luni, 23 aprilie 2018

Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții. Noile standarde românești în materie de marcaj rutier ar trebui să mai detensioneze discuțiile.

Faptul că ieșirea dintr-o intersecție cu sens giratoriu duce la tamponări al căror vinovat nu este întotdeauna ușor de identificat de către șoferii români a fost constatat și de către celebrul polițist brașovean, Marian Godină. Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un desen cu care, susține polițistul, se întâlnește des pe procesele verbale de constatare a tamponărilor. Sute de șoferi au comentat în fel și chip situația descrisă de Marian Godină.

"Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care își schimbă direcția, trecând de pe banda 2 pe banda 1. Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieși din giratoriu, părăsești cercul, adică schimbi direcția de mers și trebuie să te asiguri", a comentat Godină, arătând că în caz de tamponare, șoferul autoturismului portocaliu ar fi cel vinovat.

Cum trebuie efectuate marcajele

Primul standard românesc elaborat pe tema marcajelor rutiere datează din 1965. De atunci, acest standard a fost revizuit de patru ori: în 1971, 1984, 2004 și 2015. Abia în cel din 2015, autoritățile românești au intervenit cu modificări în ceea ce privește presemnalizarea circulației în sensurile giratorii, notează adevarul.ro.

Potrivit acestui ultim standard (SR 1848-7/2015), presemnalizarea sensurilor giratorii trebuie realizată prin noi tipuri de săgeți de selectare a benzii. Acestea trebuie amplasate la o distanță de cel mult 50 de metri înainte de intrarea în intersecția de tip sens giratoriu. În cazul unei intersecții cu două benzi de circulație, de exemplu, prima bandă ar urma să fie folosită doar pentru cei care doresc să folosească prima sau a doua ieșire, iar cea de-a doua bandă, doar de cei care vor să se încadreze în a doua sau a treia ieșire ori vor să se întoarcă (asta în cazul unei intersecții cu patru ieșiri).

Noile marcaje ar trebui să înlocuiască săgețile existente până acum, cu unele care să imite mai bine un sens giratoriu și ieșirile care pot fi folosite de pe banda pe care sunt desenate.

Proiectanții de drumuri, însă, mai arată că în România multe dintre girații nu respectă o regulă de bază și anume aceea a dimensiunii minime.

"În primul rând, trebuie arătat faptul că în țară nu avem sensuri giratorii în sensul strict al definiției, ci doar intersecții de tip sens giratoriu. Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri, pe când în România au fost proiectate – din lipsă de spațiu – sensuri giratorii și cu raze de șase sau opt metri“, arată un proiectant de drumuri din Sibiu.

Ce spune Poliția?

Astfel de noi marcaje rutiere au început să fie aplicate din acest an și pentru presemnalizarea sensurilor giratorii din Sibiu. Și în acest oraș, discuțiile între șoferi pe tema acestor marcaje au fost ample pe rețelele de socializare, deoarece mulți arătau că nu este sancționabilă contravențional încadrarea pe prima bandă a unui giratoriu, chiar dacă această intersecție va fi părăsită abia la a treia sau a patra ieșire, de exemplu.

În acest context, polițiștii sibieni au venit cu lămuriri suplimentare.

"Noile marcaje rutiere sunt de îndrumare, ele au rolul de a ajuta șoferii să se orienteze când se apropie de un sens giratoriu. La o constatare în urma unui posibil eveniment rutier sunt mult mai mulți alți factori care se iau în considerare decât respectarea acestor marcaje. În principiu, contează în primul rând regulile de circulație privind prioritatea sau regulile de circulație privind schimbarea direcției de deplasare. Astfel, acele marcaje au caracter de îndrumare a conducătorilor auto", se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Cei de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu recomandă, totuși, conducătorilor auto să respecte presemnalizarea rutieră, deoarece aceasta are rolul de a reduce evenimentele nedorite din trafic.

Comenteaza aceasta stire

Mașinile cu norme de poluare Euro 0,1, 2 și non-Euro, interzise în Capitală de anul viitor!
De Neptun TV 20 aprilie 2018

Măsuri similare au fost luate în mai multe metropole europene cum ar fi Roma, Torino, Bruxelles, Paris, Bordeaux, Lille, Berlin, Munchen, Budapesta, Amsterdam, Florența, Oslo, Lisabona, Stockholm, Viena, Londra, Rotterdam sau Strasbourg.

ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de trafic pe mai multe drumuri naționale - trei porturi din județul Constanța sunt închise din cauza ceții!
De Neptun TV 10 aprilie 2018

Trei porturi din județul Constanța sunt închise, marți dimineață, din cauza ceții dense. Potrivit Centrului Infotrafic, în județul Constanța, din cauza ceții, sunt închise trei porturi maritime de la Marea Neagră.

ÎN ATENȚIA ȘOFERILOR! Eroarea radarului nu mai anulează amenda!
De Neptun TV 8 aprilie 2018

Vitezomanii își pot lua adio de la contestarea amenzilor radar pe motiv că aparatul a dat eroare.

ASIGURARE RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele și care sunt codașele
De Neptun TV 1 aprilie 2018

La polul opus, cu cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună figurează societatea Uniqa Asigurări SA, respectiv de 2,18 zile/dosar. De menționat că statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere.

ANUNȚ PENTRU ȘOFERI! Taxa auto și timbrul de mediu vor fi restituite mai ușor!
De Neptun TV 29 martie 2018

Guvernul a eliminat, azi, prin ordonanță de urgență, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a mașinii.