marţi, 26 martie 2019

DEZASTRU PE PIAȚA FINANCIARĂ. Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbușește la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore

DEZASTRU PE PIAȚA FINANCIARĂ. Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbușește la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore

Cu doar o oră de tranzacționare rămasă până la închiderea celei mai dure ședințe bursiere de la criză încoace, Bursa de la București înregistrează o prăbușire de 11%, ceea ce duce declinul de la începutul anului la circa 4%. Astfel, piața locală de capital are șanse foarte mari să închidă anul 2018 pe minus. Indicele BET și-a adâncit prăbușirea la aproape 12% în condițiile în care la bursă s-a activat mecanismul automat deschis în cazul Băncii Transilvania de majorare a limitei inferioare de tranzacțioanare. BT are a doua cea mai mare pondere în structura indicelui BET, astfel că dinamica indicelui principal este strâns corelată cu dinamica TLV. Miercuri la ora 14.00 acțiunile TLV se tranzacționau pe scădere cu 19%. 

Indicele principal BET al celor mai tranzacționate acțiuni de la București se prăbușește cu 8,6% la ora redactării acestei știri ceea ce înseamnă că bursa de la București a pierdut într-o singură ședință întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF. Practic bursa de la București a trecut pe minus în 2018.

“Ședința de azi este de un rosu atât de aprins, cum nu am mai văzut de la începutul lunii august 2011 când a fost redus ratingul SUA. În cazul băncilor, profitul ar putea fi înjumătățit. Taxele vor fi o povară pentru bănci și pentru companiile din sectorul energetic”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru ZF.

Ceea ce părea un final de an liniștit pentru investitorii de la București s-a transformat astăzi într-un coșmar pentru aceștia în contextul în care bursa traversează probabil cea mai proastă ședință determinată strict de factori interni din istorie.

Brokerii, analiștii, participanți la piață sunt năuciți și se privesc îngroziți prăbușiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană.

“În plus, posibilitatea de retragere din pilonul 2 de pensii este o măsură care afectează cotațiile tutoror companiilor, indiferent de sector. În momentul de față, indicele BET a trecut pe minus la nivelul anului, în contextul în care acum două zile avea un plus de 10%. Din păcate sunt șanse mari ca anul acesta BET să închidă pe minus, după ce în ultimele luni ne-am lăudat cu o piață care s-a abătut de la corecțiile de pe piețele internaționale”.

Companiile din structura indicelui principal BET înregistrează la ora 12:00 o valoare de piață de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei față de închiderea de marți seară, ceea ce înseamnă că doar în două ore de tranzacționare de astăzi, respectiv de la deschiderea bursei de la ora 10:00, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare, potrivit calculelor ZF pe baza BVB.

Declinul este determinat integral de factori interni în contextul în care taxele anunțat marți seară de ministrul finanțelor lovesc puternic în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească, respectiv bancar și energie. Totodată o lovitură în plus o încasează și Pilonul II de pensii private, cel mai important investitori instituțional de la bursă.

Acțiunile Erste Bank (EBS), unul dintre cele mai mari grupuri bancar din Europa de Est, se prăbușesc cu 8% la bursa de la Viena în condițiile în care Guvernul PSD a anunțat că va impune o taxă bancară în România, care va impacta și BCR, una dintre cele mai importante bussinesuri al austriecilor în regiune.

SURSA: ZF.ro

Comenteaza aceasta stire

SRI face verificări în privința vizitei în România a autorului atacului armat din Noua Zeelandă
De Neptun TV 16 martie 2019

Serviciul Român de Informații face verificări în privința prezenței în România a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, după ce procurorul-șef din Bulgaria a anunțat că bărbatul a făcut un turneu în țara noastră, Ungaria și în Bulgaria în 2018, au precizat surse apropiate anchetei.

Protest la Simularea de Evaluare Națională 2019. Elevii, îndemnați să dea foaia goală
De Neptun TV 11 martie 2019

„Metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale”, se arată într-un comunicat.

Simona Halep a câștigat titlul de cea mai frumoasă lovitură a lunii februarie
De Neptun TV 10 martie 2019

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, locul 2 mondial, a câștigat titlul pentru cea mai frumoasă lovitură a lunii februarie în circuitul profesionist feminin, anunță WTA.

CONSTANȚA. Nave sub pavilion Malta și Panama, reținute în portul Constanța; nu au plătit salariile marinarilor
De Neptun TV 4 martie 2019

Două nave, una sub pavilion Malta și alta sub pavilion Panama, au fost reținute de autoritățile portuare din Constanța, deoarece nu ar fi plătit salariile marinarilor de la bord. Marinarii aveau de recuperat peste 256.000 de dolari.

CONSTANȚA. Alcoolul face victime! Un tânăr a făcut praf o mașină urcându-se beat la volan
De Neptun TV 24 februarie 2019

Șoferul este cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.