marţi, 27 iunie 2017

Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

loading...
Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții. Noile standarde românești în materie de marcaj rutier ar trebui să mai detensioneze discuțiile.

Faptul că ieșirea dintr-o intersecție cu sens giratoriu duce la tamponări al căror vinovat nu este întotdeauna ușor de identificat de către șoferii români a fost constatat și de către celebrul polițist brașovean, Marian Godină. Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un desen cu care, susține polițistul, se întâlnește des pe procesele verbale de constatare a tamponărilor. Sute de șoferi au comentat în fel și chip situația descrisă de Marian Godină.

"Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care își schimbă direcția, trecând de pe banda 2 pe banda 1. Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieși din giratoriu, părăsești cercul, adică schimbi direcția de mers și trebuie să te asiguri", a comentat Godină, arătând că în caz de tamponare, șoferul autoturismului portocaliu ar fi cel vinovat.

Cum trebuie efectuate marcajele

Primul standard românesc elaborat pe tema marcajelor rutiere datează din 1965. De atunci, acest standard a fost revizuit de patru ori: în 1971, 1984, 2004 și 2015. Abia în cel din 2015, autoritățile românești au intervenit cu modificări în ceea ce privește presemnalizarea circulației în sensurile giratorii, notează adevarul.ro.

Potrivit acestui ultim standard (SR 1848-7/2015), presemnalizarea sensurilor giratorii trebuie realizată prin noi tipuri de săgeți de selectare a benzii. Acestea trebuie amplasate la o distanță de cel mult 50 de metri înainte de intrarea în intersecția de tip sens giratoriu. În cazul unei intersecții cu două benzi de circulație, de exemplu, prima bandă ar urma să fie folosită doar pentru cei care doresc să folosească prima sau a doua ieșire, iar cea de-a doua bandă, doar de cei care vor să se încadreze în a doua sau a treia ieșire ori vor să se întoarcă (asta în cazul unei intersecții cu patru ieșiri).

Noile marcaje ar trebui să înlocuiască săgețile existente până acum, cu unele care să imite mai bine un sens giratoriu și ieșirile care pot fi folosite de pe banda pe care sunt desenate.

Proiectanții de drumuri, însă, mai arată că în România multe dintre girații nu respectă o regulă de bază și anume aceea a dimensiunii minime.

"În primul rând, trebuie arătat faptul că în țară nu avem sensuri giratorii în sensul strict al definiției, ci doar intersecții de tip sens giratoriu. Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri, pe când în România au fost proiectate – din lipsă de spațiu – sensuri giratorii și cu raze de șase sau opt metri“, arată un proiectant de drumuri din Sibiu.

Ce spune Poliția?

Astfel de noi marcaje rutiere au început să fie aplicate din acest an și pentru presemnalizarea sensurilor giratorii din Sibiu. Și în acest oraș, discuțiile între șoferi pe tema acestor marcaje au fost ample pe rețelele de socializare, deoarece mulți arătau că nu este sancționabilă contravențional încadrarea pe prima bandă a unui giratoriu, chiar dacă această intersecție va fi părăsită abia la a treia sau a patra ieșire, de exemplu.

În acest context, polițiștii sibieni au venit cu lămuriri suplimentare.

"Noile marcaje rutiere sunt de îndrumare, ele au rolul de a ajuta șoferii să se orienteze când se apropie de un sens giratoriu. La o constatare în urma unui posibil eveniment rutier sunt mult mai mulți alți factori care se iau în considerare decât respectarea acestor marcaje. În principiu, contează în primul rând regulile de circulație privind prioritatea sau regulile de circulație privind schimbarea direcției de deplasare. Astfel, acele marcaje au caracter de îndrumare a conducătorilor auto", se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Cei de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu recomandă, totuși, conducătorilor auto să respecte presemnalizarea rutieră, deoarece aceasta are rolul de a reduce evenimentele nedorite din trafic.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Modificări importante pentru șoferii din România: șoferii care au făcut accidente vor plăti asigurări mai scumpe cu 70%
De Alin Tarnovschi 26 iunie 2017

Firmele de asigurare și ASF le pregătesc șoferilor indisciplinați o surpriză neplăcută. Sistemul bonus-malus în cazul asigurării auto obligatorie ar putea fi modificat complet, ceea ce va afecta serios tarifele.

TRAGEDIE PE ȘOSEA. Un șofer român a ars de viu în cabina TIR-ului pe care îl conducea - FOTO
De Alin Tarnovschi 23 iunie 2017

Alexandru, un tânăr de 24 de ani din Gorj, șofer de TIR, și-a găsit sfârșitul la începutul acestei săptămâni în cabina camionului pe care îl conducea, murind ars de viu în urma unui accident.

Sfaturi pentru șoferi! Cum se pornește și se conduce corect o mașină pe motorină!
De Alin Tarnovschi 22 iunie 2017

După zeci de ani în care șoferii și specialiștii au condus/construit mașini cu motoare pe motorină, acum situația este clară, iar pentru prelungirea vieții motorului și implicit a mașinii, există anumite sfaturi de care trebuie să asculți.

Curtea Supremă de Justiție: Polițiștii locali nu au dreptul să amendeze șoferii în trafic
De Alin Tarnovschi 20 iunie 2017

Doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Prin urmare, polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului, a considerat Curtea în decizia de azi.

Reguli pentru șoferi! Ești tras pe dreapta și nu te supui polițistului rutier? Rămâi fără permis de conducere pentru 30 de zile - VIDEO
De Alin Tarnovschi 19 iunie 2017

Aviz tuturor șoferilor care încearcă să scape de plata unor amenzi rutiere prin încercarea de a-i intimida pe polițiști cu filmări, amenințări, etc. Potrivit legislației în vigoare, conducătorii auto NU îi controlează pe polițiști, adică nu au voie să le ceară legitimații sau alte documente spre verificare.

Veste bună pentru viitorii șoferi! Traseul se va da la 30 de zile de la programare
De Alin Tarnovschi 11 iunie 2017

De-abia la sfârșitul lunii octombrie, Direcția de Pemise Auto va avea personal suficient pentru a le permite candidaților pentru permisul auto să susțină proba practică în cel mult o lună. Acum, timpul de așteptare este și de trei luni între examenul scris și traseu.

Italia închide ușa TIR-urilor românești! Amenzi de până la 10.000 de euro pentru șoferii care nu au aceste documente la bord!
De Alin Tarnovschi 10 iunie 2017

În timp ce României i se interzice să încurajeze vânzarea produselor alimentare autohtone, în numele libertății piețelor și comerțului din UE, țările străine își închid puțin câte puțin piața transporturilor rutiere în fața transportatorilor români, sub privirile îngăduitoare ale Comisiei Europene și în absența oricăror reacții venite din partea Ministerului Transporturilor și Guvernului.

Accident în Constanța! Un motociclist a fost salvat de fostul comandant SMURD, Bogdan Covalciuc
De Alin Tarnovschi 6 iunie 2017

Un motociclist a fost rănit și transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în această seară, în urma unui accident rutier. Din fericire pentru el, în zonă se afla fostul comandant SMURD, Bogdan Covalciuc, care i-a acordat primul ajutor.

Scandal între șoferii români de TIR și polițiștii din Belgia! Patronii îi obligă pe șoferi să doarmă în cabine - VIDEO
De Alin Tarnovschi 6 iunie 2017

Incident major în Belgia, la Bruges, între autoritățile locale și peste 200 de șoferi români de TIR. Mai mulți români au fost imbolizați abuziv de polițiștii belgieni într-o parcare a unei benzinării în timp ce șoferii de TIR se odihneau.

Modificare MAJORĂ în CODUL RUTIER. Polițiștii LOCALI ar putea primi prerogative de Poliție Rutieră!
De Alin Tarnovschi 5 iunie 2017

Polițiștii locali ar putea să-i oprească în trafic pe șoferi, să le rețină permisul și să-i amendeze, la fel că agenții de la Brigada Rutieră. Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege că să modifice Codul Rutier.

O șoferiță din Constanța a reușit să blocheze două locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități pentru a-și face cumpărăturile la mall - FOTO
De Neptun TV 1 iunie 2017

O șoferiță din Constanța a reușit 'performanța' de a bloca două locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități pentru a fi mai aproape de intrarea unui mall.