duminică, 25 august 2019

Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!

De Mediafax 9:29, 15 februarie 2019 102 vizite Economic
Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!

Comisia de buget a Camerei Deputaților a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a susține creșterea alocațiilor votată joi de Parlament.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%”, se arată în amendamentul adoptat vineri de Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților. Comisia a dat raport favorabil modificării Legii privind plafoanele cu 15 voturi pentru și 3 abțineri. Parlamentarii PNL s-au abținut de la vot.

„În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat, joi, de Comisia de buget la articolul 3 din proiectul de lege.

În varianta adoptată miercuri în plenul Camerei Deputaților, deficitul bugetar era prevăzut la 12.708 milioane lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de buget prevede la Anexa 1 următoarele: „Plafoane nominale ale cheltuielilor totale și ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat – cheltuieli totale 337,207,6, cheltuieli de personal 102,420,1 milioane lei”.

În format adoptată, miercuri de plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege prevedea că „plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal”.

Raportul de admitere al Comisie de buget-finanțe urmează să primească votul în plenul de vineri dimineață al Camerei Deputaților, for decizional pentru proiectul de lege. Imediat după, plenul Camerei, va avea loc plenul reunit al Parlamentului, unde va fi dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

Modificarea Legii privind plafoanele vine în contextul adoptării unui amendament la proiectul de buget, în plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocației de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei, de la 1 martie. Inițial modificarea a fost propusă de deputatul PNL Robert Sighiartău, iar sursa de finanțare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.

Ulterior adoptării acestui amendament al PNL, coaliția a revenit asupra modificării, Liviu Dragnea precizând de la tribuna Parlamentului că sursa de finanțare precizată de liberalii nu este sustenabilă. Liderul PSD a adăugat că majorarea alocației pentru copii poate fi făcut doar prin mărirea deficitului bugetar.

„Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistență socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanțare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoștințe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecință amendamentul rămâne același, dar sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocațiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocațiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere.

Comenteaza aceasta stire