joi, 22 august 2019

De la soare la ninsoare. Află ce ne așteaptă în orele următoare!

Am schimbat vara direct cu iarna. De la 30 de grade Celsius acum câteva zile, temperaturile au coborât atât de mult încât astăzi pe Vârful Omu a căzut prima ninsoare. În toată ţara, termometrele au fost zgârcite în grade, iar atenţionările de caniculă de acum cinci zile s-au transformat în coduri de vijelii. Nici la malul mării nu mai este vreme de plajă, vor veni ploile, iar vântul bate deja cu putere.

La malul mării, peisajul a fost, astăzi, unul bacovian. Cerul a devenit mohorât, temperaturile au scăzut, iar arborii și-au unduit crengile în bătaia vântului tăios.

Așa că nimeni nu s-a mai putut gândi la plajă. Numai că, în acest tablou gri marea a demonstrat că poate fi la fel de fermecătoare. Valurile au făcut un adevărat spectacol în fața celor care s-au plimbat pe mal, ce-i drept cu un pulover sau o geacă în plus.

Unii turiști chiar au intrat să facă și o baie. Cei mai supărați pe vremea răcoroasă au fost însă copiii.

Dacă acum două zile plajele erau pline de turiști, astăzi administratorii se grăbesc să strânge șezlongurile. Temperaturile au scăzut, iar vântul a bătut cu putere.

Meteorologii spun că nu vom scăpa de vremea închisă nici în următoarele zile, chiar dacă în aer vor fi în jur de 20 de grade Celsius.

"Va ploua pe arii extinse, iar sâmbătă vor fi precipitații mai mari – aproximativ 25 l/mp. Duminică se va ameliora sub aspectul precipitațiilor și va deveni în general mai frumoasă", a declarat Anca Petre, meteorolog al Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Dacă la mare este toamnă veritabilă, la munte a venit iarna. Pe Vârful Omu au căzut primii fulgi, iar la peste 2.300 de metri altitudine mercurul din termometre a urcat putin peste 0 grade Celsius. În Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal a fost ceva mai cald, 14 grade Celsius.

Iubitorii de drumeții sunt sfătuiți de salvamontiști să nu se aventureze pe traseele montane de abrupt din Bucegi, care pot deveni alunecoase din cauza averselor.

În țară, avem cod portocaliu de ploi torențiale în Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. Astfel, de la ora 20.00 și până mâine dimineață sunt așteptate ploi abundente. Cantitățile de apă vor depăși local 50 de litri pe metrul pătrat și, izolat, 70.

Un cod galben de precipitații este valabil pentru alte 14 județe din sudul, vestul și centrul țării.

Comenteaza aceasta stire