vineri, 28 aprilie 2017

Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

loading...
Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!

Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții. Noile standarde românești în materie de marcaj rutier ar trebui să mai detensioneze discuțiile.

Faptul că ieșirea dintr-o intersecție cu sens giratoriu duce la tamponări al căror vinovat nu este întotdeauna ușor de identificat de către șoferii români a fost constatat și de către celebrul polițist brașovean, Marian Godină. Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un desen cu care, susține polițistul, se întâlnește des pe procesele verbale de constatare a tamponărilor. Sute de șoferi au comentat în fel și chip situația descrisă de Marian Godină.

"Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care își schimbă direcția, trecând de pe banda 2 pe banda 1. Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieși din giratoriu, părăsești cercul, adică schimbi direcția de mers și trebuie să te asiguri", a comentat Godină, arătând că în caz de tamponare, șoferul autoturismului portocaliu ar fi cel vinovat.

Cum trebuie efectuate marcajele

Primul standard românesc elaborat pe tema marcajelor rutiere datează din 1965. De atunci, acest standard a fost revizuit de patru ori: în 1971, 1984, 2004 și 2015. Abia în cel din 2015, autoritățile românești au intervenit cu modificări în ceea ce privește presemnalizarea circulației în sensurile giratorii, notează adevarul.ro.

Potrivit acestui ultim standard (SR 1848-7/2015), presemnalizarea sensurilor giratorii trebuie realizată prin noi tipuri de săgeți de selectare a benzii. Acestea trebuie amplasate la o distanță de cel mult 50 de metri înainte de intrarea în intersecția de tip sens giratoriu. În cazul unei intersecții cu două benzi de circulație, de exemplu, prima bandă ar urma să fie folosită doar pentru cei care doresc să folosească prima sau a doua ieșire, iar cea de-a doua bandă, doar de cei care vor să se încadreze în a doua sau a treia ieșire ori vor să se întoarcă (asta în cazul unei intersecții cu patru ieșiri).

Noile marcaje ar trebui să înlocuiască săgețile existente până acum, cu unele care să imite mai bine un sens giratoriu și ieșirile care pot fi folosite de pe banda pe care sunt desenate.

Proiectanții de drumuri, însă, mai arată că în România multe dintre girații nu respectă o regulă de bază și anume aceea a dimensiunii minime.

"În primul rând, trebuie arătat faptul că în țară nu avem sensuri giratorii în sensul strict al definiției, ci doar intersecții de tip sens giratoriu. Un sens giratoriu trebuie să aibă o rază de 60 de metri, pe când în România au fost proiectate – din lipsă de spațiu – sensuri giratorii și cu raze de șase sau opt metri“, arată un proiectant de drumuri din Sibiu.

Ce spune Poliția?

Astfel de noi marcaje rutiere au început să fie aplicate din acest an și pentru presemnalizarea sensurilor giratorii din Sibiu. Și în acest oraș, discuțiile între șoferi pe tema acestor marcaje au fost ample pe rețelele de socializare, deoarece mulți arătau că nu este sancționabilă contravențional încadrarea pe prima bandă a unui giratoriu, chiar dacă această intersecție va fi părăsită abia la a treia sau a patra ieșire, de exemplu.

În acest context, polițiștii sibieni au venit cu lămuriri suplimentare.

"Noile marcaje rutiere sunt de îndrumare, ele au rolul de a ajuta șoferii să se orienteze când se apropie de un sens giratoriu. La o constatare în urma unui posibil eveniment rutier sunt mult mai mulți alți factori care se iau în considerare decât respectarea acestor marcaje. În principiu, contează în primul rând regulile de circulație privind prioritatea sau regulile de circulație privind schimbarea direcției de deplasare. Astfel, acele marcaje au caracter de îndrumare a conducătorilor auto", se arată într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Cei de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu recomandă, totuși, conducătorilor auto să respecte presemnalizarea rutieră, deoarece aceasta are rolul de a reduce evenimentele nedorite din trafic.

loading...

Comenteaza aceasta stire

ADEVĂR SAU MINCIUNĂ? Cinci sfaturi care te vor ajuta să scoți un consum mai mic pentru mașina ta!
De Alin Tarnovschi 27 aprilie 2017

De cele mai multe ori, folclorul este luat în seamă mai mult decât sfaturile specialiștilor, dar efectele sunt negative. În continuare vă prezentăm cele mai cunoscute 5 mituri despre condusul economic, potrivit promotor.ro.

SCHIMBĂRI MAJORE PENTRU ȘOFERI. Cum vor fi chemați în service-uri proprietarii de mașini noi și cei de mașini vechi?
De Alin Tarnovschi 27 aprilie 2017

Mașinile noi vor face prima inspecția tehnică periodică (ITP) la 3 ani, în timp ce mașinile mai vechi de 12 ani o vor face anual, a anunțat George Adrian Dincă la Știrile TVR.

Povestea unei campioane! O româncă de 25 de ani conduce un TIR de 40 de tone prin toată Europa - FOTO
De Alin Tarnovschi 25 aprilie 2017

O tânără în vârstă de 25 de ani din Alba a reușit performanța de a deveni șofer profesionist pe TIR. Alina Emanuela Cioancă conduce de câteva luni un autocamion de peste 40 de tone pe drumuri și autostrăzi din toată Europa.

TAXA DE POLUARE SE ÎNTOARCE! Uniunea Europeană vrea să TAXEZE fiecare mașină în funcție de emisii!
De Alin Tarnovschi 24 aprilie 2017

Șoferii care au vehicule mai vechi și călătoresc prin Uniunea Europeană ar putea fi nevoiți, în curând, să plătească taxele de drum diferențiat, în funcție de emisiile poluante ale mașinilor deținute, potrivit capital.ro.

Veste bună pentru șoferi! Se anunță modificări MAJORE la asigurările RCA
De Alin Tarnovschi 24 aprilie 2017

Pentru a se evita situațiile în care șoferii care au suferit accidente au probleme cu plata daunelor la care sunt îndreptățiți din partea firmelor de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va impune noi obligații acestora, care țin în special de informarea clienților.

CONSTANȚA. Zeci de mașini clasice participă, astăzi, la Retro Parada Primăverii - GALERIE FOTO
De Alexandra Șteoleacă 22 aprilie 2017

Zeci de mașini participă, astăzi, la o paradă pe străzile Constanței. Retro Parada Primăverii a devenit o tradiție, în fiecare an, la malul mării.

La câți kilometri se schimbă distribuția la mașină și ce piese trebuie înlocuite
De Alin Tarnovschi 20 aprilie 2017

Înlocuirea kitului de distribuție la autoturism este o operațiune destul de costisitoare, însă una necesară. Kitul se schimbă preventiv, pentru a evita distrugerea parțială sau totală a motorului în cazul în care cureaua sau lanțul se va rupe din cauza uzurii.

Cum se circulă CORECT în sensurile giratorii? Explicația simplă cu care șoferii vor putea scăpa de tamponări!
De Alin Tarnovschi 20 aprilie 2017

Înmulțirea intersecțiilor de tip girație cu mai multe benzi de circulație în orașele României a creat cel puțin discuții aprinse pe tema regulilor care trebuie respectate în astfel de intersecții. Noile standarde românești în materie de marcaj rutier ar trebui să mai detensioneze discuțiile.

Se schimbă regulile pentru proprietarii de mașini! Anunțul a fost făcut astăzi de directorul RAR
De Alin Tarnovschi 20 aprilie 2017

Directorul general al Registrului Auto Roman, George Dinca, a declarat în exclusivitate pentru Revista Capital ca instituția pe care o conduce vizeaza cresterea frecventei de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP) pentru autoturismele mai vechi de 12 ani.

TOPUL CELOR MAI PERICULOȘI ȘOFERI DIN ROMÂNIA. De ce sunt considerați periculoși șoferii din Constanța?
De Alin Tarnovschi 17 aprilie 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității o analiză privind frecvența daunei și valoarea medie a daunelor la polițele RCA în funcție de vârsta asiguratului, puterea motorului a vehiculului, cât și locul înmatriculării.

ANAF scoate la licitație mai multe mașini de lux la prețuri mai mult decât accesibile - GALERIE FOTO
De Alin Tarnovschi 13 aprilie 2017

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) scoate la licitație mai multe autoturisme de lux, printre care Maserati și Jaguar, la prețuri mai mult decât accesibile.

Decizie incredibilă a Curții Supreme de Justiție! Conducerea fără permis NU este infracțiune!
De Alin Tarnovschi 12 aprilie 2017

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, astăzi, că tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice nu este asimilat unui autovehicul, iar conducerea acestuia fără permis nu este infracțiune.

Examenul pentru obținerea permisului de conducere, un coșmar pentru viitorii șoferi!
De Alin Tarnovschi 11 aprilie 2017

Examenul de obținere a permisului de conducător auto s-a transformat în București într-un chin cu consecințe aberante, de la caz la caz. Cozile pentru înregistrarea dosarului sunt lungi și țin ore, iar între 'sală' și 'traseu' pot trece chiar și patru luni.

Foliile auto montate pe geamuri reduc consumul de carburant! Iată cum!
De Alin Tarnovschi 6 aprilie 2017

Crezi că aplicarea foliilor negre pe geamurile mașinii este doar o chestiune de moft? Dacă răspunsul tău este da, atunci îți spun că te înșeli amarnic.

Un tânăr șofer român a murit într-un groaznic accident după ce ar fi fost obligat să conducă 2.000 de kilometri în 20 de ore - FOTO
De Alin Tarnovschi 6 aprilie 2017

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Sebeș a murit în urma unui accident rutier grav petrecut în această dimineața în Franța.

Cum arată flota de milioane de euro a Poliției Rutiere din Dubai? Infractorii sunt urmăriți cu Bugatti, Ferrari sau Lamborghini - FOTO/VIDEO
De Alin Tarnovschi 6 aprilie 2017

Poliția Rutieră din Dubai este înzestrată cu 14 super-mașini, printre care se numără un Bugatti Veyron, un Aston Martin de ediție limitată, un Lamborghini Aventador și un Ferrari FF.

Noul document pe care toți șoferii trebuie să îl aibă la ei când îi oprește Poliția Rutieră! Decizia a fost luată de Guvern și este OBLIGATORIE
De Alin Tarnovschi 5 aprilie 2017

Conform proiectul elaborat de Ministerul Mediului privind înlocuirea timbrului de mediu, obținut în exclusivitate de Mediafax, autoritățile propun introducerea a șase abțibilduri colorate, care să facă distincția între autoturisme în funcție de nivelul de poluare al acestora.

TIMBRU DE MEDIU. Mașinile vor fi încadrate în șase categorii, în funcție de norma de poluare!
De Neptun TV 4 aprilie 2017

Conform proiectul elaborat de Ministerul Mediului privind înlocuirea timbrului de mediu, eliminat de la începutul acestui an, autoritățile propun introducerea a șase stickere colorate, care să facă distincția între autoturisme în funcție de norma de poluare a acestora.

Reguli STRICTE pentru șoferi! Înmatricularea mașinilor ar putea fi SUSPENDATĂ!
De Alin Tarnovschi 3 aprilie 2017

Ministerul Afacerilor Interne pregătește modificarea legislației în vigoare astfel încât autoritățile vor putea suspenda înmatricularea unui automobil vândut, în situația în care noul proprietar nu își îndeplinește în termenul legal obligația de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra autovehiculului în evidențele fiscale locale.

Premieră în Justiție! Un șofer care a ucis doi soți va fi judecat pentru omor calificat și nu pentru ucidere din culpă - VIDEO ȘOCANT
De Alin Tarnovschi 1 aprilie 2017

O premieră juridică a fost înregistrată la Iași, acolo unde un șofer care a produs un accident rutier mortal a fost trimis în judecată pentru omor calificat și nu pentru ucidere din culpă, așa cum se întâmplă de fiecare dată în cazul accidentelor rutiere. Procurorul de caz invocă intenția indirectă a șoferului de a ucide.

ATENȚIE, români! Germania introduce o TAXĂ de drum pentru toți șoferii străini
De Alin Tarnovschi 31 martie 2017

Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controversat care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circulă pe drumurile și autostrăzile din Germania, propunere contestată de țările vecine Germaniei, informează AFP, potrivit Agerpres.