luni, 19 august 2019

Demisia Theresei May, cerută de propriul partid

Demisia Theresei May, cerută de propriul partid

Parlamentarii Partidului Conservator i-au cerut luni premierului Theresa May să demisioneze din fruntea guvernului, dezvăluie ziarul britanic The Telegraph, citând surse din partid. Este cea mai dură invalidare a lui May în legătură cu modul în care a gestionat dosarul Brexit, acordul negociat cu UE fiind deja respins de două ori în Parlament atât de propriul partid, cât și de opoziție.

Cel care i-a cerut oficial demisia Theresey May a fost Sir Graham Brady, șeful grupului Conservator din Parlament (grup cunoscut și sub numele de ”1922 committee”). Luni, după ce majoritatea parlamentarilor conservatori l-au împuternicit să aibă o confruntare directă, Sir Graham Brady a vizitat-o pe Theresa May la reședința acesteia din Downing Street, unde i-a cerut demisia.

”Sir Graham Brady a fost bombardat cu mesaje din partea parlamentarilor conservatori pentru a-i cere demisia lui May”, au declarat sursele citate de The Telegraph.În cele din urmă, sub presiunea internă și externă, May le-a cerut liderilor UE amânarea Brexit până pe 30 iunie, pentru a avea timp să obțină un vot în Parlament. Șefii de stat și de guvern au refuzat data de 30 iunie și au i-au propus premierului Theresa May două opțiuni pentru amânarea cerută a ieșirii din Uniune după data prevăzută inițial, 29 martie.

Astfel, în eventualitatea puțin probabilă că parlamentarii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorț încheiat în noiembrie, statele membre UE sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai, cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare.

Dacă însă Parlamentul de la Londra va respinge încă o dată acordul propus de premierul Theresa May, Brexit-ul va avea loc pe 12 aprilie 2019.

Comenteaza aceasta stire