duminică, 20 ianuarie 2019

DESCOPERIRE. Un nou medicament ar putea vindeca o maladie extrem de gravă

DESCOPERIRE. Un nou medicament ar putea vindeca o maladie extrem de gravă

Un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice, testat în Belarus, a vindecat complet peste 90% dintre pacienții care au participat la studiu și s-ar putea dovedi hotărâtor în lupta împotriva acestei maladii cu potențial mortal, transmite marți AFP.

O echipă de medici din Belarus, țară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecții cu tuberculoză multirezistentă, a folosit bedachilină în combinație cu alte antibiotice pentru a trata, timp de mai multe luni, un grup de pacienți bolnavi de TBC. Rezultatele sunt edificatoare pentru medici: din 181 pacienți, 168 au fost complet vindecați.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în medie doar 55% dintre persoanele bolnave de tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate.

Nivelul de succes înregistrat de studiul desfășurat în Belarus, 93%, a fost atins și de alte studii clinice desfășurate pe bedachilină în Europa de Est, Africa și Asia de Sud-Est, conform concluziilor acestei cercetări ce va fi prezentată în cursul acestei săptămâni la un summit consacrat luptei împotriva acestei boli.

"Rezultatele acestui studiu confirmă (...) că noile tratamente, așa cum este cel cu bedachilină, pot învinge tuberculoza" oferind un nou instrument de luptă pentru pacienții bolnavi de tuberculoză multirezistentă sau foarte rezistentă la antibioticele obișnuite, conform doctorului Paula I Fujiwara, director științific al Uniunii internaționale împotriva tuberculozei și a maladiilor respiratorii (UICTMR), care nu a participat la acest studiu.

Tuberculoza, boala ce se transmite pe cale aeriană, a ucis peste 1,7 milioane de persoane în 2017, conform datelor OMS, fiind, de departe, cea mai periculoasă boală contagioasă din lume, deși este o maladie ce poate fi prevenită, tratată și vindecată.

Un studiu publicat anul trecut în revista medicală The Lancet estima că până în 2040, 12,4% dintre cazurile de îmbolnăviri de tuberculoză vor fi provocate de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Conform OMS, astfel de tulpini multirezistente au fost localizate în cel puțin 117 țări.

Tuberculoza este provocată de o bacterie care se localizează de obicei la nivel pulmonar, dar poate atinge și rinichii, ganglionii sau oasele. O persoană poate fi purtătoare pasivă a bacteriei care declanșează TBC timp de mai mulți ani până la declanșarea maladiei. Foarte contagioasă, tuberculoza este favorizată de malnutriție, vârstă și de preexistența altor maladii infecțioase.

Spre deosebire de marea majoritate a antibioticelor, bedachilina nu atacă direct bacteria Mycobacterium tuberculosis, ci enzimele cu care această bacterie se hrănește. Rezultatele noului studiu reconfirmă eficacitatea bedachilinei și infirmă îngrijorările legate de potențiale efecte secundare ale acestui tratament, conform Alenei Skrahina, coordonatoarea cercetării. Deși toți pacienții au suferit efecte secundare, acestea au fost mult mai puțin severe decât se așteptau medicii, a mai adăugat ea, fără a preciza însă despre ce efecte secundare este vorba.

Comenteaza aceasta stire

ALARMANT. Șapte decese cauzate de gripă într-o singură zi - numărul morților a a juns la 19!
De Neptun TV 19 ianuarie 2019

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, sâmbătă, încă un deces cauzat de virusul gripal, fiind vorba despre o femeie de 45 de ani, din județul Ialomița, care nu era ăimunizat împotriva gripei. De la începutul sezonului au fost înregistrate 19 decese.

Cum ne tratăm de gripă! Când trebuie să mergem la medic
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Suntem în sezonul virozelor așa că trebuie să știm ce este important pentru a ne vindeca de răceală sau de gripă. Când suferi de răceală sau gripă, este important să acorzi atenție și alimentelor pe care le consumi. Dacă alegi alimentele potrivite, poți grăbi vindecarea.

Gripa a mai luat o viață - un tânăr de 17 ani a murit astăzi! Numărul deceselor a ajuns la 8
De Neptun TV 15 ianuarie 2019

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la opt, după ce, marți, un tânăr în vârstă de 17 ani din Teleorman a fost confirmat cu virusul gripal A, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

AVERTISMENTUL Departamentului de Situații de Urgență. Tot ce trebuie să știi în această perioadă
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

De asemenea, autoritatea spune că, de obicei, simptomele se ameliorează în 3-7 zile, dar în cazul copiilor, tusea poate persista câteva săptămâni.

Sfatul nutriționistului după Sărbători: Lucrurile pot reveni ușor și repede la normal, fără vinovăție și cântar
De Agerpres 2 ianuarie 2019

Totodată, medicul spune că Sărbătorile înseamnă mai multă sare consumată și porții mai mari decât în mod obișnuit, iar cântărirea imediat după această perioadă nu reflectă o greutate corporală reală, putând produce panică și demotivare, de aceea ar fi de preferat ca această cântărire să fie făcută după 2-3 zile de revenire la programul alimentar normal.