vineri, 23 februarie 2018

Curs de prim ajutor obligatoriu cei care vor permis de conducere - ce părere au medicii de la Ambulanță!

Permisul de conducere ar putea fi obţinut doar după ce elevii şcolilor de şoferi urmează şi un curs de prim ajutor. Propunerea legislativă vine din partea deputatului Tudor Ciuhodaru care, după o experienţă de 25 de ani în Urgenţă, susţine că şoferii care ştiu să aplice manevre de resuscitare pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Deşi salută iniţiativa, instructorii auto şi cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă din Constanţa cred, totuşi, că într-o situaţie critică doar personalul specializat este în măsură să acţioneze.

Medicul Tudor Ciuhodaru propune ca pentru obținerea permisului auto, elevii școlilor de șoferi să treacă și prin experiența unui curs de prim ajutor în care să învețe manevrele de resuscitare de bază.

 Ciuhodaru spune că 80% dintre accidentele mortale au loc în afara localităților, acolo unde distanța face ca medicii să ajungă mai greu. Astfel, intervenția celorlalți participanți la trafic poate face diferența dintre viață și moarte. 

Instructorii auto salută inițiativa, dar sunt de părere că propunerea legislativă este un cuțit cu două tăișuri. 

Și medicii de la Serviciul de Ambulanță Constanța cred că manevrele de resucitare de bază pot salva vieți, dar spun că în cazuri grave nu trebuie să intervină persoane fără cunoștințe medicale aprofundate.

 Constănțenii cred că noțiunile de bază pentru salvarea unei vieți ar trebui cunoscute de toți șoferii, dar recunosc că sunt rezervați să  intervină în cazurile critice.

Deputatul Tudor Ciuhodaru susține că acest curs de prim ajutor este deja implementat în 16 țări europene, iar acolo rezultatul nu a întârziat să apară: un procent mai scăzut al mortalității pe șosele. Deocamdată, în România, proiectul este încă în dezbatere.

Comenteaza aceasta stire

ATENȚIE, ȘOFERI! De astăzi, se montează separatoarele pe DN 3 Constanța - Valu lui Traian!
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Potrivit CNAIR, azi, încep lucrările de montare a parapetului de beton pentru separare a fluxurilor de trafic, pe zona mediană a DN3, între km 252+950 - 256+000.