joi, 20 iunie 2019

David Bowie, un artist mereu actual și genial - BIOGRAFIE

David Bowie şi-a construit o carieră fulminantă ce s-a întins pe 5 decenii. Ştia să se reinventeze şi a fost considerat un inovator, în special datorită pieselor sale din anii '70. Cu doar 2 zile înainte de a muri, David Bowie îşi lansase cel de-al 28-lea album, primit cu entuziasm de critici.

Cântăreț, compozitor, producător și inginer de sunet, David Bowie, pe numele său adevărat David Robert Jones, s-a născut la 8 ianuarie 1947, într-o familie modestă din cartierul londonez Brixton.

Pasionat de muzică încă de timpuriu, viitorul artist a început să ia lecții de saxofon la vârsta de 13 ani. A adoptat numele actual în 1966, când a apărut pentru prima dată pe scenă.

De-a lungul carierei sale, David Bowie a câștigat numeroase premii BRIT, MTV și Grammy și a vândut peste 140 de milioane de albume. Pe 8 februarie 2006, a primit premiul Grammy pentru întreaga activitate.

A fost, de asemenea, actor de film și teatru, regizor și realizator de videoclipuri. Într-un sondaj realizat de BBC în 2002, David Bowie s-a clasat pe poziția a 29-a în clasamentul celor mai mari 100 de artiști britanici. În 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea în topul celor mai buni 100 de artiști rock din toate timpurile.

Chiar dacă se lupta cu cancerul de mai bine de un an și jumătate, David Bowie a rămas, până în ultima clipă, un profesionist, la fel cum a fost de-a lungul carierei sale de 5 decenii. El este considerat un monstru sacru al genurilor pop și rock’n’roll, dar și creatorul genului muzical glam rock.

Cu doar 2 zile în urmă, artistul și-a lansat cel de-al al 28-lea album din carieră. "Blackstar", un album de studio, a fost primit cu entuziasm de critici, care au apreciat că cele 7 piese repectă tendința artistului britanic de a explora noi tendințe muzicale.

Ca o ironie amară, coperta materialului discografic este singura pentru care nu s-a folosit fotografia lui David Bowie, ci o stea neagră. Mai mult, piesa „Lazarus” are versuri cutremurătoare, ce par să vestească sfârșitul.

Comenteaza aceasta stire