luni, 24 septembrie 2018

Curs de prim ajutor obligatoriu cei care vor permis de conducere - ce părere au medicii de la Ambulanță!

Permisul de conducere ar putea fi obţinut doar după ce elevii şcolilor de şoferi urmează şi un curs de prim ajutor. Propunerea legislativă vine din partea deputatului Tudor Ciuhodaru care, după o experienţă de 25 de ani în Urgenţă, susţine că şoferii care ştiu să aplice manevre de resuscitare pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Deşi salută iniţiativa, instructorii auto şi cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă din Constanţa cred, totuşi, că într-o situaţie critică doar personalul specializat este în măsură să acţioneze.

Medicul Tudor Ciuhodaru propune ca pentru obținerea permisului auto, elevii școlilor de șoferi să treacă și prin experiența unui curs de prim ajutor în care să învețe manevrele de resuscitare de bază.

 Ciuhodaru spune că 80% dintre accidentele mortale au loc în afara localităților, acolo unde distanța face ca medicii să ajungă mai greu. Astfel, intervenția celorlalți participanți la trafic poate face diferența dintre viață și moarte. 

Instructorii auto salută inițiativa, dar sunt de părere că propunerea legislativă este un cuțit cu două tăișuri. 

Și medicii de la Serviciul de Ambulanță Constanța cred că manevrele de resucitare de bază pot salva vieți, dar spun că în cazuri grave nu trebuie să intervină persoane fără cunoștințe medicale aprofundate.

 Constănțenii cred că noțiunile de bază pentru salvarea unei vieți ar trebui cunoscute de toți șoferii, dar recunosc că sunt rezervați să  intervină în cazurile critice.

Deputatul Tudor Ciuhodaru susține că acest curs de prim ajutor este deja implementat în 16 țări europene, iar acolo rezultatul nu a întârziat să apară: un procent mai scăzut al mortalității pe șosele. Deocamdată, în România, proiectul este încă în dezbatere.

Comenteaza aceasta stire

Cum ar putea SCĂPA șoferii de punctele de penalizare
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Măsura apare într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.

INFOTRAFIC. Restricții pe Autostrada București - Constanța, pentru lucrări!
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Lucrări de frezare, asfaltare și reparații la parapet au loc joi pe Autostrada A2 București – Constanța, până la ora 17.00. Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza și să fie atenți la volan.