duminică, 20 ianuarie 2019

De ce întârzie indemnizația de creștere a copilului. Mamă: Durează câteva luni până vin banii

De Mediafax 11:01, 13 mai 2018 315 vizite Mama si copilul
De ce întârzie indemnizația de creștere a copilului. Mamă: Durează câteva luni până vin banii

Indemnizația pentru creșterea copilului poate deveni o adevărată povară pentru proaspetele mămici, care sunt nevoite să aștepte cel puțin două luni de zile până primesc banii de la stat după ce au depus dosarul. Ministerul Muncii dă vina pe deficitul de personal.

"Am alergat de la o instituție la alta, timpul de așteptare a fost foarte mare. Trebuie să mergi la unitatea angajatoare, după aceea, la medicul de familie, urmează casa de pensii, de parcă instituțiile nu pot cere una alteia aceste documente. Trebuie să aștepți să se termine concediul medical ca să depui dosarul. Eu l-am depus deja de o lună și tot mai am de așteptat vreo două luni până voi primi banii. Banii o să îi primesc retroactiv, dar ideea este că până atunci, nu ai niciun venit. Nu știu unde este problema, unde este încetinit procesul", a declarat, pentru Mediafax, Ioana, o mămică în vârstă de 29 de ani.

În noiembrie anul trecut, Ioana a adus pe lume gemeni, băiat și fetiță. Fiind profesor de limba engleză, la doar două luni după naștere, a reluat meditațiile pentru a-și acoperi cheltuielile pentru creșterea acestora.

"A trebuit să muncesc, nu aveam ce face. Eu le-am sfătuit pe toate viitoarele mămici să facă economii, să strângă bani pentru lunile cât vor avea de așteptat indemnizația. (...) Ca să nu mai spun că acești funcționari publici nu sunt foarte bine pregătiți. După ce că tu bâjbâi pe la toate instituțiile, mai bâjbâie și ei când îi intrebi care sunt pașii pe care trebuie să îi faci. Și după ce reușești să finalizezi dosarul, există o altă funcționară care ți-l ia la verificat mai rău ca la poliție și începe: «asta da, asta nu, asta de ce e îndoită, aici de ce e scris așa», de parcă tu ai fi cel mai prost om de pe pământ", a adăugat Ioana.

Până să înfrunte birocrația pentru indemnizație, Ioana a avut de așteptat și după alocația copiilor, pe care a încasat-o după patru luni.

"După ce că sunt doar 200 de lei, că nici de scutece nu îți ajung, nu mai spun de alte cheltuieli, am stat patru luni după alocație. Din câte am înțeles, întârzierea a fost, chipurile, tot din cauza mea, pentru că am depus actele după jumătatea lunii și s-a raportat nu știu cum. Cert e că după patru luni de așteptare, am primit banii pe prima lună și după aia mi-au intrat retroactiv", a mai precizat mămica.

Problema este una care persistă de mult timp. Pentru mamele care își cresc singure copiii, lipsa banilor, chiar și pentru o lună de zile, este un adevărat chin.

"Este o problemă de ani de zile, se cunoaște. Situația s-a mai ameliorat pentru că, atunci când am fost eu mamă, dura câte opt luni până primeam banii pe indemnizație. Pentru mamale singure era foarte greu. Dar în continuare este inacceptabil să dureze atât de mult. Plata trebuie făcută în prima lună în care ai dreptul. Mamele ar trebui să cunoască problema astfel încât măcar să își poată face o planificare, ceea ce nu rezolvă fondul problemei. Sunt femei care nu au altă sursă de venit și intrăm, din nou, în discuția despre ce înseamnă familie. Sunt familii monoparentale unde nu mai există încă un partener care să susțină cu un venit salarial regulat", a explicat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Ana Maiță, președintele Asociației Mame pentru Mame.

La solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Muncii a explicat că numărul mic de angajați care se ocupă de aceste dosare este cauza întârzierilor.

"În unele cazuri este posibil să apară întârzieri, fie pentru că personalul agențiilor teritoriale trebuie să facă verificări suplimentare în legătură cu veniturile solicitanților, verificări care au loc anterior punerii în plată, fie din cauza deficitului de personal", reiese din răspunsul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

"Deficitul de personal din instituții este într-adevăr o problemă, dar să recunoaștem faptul că nu este problema mămicilor, ci a sistemului. Dacă tu știi, ca manager de instituție, ca ministru, că ai probleme de această natură, te apuci și angajezi personal astfel încât să reușești să răspunzi problemelor societății că doar nu o să stăm fără indemnizații, fără pensii, fără salarii pentru că Ministerul Muncii nu are suficienți angajați", a afirmat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Mara Calista, deputat și membru în Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Parlamentarul a explicat faptul că, în majoritatea statelor din Europa, sistemul face tot ce este posibil să ofere familiilor sprijinul necesar pentru creșterea copilului încă de când acesta se naște, model pe care România refuză să îl ia.

"În țări precum Suedia, copiii sunt idolatrizați. Primul lucru care se rezolvă este indemnizația ca acel copil să aibă hrană, să aibă servicii sociale și tot ce are nevoie o familie să reușească să crească un copil si să împace viața personală cu cea de muncă. Același lucru se întâmplă și în Spania, în Irlanda. Sunt foarte multe țări care își apreciază tinerii părinți și vin în serviciul acestora. În România, suntem foarte mult în urmă și nici nu vrem să urmăm modele de bune practici care există la nivel european", a mai spus deputatul.

Reprezentanții Ministerului Muncii au mai subliniat că întregul parcurs al dosarului de indemnizație ține foarte mult de respectarea unor zile din fiecare lună.

"Cererile pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copiilor (ICC) sau a stimulentului de inserție, precum și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primărie (...). Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligația de a transmite, pe bază de borderou, cererile înregistrate în luna anterioară împreună cu documentele justificative, la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București. Cererile se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agențiile teritoriale, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv", se mai arată în răspunsul ministerului.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 28 din HG nr. 52/2011, agențiile teritoriale solicită ANPIS (Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială -n.r.), în calitate de ordonator secundar de credite, creditele bugetare corespunzătoare plății indemnizației pentru creșterea copiilor/stimulentului de inserție, până cel târziu la data de 15 a fiecărei luni.

"La rândul său, ANPIS solicită Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) creditele bugetare, centralizate la nivelul întregii țări, până cel târziu la data de 20 a fiecărei luni. Ulterior, MMJS, în calitate de ordonator principal de credite, verifică și aprobă solicitarea ANPIS privind necesarul de credite bugetare și o transmite - pe bază de cerere însoțită de notă justificativă și borderouri – la Ministerul Finanțelor Publice (MFP)", a mai explicat Ministerul Muncii.

Comenteaza aceasta stire