sîmbătă, 20 iulie 2019

Dialogul titanilor - update

China și Statele Unite au transmis, ieri, la Washington, un comunicat comun prin care au susținut necesitatea promovării relațiilor chino-americane și cooperarea multilaterală în secolul 21. Cele două mari puteri au mai pus în discuție problema Taiwanului, a drepturilor omului și a relațiilor dintre armatele lor. Totul într-un cadru privat, bine pus la punct de președintinția americană.

În cadrul unei conferințe de presă comune ținute miercuri de cei doi șefi de stat, Barack Obama i-a cerut omologului său chinez să ajusteze cursul yuanului, care rămâne, în opinia sa, subevaluat, și să permită companiilor americane să se lupte cu arme egale pe piața chineză. Vizita președintelui chinez aduce administrației Obama contracte de 45 de miliarde de dolari. Cifra include un acord de 19 miliarde pentru cumpărarea a 200 de avioane Boeing, echipamente de telecomunicații și computere și importul de produse agricole. Acordurile încheiate ar putea crea aproape 235 de mii de locuri de muncă în Statele Unite.

În cadrul discuțiilor purtate între cei doi lideri de stat, Barack Obama a amintit și de cazul disidentului întemnițat și laureat al Premiu Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo. Obama a cerut, în trecut, de mai multe ori autorităților chineze să îl elibereze pe Liu. Președintele american i-a mai solicitat omologului său chinez să dialogheze și cu liderul spiritual al tibetanilor din exil, Dalai Lama. Liderul de la Casa Albă i-a oferit, apoi omologului său chinez un dineu oficial "complet american", la care au fost invitate 225 de persoane. Printre acestea s-au numărat foștii președinți democrați Jimmy Carter și Bill Clinton, dar și actorul Jackie Chan și cântăreața Barbra Streisand. Casa Albă a utilizat serviciul de porțelan din perioada Clinton și argintăriile familiei Reagan și familiei Truman. Oaspeții au servit homar din Maine, iar atmosfera muzicală a fost asigurată de interpretul de jazz de talie mondială Herbie Hancock.

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.