sîmbătă, 24 august 2019

Pedepsele deținuților vor fi reduse din cauza condițiilor necorespunzătoare din penitenciare!

Pedepsele deținuților vor fi reduse din cauza condițiilor necorespunzătoare din penitenciare!

Guvernul a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede că, pentru fiecare lună petrecută în condiții necorespunzătoare, deținuților ar urma să li se scadă trei zile din pedeapsa primită, după ce în 2012 un fost deținut -condamnat pentru omor - a obținut despăgubiri de 20.000 de euro la CEDO.

Potrivit proiectului adoptat miercuri de Executiv, pentru fiecare lună petrecută în condiții necorespunzătoare, deținuților urmează să li se scadă trei zile din pedeapsa primită. Prin condiții necorespunzătoare, se înțelege un spațiu de detenție mai mic de trei metri pătrați pentru fiecare deținut.

Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deținuții care se află în astfel de condiții necorespunzătoare de detenție, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege, scrie romaniatv.net.

Reducerea ar urma să fie acordată din oficiu și nu va fi condiționată de vreo cerere, ea urmând să se aplice și pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea deținuții aflați în spitalele penitenciarelor.

"Proiectul de lege își propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocația de a beneficia de liberarea condiționată, dacă îndeplinesc condițiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare, însemnând un spațiu mai mic sau egal cu 3 mp/deținut. În acest mod, măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută - înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție în penitenciare", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Comenteaza aceasta stire