luni, 19 august 2019

Daniel Dragomir la Bruxelles: 'Serviciile de informații sunt în colaborare cu judecătorii'

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir și-a exprimat, astăzi, la Bruxelles, îngrijorarea asupra independenței sistemului judiciar din România, menționând implicarea serviciilor în justiție și precizând că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul măsuri punitive, dacă lucrurile nu se rezolvă.

"Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri punitive (dacă problemele nu se rezolvă -n.r.), dar în special, ar trebui să fie atenți să nu fie mințiți de către autoritățile din România. Într-o Europă bazată pe valori precum libertatea, este imposibil să avem o Uniune atât timp cât românii nu sunt de fapt liberi", a declarat Daniel Dragomir.

Fostul ofițer SRI a avertizat, la conferința de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles având ca temă situația actuală a justiției din România, asupra implicării serviciilor de informații, implicare ce are drept scop, potrivit fostului ofițer SRI, eliminarea celor care se opun sistemului, incluzând aici media, personalitățile publice, dar și cetățenii de rând.

O altă problemă semnalată de Daniel Dragomir la Bruxelles a fost "recrutarea" de către serviciile de informații a judecătorilor și procurorilor, cărora li s-ar transmite ce soluții să dea în anumite dosare.

"Serviciile de informații, care nu au dreptul conform Constituției să se implice în astfel de probleme, sunt în colaborare cu judecătorii", a completat Dragomir, care a mai declarat că supravegherea "în masă" a populației a ajuns, practic, la ordinea zilei.

Fostul ofițer a comparat condițiile din centrele de reținere și penitenciarele din România cu cele din gulagurile sovietice, prezentând fotografii ale celulor în care erau încarcerați chiar și opt deținuți într-un spațiu de 10 metri pătrați.

Daniel Dragomir a dat ca exemplu de soluție la problemele din sistemul judiciar românesc un moratoriu privind extrădarea în România a suspecților "până când Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau CEDO consideră că sistemul penal din România respectă pe deplin standardele Uniunii Europene".

Daniel Dragomir, cel care a inițiat și lansat inițiativa civică 'România 3.0', a fost prezent, astăzi, la o conferință de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles, având ca temă situația actuală a justiției din România. La eveniment a fost prezent și David Clark, consultant politic american, care a susținut, într-un raport prezentat în fața Comisiei pentru Securitate si Cooperare în Europa – US Comitetul Helsinki în 2017, că Serviciul Român de Informații (SRI), "succesor al Securității comuniste, joacă un rol important în conducerea procurorilor anticorupție."

"Concluzia mea e că în România, lupta anticorupție a devenit și o violare a libertății într-un mod fundamental", a declarat, astăzi, la Bruxelles, David Clark.

Puteți urmări conferința într-un video integral AICI.

Discursul  fostului ofițer SRI la Bruxelles a fost preluat și de prestigioasa publicație Eureporter. Articolul semnat de Martin Banks prezintă punctul de vedere al lui Daniel Dragomir cu privire la implicarea serviciilor în justiția din România. Întregul articol poate fi citit AICI!

 

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire