duminică, 25 august 2019

Curtea Constituțională: Există conflict juridic între Guvern și președinte în cazul amânării numirii a doi miniștri

Curtea Constituțională: Există conflict juridic între Guvern și președinte în cazul amânării numirii a doi miniștri

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existența unui conflict juridic între Guvern și președintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

În ședința CCR de miercuri, părțile implicate în conflict și-au susținut punctele de vedere.

 CCR precizează, azi, cu privire la admiterea conflictului juridic între Guvern și Președinție că șeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru" și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștrii.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă, a declarat, miercuri, în plenul Curții Constituționale, că șeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcție de membru al Executivului.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuții concrete, responsabilități concrete, o dată refuzat de președinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcție de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, președintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcție de ministru”, a declarat în ședința CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

De cealaltă parte, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a declarat, miercuri, că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială întrucâ a omis să se consulte cu șeful statului înaintea formulării propunerilor de miniștri, adăugând că premierul avea obligația de a demara consultări cu președintele pe această temă.

Analiza prelungită a președintelui cu privire la nominalizarea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi nu are temei legal și este o opunere fățisă, se arată în sesizarea premierului Viorica Dăncilă la CCR, cu privire la confluctul Guvern-Președinție. Amânarea este numită "un refuz arbitar".

Comenteaza aceasta stire