marţi, 20 august 2019

Din nou haos în sistemul de sănătate, din cauza sistemului de citire a cardurilor

Sunt din nou probleme cu sistemul de citire a cardurilor de sănătate. Medicii de familie se plâng că, de zile bune, ba funcţionează cu intermitenţe, ba se blochează de tot. În aceste condiţii, doctorii se tem că, dacă nu apucă să opereze datele în sistem în decurs de 72 de ore, nu li se vor mai deconta serviciile.

Este o situație pe care medicii o reclamă tot mai des la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dacă în trecut, sistemul se bloca cel puțin o zi pe săptămână, în ultimele zile nu a funcționat aproape deloc. Așa se face că, în astfel de momente, doctorii sunt nevoiți să elibereze rețete offline, care însă trebuie introduse în rețea în 72 de ore. În caz contrar, riscă să piardă foarte mulți bani.

'Asta înseamnă că eu trebuie să mă trezesc la această oră să validez rețete pentru a fi în regulă. Dacă sistemul nu a fucționat și eu nu am introdus acele rețete offline, pentru că nu am prins programul mergând sau am uitat de ele, mi se impută. Tocmai am primit un plic în care mi se spune că am de plata 20 de milioane de lei', spune un medic.

Astfel de plicuri, cu imputarea prescripțiilor care nu au apucat să fie introduse în sistemul electronic au primit aproape 300 de medici de familie din tot județul Constanța.

'Conform contractelor încheiate între medicii de familie și CNAS. Aceștia au obligația să introducă în sistemul informatic toate prescripțiile electronice date offline în termen de 30 de zile de la dată prescrierii. În caz contrar se aplică sancțiuni. Această impunere nu are treabă cu problema cardurilor de sănătate. Vorbim despre prescriptia electronică, despre o obligație prevăzută în contractele încheiate. Noi am făcut și informări către ei și în septembrie și în ianuarie', spune Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt CJAS Constanța.

Cardul de sanatate nu cauzează pb doar medicilor de familie, ci si farmacistilor. Atunci cand sist se blocheaza, bolnavii au de asteptat zeci de minute.

Realitatea de la cabinetele medicilor de familie nu este însă aceeași cu cea redată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care spune că sistemul funcționează doar un pic greoi.

În ideea unei rezolvări a problemei, medicii au făcut chiar și o petiție online.

'Semnalăm zilnic că nu funcționează sistemul, dar lucrurile rămân tot așa. Medici și pacienți suntem în culmea nervozității. Doriți să ne omorâți cu zile, domnilor guvernanți? [...] Totuși sunt medic nu informatician să rezolv imbecilitatile altora!!!' au scris aceștia.

De la începutul acestui an, la nivel național, problemele cu sistemul unic integrat s-au ținut lanț și au provocat haos în cabinete. În loc să-i consulte pe pacienți, medicii spun că au fost nevoiți să se lupte cu calculatorul. O rezolvare ar fi ca CNAS să aibă o firmă care să se ocupe de mentenanța acestui program. În prezent nu există așa ceva, pentru că nimeni nu s-a prezentat la licitație.

Comenteaza aceasta stire