joi, 23 noiembrie 2017

Deși la 1 iulie ar trebui ca indemnizațiile mămicilor să fie majorate, normele de aplicare a Legii încă nu au fost stabilite

De la 1 iulie mămicile ar trebui să primească indemnizaţia majorată pentru creşterea copilului. Legea a fost promulgată în urmă cu aproape două luni, însă nici până acum nu au fost stabilite normele de aplicare a acesteia. Ministerul Muncii a anunţat că Guvernul face eforturi pentru ca la 1 iulie majorările să fie aplicate.

Deși la 1 iulie ar trebui ca indemnizațiile mămicilor să fie majorate, normele de aplicare a Legii încă nu au fost stabilite

Cu două săptămâni înainte ca indemnizațiile mamelor să fie majorate, Guvernul nu a stabilit care sunt normele de aplicare a acestei Legi. Mămicile știu că de luna viitoare ar trebui să primească mai mulți bani, însă nu știu dacă ar trebui să depună noi documente în acest sens.

Legea care prevede majorările indemnizațiilor a apărut în Monitorul Oficial pe 20 aprilie, iar termenul maxim de elaborare a normelor de aplicare ar fi 20 iunie. Precizăm că fără aceste norme, Ordonanța de urgență a Guvernului privind creșterile nu poate intra în vigoare. Ministerul Muncii anunță că se fac eforturi susținute ca de la 1 iulie, indemnizațiile să fie mai mari. Potrivit oficialilor, recalcularea se face automat pentru mămicile care sunt deja în concediu de creștere a copilului.

'Doar pentru persoanele care își prelungesc sau își reiau concediul, în principiu părinții care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, se prevede depunerea unei cereri cu informații minimale legate de persoana beneficiară pentru a fi identificată cât mai ușor în baza de date, și actul doveditor emis de angajator sau altă instituție responsabilă, prin care se demonstrează faptul că activitatea profesională se suspendă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani', se arată într-un comunicat al Minsterului Muncii.

Astfel, de la 1 iulie ar trebui ca plafonul maxim de 1.200 de lei să fie eliminat, iar indemnizatia minimă să crească de la 600 la aproximativ 1000 de lei.

Prin noua lege, părinții nu mai trebuie să aleagă între a sta un an sau doi în concediu de creștere a copilului, pentru a beneficia de o indemnizație mai mare. În cazul în care mama dorește să se întoarcă la serviciu mai devreme de doi ani, aceasta va primi un stimulent de inserție de 530 de lei.

La ora actuală, aproximativ 140.000 de familii primesc indmenizație de creștere a copilului. 78.000 dintre acestea vor primi, de la 1 iulie, indemnizația majorată de la 600, la 1.000 de lei.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Fetițe lăsate în mașină de mama plecată la cumpărături - o copilă a pornit motorul ÎN JOACĂ! VIDEO
De Andreea Jîjîie si Cristina Puşcaşu 7 noiembrie 2017

Este de necrezut ce a făcut o mamă din Constanța. Femeia și-a lăsat cei doi copii în mașină, ce par de vârsta grădiniței, într-o parcare a unui supermarket, și a plecat liniștită la cumpărături. Câțiva clienți ai magazinului le-au văzut pe fetițe și nu s-au mai dezlipit de lângă autoturism, mai ales că una dintre copile a reușit să pornească motorul.

Mămică ÎNGROZITĂ de imaginea propriului bebeluș în timpul unei ecografii
De Neptun TV 30 octombrie 2017

Prima data când auzi inimioara copilului tău, prima dată când vezi chipul sau trupușorul bebelușului tău, chiar dacă o faci cu ajutorul unui ecograf, este un moment plin de magie, de care fiecare mămică își va aminti toată viața.

SEMNAL DE ALARMĂ de la meteorologi: vine o iarnă de coșmar, cu ger năprasnic! PROGNOZĂ METEO
De Neptun TV 30 octombrie 2017

Președintele Societății Meteorologice Române a declarat că ne așteaptă o iarnă grea, o iarnă asemănătoare cu cea din 2012. Potrivit acestuia, pe durata iernii ne vom confrunta cu cel puțin trei viscole.

CONSTANȚA. Laborator de analize, acuzat de NEPĂSARE! O gravidă a pierdut consultul pentru că nu a primit analizele la timp!
De Andreea Filip 25 octombrie 2017

Tânăra este gravidă în luna a treia și se confruntă cu o sarcină cu probleme.