luni, 15 iulie 2019

DEZVĂLUIRI. Soluțiile care ar trebui să omoare microbii din spitale sunt diluate și, deci, ineficiente!

Dosar penal în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan, privind antisepticele diluate folosite în sute de spitale din ţară. Procurorul general, Bogdan Licu, a declarat în această dimineaţă că Parchetul s-a autosesizat în acest caz şi a demarat o anchetă.

DEZVĂLUIRI. Soluțiile care ar trebui să omoare microbii din spitale sunt diluate și, deci, ineficiente!

Informațiile care dau fiori românilor au fost făcute publice de jurnalistul Cătălin Tolontan. Dezvăluirile acestuia arată că soluțiile menite să omoare microbii din spitale au fost diluate și sunt mai slabe chiar și de 10 ori. Neregulile constatate au atras atenția Parchetului General.

"În această dimineață ne-am sesizat din oficiu și cu privire la ancheta desfașurată de către domnul Tolontan și, de asemenea, am sesizat Secția de Urmărire Penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză", a declarat Bogdan Licu, procurorul general al României.

E treaba Parchetului să ne cheme și e treaba noastră să mergem să vorbim. Dar, ca lucrurile să fie clare, nu le vom spune absolut nimic. Ne vom duce cu ziarele și le vom pune pe masă. Noi, mai mult decât cititorilor nu spunem nimănui. Nici Parchetului, nici DNA-ului, nimănui. Că nu suntem în niciun fel parte cu Parchetul sau cu altcineva. Treaba noastră este să relatăm. Deci să fie clar, nu vom relata nimic în plus Parchetului”, a declarat Cătălin Tolontan.

Potrivit anchetei realizate de Gazeta Sporturilor, dezinfectanții livrați de cea mai mare firmă de profil din țara noastră nu sunt testați niciodată, nici măcar la avizare. În spitale se fac doar analize de eficiență, iar autoritățile se apără și spun că acestea nu sunt impuse de lege. De altfel, în România nu există niciun laborator care să facă astfel de teste, arată Tolontan în ancheta sa.

Ministrul Sănătății a declarat astăzi că situația va fi remediată.

Am dispus controale mixte, formate din Corpul de Control și inspecție DSP pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanțare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt, nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și estimăm că laboratoarele vor primi acreditare într-un an”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

Așa că, anual, toți cei 4 milioane de pacienți internați, dintre care 800 de mii de copii, riscă să se aleagă cu infecții rezistente la antibiotice care să le pună viața în pericol. Aceasta este o certitudine dacă ținem cont de statisticile europene. Într-un raport întocmit în 2014 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România este fruntașă în clasamentul rezistenței bacteriilor intraspitalicești la orice tratament.

Comenteaza aceasta stire