miercuri, 12 decembrie 2018

CLINICĂ ANTI-FACEBOOK! Dependenții de rețea, tratați cu bătăi din tobe într-o clinică din județul Constanța!

Dependenţa de Facebook şi shopping poate fi tratată cu ajutorul terapiei complementare prin percuţie, sau mai exact cântatul la tobe. Este convingerea unor psihoterapeuţi cu experienţă care deschid în Constanţa prima clinică din ţară care tratează astfel de comportamente. Deşi părea o glumă la mijlocul anilor ’90, dependenţa de internet a devenit o problemă serioasă în rândul tinerilor din ziua de astăzi. Chiar ei recunosc că nu pot sta mai mult de zece minute fără să intre pe reţelele de socializare.

La o simplă privire aruncată într-un mall aproape toți tinerii sunt preocupați mai mult de ce se întâmplă pe facebook decât de conversația directă cu prietenii sau de activitățile  din jurul lor. O astfel de atitudine a devenit ușor subiect de film. Sunt însă și domnișoare pentru care cea mai mare plăcere din lume este să colinde magazinele. Cât mai mult și cât mai des.

Mulți dintre tineri recunosc, mai în glumă, mai în serios, că shoppingul sau facebookul  au devenit un fel de drog.

„Multă lume cochetează cu ideea de dependență vis-à-vis de comportamentele obișnuite făcute la un moment dat în exces“, a afirmat Mariana State, psihoterapeut.

Tocmai din acest motiv, Mariana State, un psihoterapeut cu peste zece ani de experiență s-a hotărât să deschidă, la Constanța, prima clinică din România care tratează astfel de dependențe.

„Majoritatea știu de sevrajul din cazul consumului de substanțe dar și la dependențele de comportament apare sevrajul: dependența de telefon, de calculator, de rețele de socializare, de jocuri de noroc“, a adăugat psihoterapeutul.

Mariana State spune că primul pas este evaluarea, apoi consilierea, iar la final integrarea într-un program de terapie. Noutatea este chiar modul de tratare: art-terapia sau meloterapia.

„Urmărim obținerea efectului de descărcare emoțională“, a precizat George Filipescu, meloterapeut.

Pentru că românii sunt încă urmăriți de umbrele prejudecăților, cei cărora le este rușine să se trateze în România, o pot face la clinica parteneră din Scoția. Terapeuții de acolo spun că familia are un rol extrem de important.

„Înseamnă că atunci când un pacient pleacă acasă, el va fi sprijinit, vor ști ce să spună și ce să facă. Vor ști ce să facă pentru ei, pentru că efectele acestei dependențe, dependența chimică, din nefericire, este tentaculară, și afectează autorespectul dar și familia. Nu tratăm doar pacientul ci întreaga familie“, a declarat David Charkham, terapeut Clinica „Castle Craig“, Scoția.

Clinica din Constanța se va deschide la începutul lunii iunie în localitatea Lazu și va avea o capacitate de 40 de locuri.

Costurile pornesc de la o mie de lei pe lună pentru 28 de ședințe și pot ajunge până la 2.500 de lei pentru 90 de întâlniri cu psihoterapeuții.

Comenteaza aceasta stire