marţi, 25 iunie 2019

DACII ȘI ROMANII, în luptă la TOMIS

Şi-au ascuţit săbiile, şi-au pregătit scuturile şi au luptat pentru gloria de altădată a strămoşilor. Bătălia emblematică de la Adamclisi din anul 102 a fost recreată seara trecută la Festivalul Antic Tomis. Soldaţii daci şi romani, întruchipaţi de voluntarii mai multor asociaţii, au vrut să se apropie cât mai mult de adevărul istoric al bătăliei şi au reuşit să impresioneze sutele de oameni prezenţi la eveniment.

La fel ca în scrierile istorice care descriu bătălia din anul 102, oștirea romană a lui Traian a intrat pe câmpul de luptă să supună Dacia Felix, ultimul pământ necucerit, cel al dacilor liberi.

 Dacii luptă pentru a-și apăra libertatea și regatul. Romanii au scos săbiile pentru mărirea și gloria imperiului.

Bătălia de la Adamclisi din anul102 este reconstituită, în acest moment, în 2014 la Constanța. În acele vremuri armata dacilor de 15.000 de ostași era nimicită de armata romanilor mult mai numeroasă.                   

Nicicând nu a fost mai frumoasă lecția de istorie, iar sutele de oameni prezenți la festival au aplaudat minute în șir spectacolul oferit.

 „Interesul pentru acest festival antic Tomis este extraordinar. De luni întregi noi primim semnale, întrebări. Toată lumea este interesată să afle când are loc festivalul“, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta-Dunării.

Bătălia a fost pusă în scenă de voluntarii mai multor asociații istorice din țară, dar și din Bulgaria.

„Este foarte frumos, o atmosferă frumoasă, oameni minunați și o vreme superbă, natură frumoasă și constănțeni primitori“, a spus unul din voluntarii bulgari.

Festivalul își așteaptă vizitatorii până duminică inclusiv. Aceștia pot participa la atelierele interactive, vor asista la lupte sau la paradele soldaților.

 

Comenteaza aceasta stire