miercuri, 17 iulie 2019

Dictaturile arabe se clatină sub forța manifestațiilor de stradă

Se zguduie dictaturile arabe. Manifestații de stradă au avut loc astăzi în Tunisia, Egipt  și  Yemen. Toate au un numitor comun: schimbarea regimurilor aflate la putere de prea mult timp. Populația se află la capătul răbdării  iar confruntările cu forțele de ordine  a ajuns un indicator al nemulțumirii sociale.

 

Mii de oameni au ieșit pe străzi în Sanaa, capitala Yemenului, pentru a cere demisia președintelui Ali Abdullah Saleh, într-un protest inspirat de demonstrațiile din Tunisia care au dus la plecarea președintelui Ben Ali. Manifestanții s-au strâns în cel puțin patru locuri din capitala yemenită, unde au strigat sloganuri antiguvernamentale. Nemulțumirile sunt legate de intenția președintelui Saleh, aflat la putere de 30 de ani, de a schimba legile pentru a-și asigura un nou mandat, dar și de corupția  care a ajuns la cote extreme, spun analiștii. Această țară e cea mai săracă din lumea arabă, în ciuda faptului că are rezerve de petrol.

În Egipt, 6 oameni au murit în urma protestelor față de regimul lui Hosni Mubarak ce au degenerat în confruntări dure cu poliția. Asta în ciuda  faptului că ministerul egiptean de interne, a interzis demonstrațiile. Guvernul de la Cairo a mobilizat pe străzile capitalei mii de polițiști. Sunt păzite de forțele de ordine podurile peste Nil, marile intersecții, piețele, precum și sediile televiziunii de stat și cele ale partidului aflat la putere. Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și fost director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a declarat azi pregătit să asigure, cu acordul populației, tranziția politică în Egipt.

Și în Tunisia poliția a blocat mai multe drumuri care duc spre capitală, după ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine  care s-au soldat până acum cu peste 100 de morți. Astăzi la Tunis oamenii au ieșit din nou în stradă și au încercat să spargă o baricadă instalată de poliție.

Guvernul urma ca astăzi să facă un anunț de remaniere, decizie care în opinia executivului ar putea opri protestele. Vizați ar fi miniștrii afacerilor interne, de la apărare și externe. Protestatarii cer însă și demisia premierului interimar Mohamed Ghannouchi și organizarea de alegeri libere. În ciuda apelurilor internaționale la calm, criza regimurilor dictatoriale din lumea arabă  continuă. 

 

Comenteaza aceasta stire

Furtună devastatoare în Grecia! Doi români, o mamă și fiul ei de 8 ani, au murit!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza vântului puternic, ploilor și furtunilor care au afectat nordul Greciei, au anunțat autoriățile din Grecia. Autoritățile din Grecia au decretat stare de urgență în zona Halkidiki. Cel puțin 140 de pompieri acționează în zonă

CUTREMUR de 7,1 grade magnitudine, în California: mai mulți răniți, scurgeri de gaze și incendii! E cel mai puternic seism din ultimii 20 de ani!
De Mediafax 6 iulie 2019

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 grade s-a produs, vineri seară, în statul american California, la doar o zi după un alt cutremur puternic în zonă, anunță Institutul de Geofizică din SUA (USGS).

Întâlnire ISTORICĂ între Donald Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată. Trump a devenit primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord
De Mediafax 30 iunie 2019

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei, relatează site-ul postului The Guardian.

Incendiul de la Notre Dame: Autoritățile franceze anchetează posibile fapte de neglijență
De Neptun TV 26 iunie 2019

”Dacă anumite greșeli, care ar putea explica amploarea flăcărilor, ar fi scoase la iveală, investigațiile desfășurate până la această dată, încă nu au determinat cauzele producerii incendiului”, a transmis printr-un comunicat procurorul din Paris Remy Heitz.

La un pas de RĂZBOI! Donald Trump a aprobat o serie de ATACURI împotriva Iranului, pe care le-a anulat ulterior
De Mediafax 21 iunie 2019

Momentul adevărului era probabil inevitabil din ziua în care Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Cu economia afectată de sancțiunile americane, Iranul are înclinația de a lansa provocări, forțându-l pe Donald Trump să opteze între război și pace.