această problemă, iar decizia instanței, din 14 mai 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute. Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanță anularea procesului-verbal de amendă dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu a descris suficient fapta comisă.

Acest fapt atrage nulitatea relativă a documentului, au stabilit judecătorii Curții Supreme. ”Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenției”, au notat judecătorii ÎCCJ în decizia nr. 13/2018.

Ce trebuie să cuprindă procesul-verbal de contravenție

  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului;
  • descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

Recurs în interesul legii

Descrierea insuficientă a faptei în procesul-verbal de contravenție i-a împărțit pe judecători în două tabere. În timp ce unii au trecut cu vederea lipsa mențiunilor în actele încheiate de polițiști și au menținut amenzile contestate, alții dimpotrivă, au anulat procesele-verbale de contravenție. Pentru a tranșa această dispută și pentru a unifica practica judiciară, Avocatul Poporului a sesizat, la începutul acestui an, Curtea Supremă, cu recurs în interesul legii, legat de dispoziții din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

„Examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește interpretarea art. 16 și art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, modificată și completată, în sensul de a stabili dacă descrierea insuficientă a faptei echivalează cu lipsa mențiunilor privind fapta săvârșită, atrăgând astfel nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenție sau echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă“, preciza Avocatul Poporului.

Comenteaza aceasta stire

Asigurarea auto RCA! Cât plătesc românii pentru asigurarea mașinii în 2018
De Neptun TV 20 iulie 2018

Acest lucru este valabil și pentru persoane fizice și pentru persoane juridice.

ATENȚIE, turiști români! Modificări importante în Codul Rutier din Grecia - amenzi de până la 2.000 de euro!
De Neptun TV 18 iulie 2018

Grecia a adus modificări importante la Noul Cod Rutier elen, cu pedepse drastice ce pot presupune ridicarea permisului până la cinci ani, amenzi de până la 2.000 de euro și chiar închisoare

Deputații au decis: liber pentru vitezomani! Radarele poliției, semnalate prin afișe cu cel puțin 500 de metri înainte!
De Neptun TV 6 iulie 2018

Potrivit modificărilor adoptate de comisiile parlamentare, “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-2.000 de metri înainte pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localităților față de radar”.

Cum pot scăpa șoferii de amenzile de circulație!
De Neptun TV 4 iulie 2018

Concret, de acum înainte contravenientul poate să ceară în instanță anularea procesului-verbal de amendă dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu...

INFOTRAFIC. Mai multe drumuri naționale rămân blocate din cauza inundațiilor. Trafic feroviar afectat în trei județe
De Neptun TV 2 iulie 2018

Cinci tronsoane de drumuri naționale din județele Covasna, Harghita, Neamț, Suceava și Vâlcea mai sunt blocate în această dimineață din cauza inundațiilor. Traficul feroviar este afectat în județele Brașov, Teleorman și Vâlcea.

ATENȚIE, ȘOFERI! Polițe de asigurare FALSIFICATE - recomandările polițiștilor!
De Neptun TV 27 iunie 2018

Autoritățile le recomandă șoferilor să își verifice online valabilitatea poliței RCA după cinci zile de la emitere.

COD RUTIER 2018! Șoferii care filmează în timp ce conduc vor risca să fie amendați și să li se ia permisul auto
De Neptun TV 23 iunie 2018

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat.